Στοιχεία για τις κοινότητες Πολιτικό-Τρουλλιά έδωσαν οι ανασκαφές

Τα αποτελέσματα των ερευνών στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά παρέχουν άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τις γεωργικές και μεταλλευτικές κοινότητες οι οποίες συνέβαλαν στη μετέπειτα αστικοποίηση του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η θέση Πολιτικό-Τρουλλιά φαίνεται ότι υπήρξε η πρόγονος κοινότητα της αρχαίας Ταμασσού, έδρας ενός εκ των σημαντικότερων βασιλείων της Γεωμετρικής Περιόδου στην Κύπρο.

Οι φετινές ανασκαφές στη

θέση Πολιτικό-Τρουλλιά, που χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού (περ. 2100 - 1850 π.Χ.), διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση του δρ. Steven Falconer και της δρας Patricia Fall του University of West Carolina Charlotte, ΗΠΑ.

Η θέση Πολιτικό-Τρουλλιά βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, στους πλούσιους σε χαλκό πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους.

Το 2018 συνεχίστηκε η διερεύνηση των αρχαιολογικών στοιχείων που είχαν ανασκαφεί και επισκοπηθεί μεταξύ των ετών 2004 και 2017. Από τις έρευνες αυτές έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία που αφορούν τις κοινότητες της Εποχής του Χαλκού στις παρυφές του Τροόδους.

Βρέθηκαν οστά ελαφιών, που υποδηλώνουν μεγάλης έκτασης δημόσια κατανάλωση φαγητού (συμπόσια) που περιλάμβανε και ελάφι, το οποίο οι κοινότητες κυνηγούσαν στα κοντινά δάση.

Επίσης, οι κάτοικοι της θέσης Πολιτικό-Τρουλλιά εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα χαλκού της περιοχής και διεξήγαγαν μεταλλουργικές δραστηριότητες στα σπίτια τους, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή εργαλείων από κράμα χαλκού (π.χ. λεπίδες, ξέστρα, αξίνες).

Ο οικισμός πιθανόν να εγκαταλείφθηκε λόγω σοβαρής διάβρωσης, που ίσως να αμβλύνθηκε λόγω δυνατής βροχόπτωσης, αλλά και της μείωσης του ύψους του ρυακιού «αργάκι της Καμάρας», οπότε οι υδάτινες πηγές του οικισμού εξαντλήθηκαν.

Ανασκαφές στη θέση Κουτσοπέτρια στην Πύλα, αποκάλυψαν εντυπωσιακό τοίχο

Οι φετινές ανασκαφές στη θέση Κουτσοπέτρια στην Πύλα έφεραν στο φως έναν εντυπωσιακό τοίχο από πλιθάρια, κατασκευασμένο πάνω από έναν μεγάλο τοίχο από λίθους, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τον φυσικό βράχο.

Σε ανακοίνωση, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναφέρει ότι ο αρχικός στόχος του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2014, ήταν να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη της παράκτιας πεδιάδας στην περιοχή Κουτσοπέτρια στην Πύλα, η οποία βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές της επαρχίας Λάρνακας και στα δυτικά σύνορα της περιοχής Δεκέλειας.

Την ανασκαφή, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο-Ιούνιο, διεξήγαγε η ομάδα “The Pyla Koutsopetria Archaeological Project” (PKAP), υπό τη διεύθυνση του δρος Brandon R. Olson (Metropolitan State University of Denver), του δρος Tom Landvatter (Reed College) και του δρος R. Scott Moore (Indiana University of Pennsylvania).

Το καλοκαίρι του 2008, 2009 και 2012, η ανασκαφική ομάδα του PKAP, ανέσκαψε μικρές τομές στο πλάτωμα της Βίγλας στην Πύλα και αποκάλυψε την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τότε οχυρού της Ελληνιστικής Περιόδου.

Οι απότομες πλαγιές αυτού του λόφου αποτελούν ένα φυσικό αμυντικό στοιχείο, ενώ παράλληλα προσφέρουν προνομιακή θέα στον κόλπο της Λάρνακας και τη γύρω παράκτια πεδιάδα.

Αυτή η στρατηγικής σημασίας θέση αλλά και ανακάλυψη κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο ενός λιθόκτιστου αμυντικού τείχους, βλήματος σφενδόνης και μπουλονιού καταπέλτη, τεκμηριώνουν τον στρατιωτικό χαρακτήρα της θέσης.

Επιπλέον, τα αρχιτεκτονικά, κεραμικά και νομισματικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, χρονολογούν τη χρήση των οχυρών στη Βίγλα στον ύστερο 4ο και πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ., περίοδο όχι καλά τεκμηριωμένη στην κυπριακή Ιστορία.

Η έρευνα πεδίου του 2018 είχε τρεις στόχους: Να διαπιστωθεί κατά πόσο ο μνημειακός οχυρωματικός τοίχος που ανακαλύφθηκε το 2012 συνεχίζει στο βόρειο άκρο του πλατώματος, να εξακριβώσει κατά το δυνατό τη χρονολογία κατασκευής του οχυρωματικού συστήματος και να συμπληρώσει τη μελέτη της πρώιμης ελληνιστικής κεραμικής που συλλέχθηκε τις προηγούμενες χρονιές.

Η μικρή τομή που ανασκάφηκε από την ομάδα το 2018 αποκάλυψε έναν εντυπωσιακό τοίχο από πλιθάρια, κατασκευασμένο πάνω από έναν μεγάλο τοίχο από λίθους, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το φυσικό βράχο.

Στη βάση αυτού του τοίχου βρέθηκε ένας μικρός, σκόπιμα λαξευμένος θάλαμος, ο οποίος περιείχε όστρακα κεραμικής και ζωικά κατάλοιπα, πιθανώς τα κατάλοιπα ενός αποθέτη της φάσης θεμελίωσης του τοίχου.

Αυτή η ανακάλυψη επαληθεύει τη χρονολόγηση του οικισμού στη Βίγλα, όπως διατυπώθηκε κατά τις προηγούμενες τρεις ανασκαφικές περιόδους 2008, 2009 και 2012, και καταδεικνύει ότι στο πλάτωμα της Βίγλας υπάρχουν περισσότερα μνημειακά κτίρια από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα.

Στους μελλοντικούς στόχους του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό το μέγεθος και η σύνθετη κατασκευή αυτού του ελληνιστικού οχυρού, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ιστορία της περιοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα