Στον αέρα οι εξαγωγές κυπρ.προϊόντων και κοινοτικών σημάτων σε ΗΒ

Στον αέρα παραμένει το θέμα των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων και των κοινοτικών εμπορικών σημάτων στην Βρετανία, ενόψει πιθανής άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.


Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε στην Κύπρο ενημερωτικές συναντήσεις για το Brexit, την ώρα που η πιθανότητα άτακτου Brexit παραμένει σημαντική, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν ληφθεί δεν αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές ή την μετατροπή των κοινοτικών εμπορικών σημάτων σε βρετανικά, κάτι που εναπόκειται

στην διακριτική ευχέρεια της Βρετανίας.

Το θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο, που έχει σημαντικές εμπορικές συναλλαγές με την Βρετανία, ενώ το θέμα των εμπορικών σημάτων βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα λόγω της απώλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία του βρετανικού εμπορικού σήματος για το χαλλούμι στα βρετανικά δικαστήρια. Το κοινοτικό εμπορικό σήμα για το χαλλούμι εξακολουθεί να ισχύει στην Βρετανία, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά διευθέτηση για το κατά πόσο θα μετατραπεί σε βρετανικό μετά το Brexit.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι θεωρούν επίσης σημαντική την πιθανότητα επικύρωσης της συνθήκης για αποχώρηση της Βρετανίας, η οποία προβλέπει μεταβατική περίοδο 21 μηνών, κατά την οποία τα θέματα αυτά διευθετούνται.

Όσον αφορά την παράταση του Brexit μετά τις 29 Μαρτίου, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τις τελευταίες ημέρες, ο αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε ότι οι ηγέτες των 27 είναι ανοικτοί σε μια τέτοια παράταση, φτάνει να ξέρουν γιατί γίνεται και να μην συγκρούεται με θεσμικές διαδικασίες όπως οι Ευρωεκλογές του Μαΐου. Διευκρίνισε, επίσης, ότι αν παραταθεί το Brexit η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει και στις Ευρωεκλογές.

Ανέφεραν, επίσης, ότι μετά την αποχώρηση οι διαπραγματεύσεις για θέματα εμπορικών συναλλαγών δεν θα μπορούν να γίνονται ξεχωριστά ανάμεσα στην Βρετανία και τα κράτη-μέλη, αλλά από το σύνολο της κρατών-μελών και τη Βρετανία.

Οι αεροπορικές πτήσεις, η μη απαίτηση βίζας από Βρετανούς που επισκέπτονται την ΕΕ, ο συντονισμός σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας, η προστασία των φοιτητών του Erasmus και μέτρα που αφορούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, είναι ανάμεσα στα 19 μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν ληφθεί από την ΕΕ, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία. Τα μέτρα αυτά φαίνεται ότι διασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό τον τουρισμό κάτι που αφορά ένα ακόμα μεγάλο μέρος των συναλλαγών της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, οι εθνικές αρχές των κρατών – μελών λαμβάνουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν τη διαμονή των Βρετανών πολιτών στον έδαφός τους.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αξιωματούχος, για το θέμα των βρετανικών βάσεων ο στόχος είναι να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς, που βασίζεται στην συνθήκη εγκαθίδρυσης του 1960 και το Πρωτόκολλο 3 της Συνθήκης Ένταξης του 2003.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και η σχετική επαφή με τα κράτη μέλη για το θέμα, έχει καταδείξει ότι η έλλειψη σωστής επικοινωνίας δεν επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν τα οφέλη της ΕΕ, παρά μόνο όταν τα χάσουν. Διαπίστωσε, επίσης, ότι ακόμα και σε χώρες που υπήρχε ευρωσκεπτικισμός δεν γίνεται πλέον καμιά συζήτηση για αποχώρηση από την ΕΕ, μετά την εμπειρία της Βρετανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα