Στον απόηχο της επίθεσης στη Συρία- Όλες οι εξελίξεις

Η διεθνής κοινότητα παραμένει ανάστατη μετά την επίθεση στη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/4) από τον συνασπισμό των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας.

Να θυμίσουμε ότι με Tornado, Rafale και Κρουζ Τόμαχοκ πραγματοποιήθηκαν τα συντονισμένα πλήγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία στη Συρία εναντίον σε συγκεκριμένους

στόχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

LIVE: Το "τριπλό" κτύπημα στη Συρία και η επόμενη μέρα

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την Υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow. Την επίθεση με Tornado από το Ακρωτήρι κατά εγκαταστάσεων χημικών όπλων στη Συρία επιβεβαίωσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους Κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

«Αποστολή εξετελέσθη». Με αυτό το tweet, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε την πρώτη του δήλωση μετά το διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε την συμμαχική επίθεση στη Συρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η επιχείρηση δεν «μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα» η επίθεση και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο για την συνεργασία.

Μετά την επίθεση άρχισε ένα τσουνάμι δηλώσεων, άλλες να χαιρετίζουν την επίθεση και άλλες να την καταδικάζουν, με το θέμα πλέον να οδηγείται στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με την αιχμηρή τοποθέτηση του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησε το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο οποίος κάλεσε άπαντες να σεβαστούν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσουν το μήνυμα της ειρήνης. Ο Γ.Γ του Οργανισμού ζήτησε απεγνωσμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ρωσία και ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην έκτακτη συνεδρία με τον Ρώσο Πρεσβευτή Βασίλι Νεμπένζια να δηλώνει ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και την Αμερικανίδα Πρέσβειρα Νίκι Χέιλι να δηλώνει ετοιμότητα εκ μέρους των ΗΠΑ για νέα πλήγματα αν γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων.

Εν τω μεταξύ την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία ως επιθετική ενέργεια, απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως έγινε γνωστό η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσαν στα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που περιλαμβάνει ανθρωπιστικά, πολιτικά ζητήματα καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο σχέδιο ψηφίσματος, που συνέταξε η Γαλλία, αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα

Λίγο νωρίτερα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, μετά από συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, χαιρέτισε τη δράση των τριών συμμάχων και τα αποτελέσματά της.

Αίσθηση προκαλεί και η στάση της Τουρκίας με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι βρίσκει σωστή την επιχείρηση εναντίον της Συρίας, λέγοντας ωστόσο ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα ΗΠΑ-Ρωσίας.

Στο μεταξύ το βράδυ του Σαββάτου ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε πλήρως τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα στην Ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό, μετά την απομάκρυνση των τελευταίων ανταρτών από την πόλη Ντούμα, έπειτα από μια επιχείρηση με βαρύ απολογισμό, διάρκειας σχεδόν δύο μηνών.

Σε μια άλλη εξέλιξη τηλεφωνικές συνδιαλέξεις είχαν Μακρόν με Τραμπ και Μει για Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ έδωσαν τελεσίγραφο στο καθεστώς Άσαντ για νέα χειρουργικά πλήγματα εναντίον της Συρίας σε ενδεχόμενο που ξαναγίνει χρήση χημικών όπλων.

Σε δηλώσεις του ο Μπόρις Τζόνσον σήμερα ανέφερε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μιλήσει τη Δευτέρα, στο κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές, θα μπορούν μετά από αυτές τις δηλώσεις ν’ αξιολογήσουν την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα πυραυλικά πλήγματα στην Συρία.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σε ομάδα Ρώσων βουλευτών, ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης κατά της χώρας του, ήταν μια εχθρική πράξη, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Με σημαντικές δηλώσεις επανήλθαν και σήμερα ΗΠΑ και Ρωσία. Αρχικά, διά μέσου της απεσταλμένης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, απαριθμήθηκαν οι τρεις στόχους για τις ΗΠΑ: την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

Από την άλλη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σήμερα στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ότι οι βομβαρδισμοί της Δύσης, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα