Στον Ραίφ Μπαταούι το "Βραβείο Ζαχάρωφ" της ΕΕ

Το ευρωπαϊκό `Νόμπελ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα` , ή επισήμως `Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης` θα απονεμηθεί φέτος σε πανηγυρική συνεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 16 Δεκεμβρίου στον Σαουδάραβα blogger Ραϊφ Μπατάουι, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων στην πατρίδα του με την κατηγορία της προσβολής των αξιών του Ισλάμ.

Με την ευκαιρία αυτή, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, σε συνεργασία με το

Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο της Βενετίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατικοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή εκδήλωση/συζήτηση με θέμα το δικαίωμα της έκφρασης, με τη συμμετοχή του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Νομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη, του πρώην Ευρωβουλευτή Ανδρέα Πιτσιλίδη και του blogger Λεόντιου Φιλοθέου, ενώ μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έστειλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής είπε ότι ο φετινός νικητής του Βραβείου είναι ο Σαουδάραβας blogger και δημιουργός της ιστοσελίδας «Απελευθερώστε τους φιλελεύθερους Σαουδάραβες», ο οποίος το 2012 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 10ετη φυλάκιση, χίλιους ραβδισμούς και σημαντική χρηματική ποινή για προσβολή των αξιών του Ισλάμ.

Πρόσθεσε ότι τον Ιανουάριο του 2015 υπέστη τους πενήντα πρώτους ραβδισμούς ενώ τα υπόλοιπα χτυπήματα έχουν αναβληθεί μετά από διεθνείς διαμαρτυρίες, αλλά ενδέχεται να επαναληφθούν σύντομα. Η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους έχουν καταφύγει στον Καναδά για να αποφύγουν πιθανές διώξεις.

Ο Μπατάουι προτάθηκε από τους Σοσιαλιστές, τους Μεταρρυθμιστές και τους Πράσινους και θα βραβευθεί σε ένα μήνα στο ΕΚ, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν μέχρι τότε θα αποφυλακιστεί για να μπορέσει να παραστεί, ούτε είναι γνωστή η κατάσταση της υγείας του.

Πριν την έναρξη της συζήτησης προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος είπε ότι το βραβείο απονέμεται για την τόλμη και το έργο του υπέρ της ελευθερίας της σκέψης και έκφρασης.

Αυτό το βραβείο, είπε, μπορεί να λειτουργήσει ως πίεση αλλά και ως προστασία τόσο για τον ίδιο τον Ραϊφ αλλά και όλους όσοι δίνουν το δικό τους προσωπικό αγώνα με βάση τη συνείδηση τους και σημείωσε ότι φέτος όπως και πέρσι το τιμώμενο πρόσωπο είναι πρόταση της ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία ανήκει και με θέρμη προσωπικά στήριξε.

“Τέλος σημειώνω ότι μια χείριστη μορφή λογοκρισίας μπορεί να συμβαίνει και μπροστά στα μάτια μας όταν θεσμοί στην Κύπρο που οφείλουν να προστατεύουν την ελευθερία της συνείδησης και της σκέψης αντί αυτού κάνουν το ανάποδο,” είπε ο κ. Μαυρίδης.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο blogger Λεόντιος Φιλοθέου είπε ότι “νοιώθουμε πολύ μικροί μπροστά στον Ραϊφ, ο οποίος είναι ένας πραγματικός ακτιβιστής και αξίζει το θαυμασμό μας. Φέτος το βραβείο πήγε στον κατάλληλο άνθρωπο”.

Σημειώνοντας ότι σχεδόν όλοι οι Κύπριοι έχουν ένα λογαριασμό στο facebook, είπε ότι πέραν του 50% των Κυπρίων ενημερώνονται από το διαδίκτυο. Η δύναμη των bloggers, είπε, είναι ότι ο καθένας πλέον με ένα status ή ένα tweet έχει δύναμη στα χέρια του.

“Ζούμε στην εποχή όπου 140 χαρακτήρες έχουν περισσότερη δύναμη από μακροσκελείς ανακοινώσεις καθορίζοντας έτσι την ατζέντα” είπε και πρόσθεσε ότι η δουλειά των bloggers στην Κύπρο είναι πολύ εύκολη γιατί υπάρχει πληθώρα θεμάτων.

“Μπορούμε να εκφραζόμαστε στην Κύπρο χωρίς κανένα απολύτως φόβο ή κίνδυνο, το πολύ - πολύ καμία αγωγή ή στη χειρότερη περίπτωση να σε αφορίσουν” είπε.

Ο πρώην Ευρωβουλευτής Ανδρέας Πιτσιλλίδης είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο ΕΚ και στον Ραϊφ `που ραβδίζεται στο όνομα του Κορανίου`. Είναι επικίνδυνο, είπε όταν πέσουν στα χέρια σκοταδιστή κείμενα θρησκευτικά ή φιλοσοφικά.

Η προσπάθεια του ΕΚ πρέπει να ενισχυθεί, είπε, λέγοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης ξεκινά από τον τρόπο που ο καθένας αντικρίζει το συγκεκριμένο θέμα και κάλεσε την Κύπρο ως πολιτεία και κοινωνία των πολιτών να συμβάλει στον εκμοντερνισμό ειδικά της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος μίλησε για το νομικό πλαίσιο προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης στην Ευρώπη.

Όπως είπε, στην Κύπρο αν και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πολλές άλλες περιοχές στον πλανήτη, υπάρχουν ακόμη και προβλήματα στην ελευθερία της έκφρασης.

Μίλησε για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το άρθρο 10 περί ελευθερίας της έκφρασης (ελευθερία κάποιου να διατυπώνει απόψεις και να δέχεται και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες χωρίς την παρέμβαση της κρατικής εξουσίας και ανεξαρτήτως συνόρων) στο οποίο εντάσσονται όμως και περιορισμοί όπως όταν υπάρχει θέμα για το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας και των ηθών, της προστασίας της υπόληψης και των δικαιωμάτων των άλλων.

Το ΕΔΑΔ όμως, είπε, θέτει και μια τρίτη προϋπόθεση ότι δηλαδή οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι απαραίτητοι σε μια δημοκρατική κοινωνία, δηλαδή δεν θα πρέπει η κρατική επέμβαση στην ελευθερία έκφρασης να είναι μεγαλύτερη από όσο είναι αναγκαίο προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια επιτακτική κοινωνική ανάγκη.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος συντόνιζε μαζί με την λέκτορα του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λία Πασχαλίδου Σπυρίδου τη συζήτηση, είπε ότι το μήνυμα της βράβευσης αυτής είναι ότι `το φως της δημοκρατίας στρέφεται τώρα προς την περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας`.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στη Σαουδική Αραβία επικρατεί ένα καθεστώς πολιτισμικής βαρβαρότητας και ότι πολύ σπάνια εστιάζει την προσοχή της η διεθνής κοινότητα το ενδιαφέρον της στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, για λόγους οικονομικών συμφερόντων.

Η κ. Σπυρίδου είπε ότι αν και τα νέα μέσα επιτρέπουν αυτό που ονομάζουμε `bottom up` ενημέρωση στην πράξη αποδεικνύεται ότι το ευρύτερο πλαίσιο, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο επηρεάζουν τελικά την παρεχόμενη ενημέρωση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους παρευρισκομένους έγιναν πολλές αναφορές για την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει η ΕΕ όταν συγκρούεται με οικονομικά συμφέροντα και κλείνει τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αντιδράσει εκδικητικά σε ό,τι αφορά

την βράβευση, ο πρώην Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης είπε ότι “όταν βραβεύτηκαν `Οι γυναίκες στα άσπρα` και πολλοί πίστευαν ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα, συνέβη το αντίθετο, ότι δηλαδή άρχισε μια συζήτηση για την ιστορία των γυναικών αυτών και έγινε μια διαφώτιση”.

Σημείωσε ότι στα 10 χρόνια που υπήρξε Ευρωβουλευτής υπάρχει μια βελτίωση στις βραβεύσεις και εξήγησε ότι στις προηγούμενες βραβεύσεις υπήρχαν σκοπιμότητες κάτι που δεν συνέβη φέτος.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Κεττής είπε ότι είναι χάρη στο ΕΚ και στην επιμονή των μελών του ΕΚ που έχουν εισαχθεί οι ρήτρες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με τρίτες χώρες, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που διαπιστωθούν συστηματικές παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη τρίτη χώρα, τότε μονομερώς η ΕΕ μπορεί να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης μέχρις ότου γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έγινε πρόσφατα με τη Σρι Λάνκα.

Keywords
blogger, κυπρος, συμμετοχή, συλληψεις, facebook, bloggers, status, tweet, συγκεκριμένο, εδαδ, φως, νέα, Γόνδολες της Βενετίας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, πασχα 2012, κοινωνια, τμημα νομικης, χωρες, δουλεια, θεμα, θρησκευτικα, κυπρου, πιεση, πλαισιο, σημερινη, σρι λανκα, τα νεα, φως, blogger, αγωγη, αρθρο, αξιζει, ακτιβιστης, ανθρωπινα δικαιωματα, αριστοτελης, δυναμη, διαδικτυο, εγινε, εδαδ, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ενημερωση, εποχη, ευρωπη, ιδεες, ιδιο, ηθων, υπηρχαν, ισλαμ, κουβα, κωνσταντινιδης, λογο, ματια, μορφη, ομαδα, ονομα, παιδια, πανεπιστημιο κυπρου, πολιτεια, προβληματα, σαουδικη αραβια, σιγουρο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, τμημα, τολμη, τρια, τριτη, ανηκει, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, κειμενα, κωνσταντινου, κωστας, μπροστα, tweet, πληροφοριες, bloggers, status, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα