Στρατιωτικές κινητοποιήσεις στην Λιβύη - «Έρχομαι στην Τρίπολη»

Η διεθνώς υποστηριζόμενη κυβέρνηση της Λιβύης αναπτύσσει δυνάμεις στην πρωτεύουσα της Τρίπολης, μετά το κάλεσμα του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ από τις Δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), να προχωρήσουν στην πόλη, προκαλώντας φόβους για μεγάλη αναμέτρηση με αντίπαλες πολιτοφυλακές. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Παρασκευή, για να

συζητήσει τρόπους διαχείρισης της κλιμάκωσης.

Ο Χάφταρ κατέλαβε νωρίτερα, την Πέμπτη, την πόλη Γκάριαν, ​​μια πόλη 100 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε την Παρασκευή ότι μερικά από τα στρατεύματα του Χαφτάρ απομακρύνθηκαν από ένα φράγμα ασφαλείας από μια πολιτοφυλακή στο Zawiya, λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο στρατηγός Αμπντεσαλάμ αλ Χάσι, επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη θέση χωρίς να δοθεί μάχη.

Σε μια ηχητική ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Facebook στο LNA, ο Χαφτάρ χαρακτήρισε την κίνηση των δυνάμεών του ως «νικηφόρα πορεία». «Έρχομαι στην Τρίπολη, έρχομαι», είπε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Fathi Bashagha δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο Χαφτάρ μετακινεί δυνάμεις σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο ηρεμίας.

«Γιατί να χρησιμοποιήσουν όπλα και να ασκήσουν τρομοκρατικές ενέργειες στον λαό της Λιβύης, να τον σκοτώσουν και να τον αναγκάσουν να δεχθεί μόνο να κυβερνηθεί από έναν στρατιωτικό δικτάτορα;". Τι κάνει τον κ. Χαφτάρ καλύτερο υποψήφιο από άλλους Λιβύους;», διερωτήθηκε.

«Δεν θα υποταχθούμε από οποιαδήποτε χρήση βίας από οποιαδήποτε πλευρά ή οποιοδήποτε πρόσωπο και, αν κάποιος είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία εναντίον μας, είμαστε έτοιμοι για θυσίες, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τη δημοκρατία την οποία πάντα θέλαμε από την αρχή», δήλωσε ο Bashagha.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ζήτησαν την άμεση εξάλειψη των εντάσεων στη Λιβύη.

«Οι κυβερνήσεις μας αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Λιβύη και οποιαδήποτε Λιβυκή φατρία προκαλέσει περαιτέρω εμφύλια σύγκρουση θα λογοδοτήσει. […]. Σε αυτήν την ευαίσθητη στιγμή στη μετάβαση της Λιβύης, η στρατιωτική στάση και οι απειλές μονομερούς δράσης ενέχουν κίνδυνο να προωθήσουν τη Λιβύη πίσω στο χάος», αναφέρει η δήλωση.

Η Λιβύη, που βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, παραμένει μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες αρχές, την ΚΕΕ του Σάρατζ, που σχηματίστηκε στα τέλη του 2015 κατόπιν συμφωνίας για τη σύναψη της οποίας μεσολάβησε ο ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη, και την αντίπαλη κυβέρνηση και Βουλή, συνδεδεμένη με τον ΛΕΣ του Χάφταρ, στην ανατολική Λιβύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα