Στροφή στην εξωτερική πολιτική επιχειρεί ο Ερντογάν

Στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας επιχειρεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με νέο δόγμα την "αύξηση όσο το δυνατόν περισσότερο του αριθμού των φίλων και μείωση του αριθμού των εχθρών".

Με την νέα πολιτική ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ και τη Ρωσία αλλά ακόμη και με το καθεστώς Άσαντ της Συρίας.

Η νέα αυτή πολιτική

ξεκίνησε με την αποπομπή του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος θεωρήθηκε τελικά ως ο υπεύθυνος της αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια καθότι αντί πολιτική μηδέν προβλημάτων με τους γείτονες τελικά κατάφερε να αυξήσει τα προβλήματα με τους γείτονες. Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ λένε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κυρίως εξοργίστηκε με τα αποτελέσματα της πολιτικής Νταβούτογλου στο Συριακό. Η εκτίμηση Νταβούτογλου ότι η Τουρκία μπορούσε μέσα σε έξι μήνες να εξαναγκάσει τον Άσαντ να αποχωρήσει αποδείχθηκε τελικά λανθασμένη και οδήγησε την Τουρκία σε μεγαλύτερες περιπέτειες με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά και οικονομική πολιτική της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πλήρη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Συριακό και τον στήριξε από την αρχή στην προσπάθειά του για ανοίγματα στον αραβικό χώρο και πιέσεις εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Η δήλωση ότι "ο Άσαντ είναι δολοφόνος και πρέπει να απομακρυνθεί" ακουγόταν καθημερινά από τα στόματα των κυβερνώντων της Άγκυρας και ήταν από τους πρώτους όρους που έθετε για να συνεργαστεί με την Δύση. Τελικά αποδείχθηκε ότι η σκληρή αυτή πολιτική Νταβούτογλου δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και ο Τούρκος Πρόεδρος τον απέπεμψε φορτώνοντας του όλες τις ευθύνες για την αποτυχία.

Η πρώτη δήλωση από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος διαδέχθηκε τον Αχμέτ Νταβούτογλου για την εξωτερική πολιτική ήταν: "Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των φίλων και να μειωθεί ο αριθμός των εχθρών".

Η νέα αυτή πολιτική διαφάνηκε ακόμη καλύτερα έπειτα από τις πληροφορίες ότι για πρώτη φορά η τουρκική κυβέρνηση δέχτηκε εκπρόσωπο του συριακού καθεστώτος στην Άγκυρα για επαφές. Η νέα πολιτική έγινε όμως σαφής με τις μετακινήσεις των διπλωματών από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Με τους νέους αυτούς διορισμούς που έγιναν αυτή τη βδομάδα μετακινήθηκαν όλοι οι διπλωμάτες από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών οι οποίοι ήταν συνεργάτες του Αχμέτ Νταβούτογλου και ασχολούνταν με το συριακό. Και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ένδειξη ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Συριακό αλλάζει πλέον.Μέσα στο ίδιο πλαίσιο έγινε και ο διορισμός του υφυπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογου στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη.

Ασφαλώς από την μια μέρα στην άλλη εξομάλυνση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο η Άγκυρα πλέον έχει αντιληφθεί ότι η απομάκρυνση Άσαντ δεν θα γίνει και γι αυτό θα πρέπει να συμβιβαστεί και να αναζητήσει τα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών. Έτσι λοιπόν μπορεί να μην γίνεται λόγος για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας, γίνεται όμως λόγος για προσέγγιση των δύο χωρών. Άλλωστε η Άγκυρα έχει πλέον μόνο να κερδίσει από μια τέτοια προσέγγιση. Θα κερδίσει στο Κουρδικό και νέος στόχος τώρα θα είναι να συνεργαστεί με το καθεστώς Άσαντ ώστε μαζί να αποτρέψουν την ίδρυση ενός κυρίαρχου κουρδικού κράτους στην περιοχή, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη της Άγκυρας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Μόσχα. Αυτές τις μέρες γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Άγκυρα για εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Ρωσία. Ο Τούρκος Πρόεδρος όταν χθες έστειλε την επιστολή του στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι υποχώρησε, ωστόσο άλλοι πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν την κίνησή του ως κίνηση ενός πολιτικούς `ρεαλιστή` που κάνει τις κινήσεις του με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν χωρίς να εμμένει σε `αρχές και κανόνες` όπως έκανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι κινήσεις Ερντογάν φαίνεται πάντως να έχουν θετικό αντίκτυπο στη Ρωσία και αναμένεται ότι σύντομα οι δύο χώρες θα εξομαλύνουν και πάλι τις σχέσεις τους.

Με το Ισραήλ τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμη καλύτερα για την Τουρκία καθώς οι πληροφορίες λένε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στο τέλος. Έχουν συμφωνήσει σε όλα και απομένουν τώρα κάποιες λεπτομέρειες για να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία. Το γεγονός ότι απομακρύνθηκε και ο Φεριντούν Σινιρλίογλου από το ΥΠΕΞ θεωρείται ως ένα ακόμη δείγμα ότι ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις καθώς ήταν εκείνος ο οποίος ηγείτο των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα