Στυλιανίδης: Η Δημοκρατία είναι η ανάληψη προσωπικής ευθύνης

Η Δημοκρατία είναι η ανάληψη προσωπικής ευθύνης στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος σε συζήτηση με τους Κύπριους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέλυσε γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε

ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, που θεωρεί ότι είναι ανάδειξη ευθύνης του κάθε πολίτη να αποφασίσει για το μέλλον του. Το λέει αυτό, εξήγησε, γιατί πρέπει να συνειδητοποιηθεί και στην Κύπρο ότι το μέλλον της Κύπρου είναι ευρωπαϊκό.

Οποιεσδήποτε αφελείς και επικίνδυνες απόψεις, είπε, είναι μειοψηφικές αλλά χρειάζεται να τις συζητήσουμε «ακριβώς για να αναδειχθεί η αφέλεια που τις διατρέχει. Μπορούμε είτε να κλειστούμε στο καβούκι μας, στην λογική ενός παλιομοδίτικου έθνους-κράτους ή ότι μπορούμε να είμαστε με μία ad hoc λογική εντός ΕΕ είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, όχι μόνο εξαιτίας των κινδύνων του περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο εξαιτίας της μεταβλητότητας των μεγάλων πολιτικών αλλαγών στην περιοχή, αλλά κι εξαιτίας του εμφανούς γεγονότος ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, πόσο μάλλον μικρές χώρες όπως η Κύπρος».

Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, ότι, όπως σε όλες τις εκλογές αλλά ειδικά σε αυτές, υπάρχει προσωπική ευθύνη. «Η Δημοκρατία σε τελευταία ανάλυση είναι και προσωπική ευθύνη». Γιατί, είπε, η συμμετοχή του πολίτη και το τι ψηφίζει έχει σημασία, καθώς «παίρνεις το μέλλον σου στα χέρια σου. Και οι επόμενες γενιές της Κύπρου δικαιούνται ένα ακόμα πιο ευρωπαϊκό μέλλον».

Ενδεχομένως, συνέχισε, το πόσο ευρωπαϊκό θα είναι το μέλλον της Κύπρου θα εξαρτηθεί από αυτές τις εκλογές, όχι μόνο για τα αποτελέσματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την Κύπρο, αλλά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα επηρεάσουν, έστω και σε μικρό βαθμό, τα αποτελέσματα γενικότερα στην Ευρώπη.

Κληθείς να πει εάν στα 16 χρόνια που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, είναι η Κύπρος που δεν κατάφερε να έρθει κοντά στην ΕΕ ή το ανάποδο, ο Χρήστος Στυλιανίδης απάντησε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή ομπρέλα καλύπτει την Κύπρο.

Το πρόβλημα, ανέφερε, ποιος πήγε σε ποιον είναι περισσότερο ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης και αποδέχεται ότι η ΕΕ έχει πρόβλημα να επικοινωνήσει τα επιτεύγματά της, ακόμα και τα προβλήματα και τις αδυναμίες της. Χρειαζόμαστε μια νέα επαφή με τον απλό πολίτη, να σπάσουμε τα εμπόδια που φέρνουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κοντά στον πολίτη, αλλά την ίδια στιγμή οφείλουμε πρέπει τα ευρωπαϊκά επιτεύγματά να αναδεικνύονται σε επίπεδο κράτους μέλους, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ως παράδειγμα έφερε τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω των φοιτητών, που συμμετείχαν στα προγράμματα Erasmus, κυπριακές εταιρείες σε ευρωπαϊκά προγράμματα για να πεισθεί ο κόσμος ότι η Ευρώπη είναι πολύ κοντά στην Κύπρο. Όσοι σε προσωπικό ή επιχειρηματικό επίπεδο έχουν τέτοια εμπειρία, το καταλαβαίνουν αυτό, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης λέγοντας ότι σε συνάντησή του με Κύπριους φοιτητές που συμμετείχαν στο Erasmus αυτοί του ανέφεραν πόσο κοντά νιώθουν στην Ευρώπη.

Βλέπει επίσης, συνέχισε, ότι είναι εξαιρετικά ψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου, ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών που αιτούνται να περάσουν την περίοδο των έξι μηνών ως «σταζιέρ» στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ερώτημα για τον ίδιο, είπε, είναι το εξής, «μήπως υπάρχει περισσότερο πρόσφορο έδαφος για να συζητήσουμε περισσότερο ευρωπαϊκά από ό,τι νομίζουμε; Είναι ερώτημα για όλους μας».

Ερωτηθείς πού θα βρίσκεται ο ίδιος τον Ιούνιο, ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα είναι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για το αν θα παραμείνει Επίτροπος ή όχι απάντησε «θα δούμε όταν έρθει η ώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα