Συμπαράσταση χωρίς επιφυλάξεις

Αρραγής η ενότητα Κύπρου-Ελλάδας, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του
Απαντήσεις στους ψιθύρους που ήθελαν ρήξη Αθηνών-Λευκωσίας έδωσαν οι Προέδροι της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τις κοινές θέσεις για άρση του καθεστώτος των εγγυήσεων

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και οι υπόλοιποι του συμπαραστέκονται χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Αυτό για να πάψουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε

σπερμολογίες, οι οποίες, το τονίζω, πέραν του ότι απέχουν πόρρω της αλήθειας, βλάπτουν την εθνική μας ενότητα».

Στη δήλωση αυτή προέβη χθες στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, διασκεδάζοντας τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η ψιθυρολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας εικόνα ρήξης Αθηνών-Λευκωσίας. Τόνισε, μάλιστα, πως υπάρχει «μια αρραγής ενότητα, ένα κλίμα εξαιρετικό, το οποίο εγώ δεν το θυμήθηκα ποτέ μέχρι τώρα».

Θέσεις της Ευρώπης
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις και επιπλέον υπάρχει συμπαράσταση, ιδίως από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ, κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις θέσεις τις οποίες έχουμε καθορίσει. «Οι θέσεις αυτές -θα το επαναλάβω κουραστικά για ακόμη μία φορά- οι θέσεις που αφορούν το Κυπριακό, δεν είναι μόνο θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι θέσεις της Ευρώπης.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε. «Όποιος είναι μέλος της ΕΕ, έχει δικαιώματα, έχει υποχρεώσεις, το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει προδιαγραφές», υπέδειξε περαιτέρω.

«Θα ήταν αδιανόητο να υπάρξει λύση και να γίνει αποδεκτή από εμάς, η οποία όχι μόνο θα ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο αλλά θα ήταν αντίθετη και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα ουσιαστικά σε λίγο καιρό θα έθετε την Κύπρο εκτός ΕΕ», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «αυτό είναι που μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε αυτές τις συμμαχίες των εταίρων μας και των ευρωπαϊκών οργάνων».

Είναι ειλικρινής;
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελλάδας, η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι ειλικρινής. Γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκό κράτος και υπάρχει το προηγούμενο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών. «Πρέπει να πει λοιπόν η Τουρκία. Είναι ειλικρινής; Αν είναι ειλικρινής πρέπει να δεχθεί μια λύση, η οποία αφήνει την Κύπρο να πορευτεί στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη», πρόσθεσε.

«Αν συνεχίσει να προβάλλει απαιτήσεις αντίθετες από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τότε έχει μπροστά την προοπτική μιας Κύπρου η οποία, αργά ή γρήγορα -πολύ γρήγορα εγώ πιστεύω- θα έβγαινε έξω από την ΕΕ», ανέφερε, λέγοντας πως «είναι το μέτρο ευθύνης και το μέτρο ειλικρίνειας της Τουρκίας. Δεν χωρούν σ’ αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε τώρα ιδίως, αν θέλετε, υπεκφυγές».

Πρέπει να μας πουν η Τουρκία και οι Τ/κ αν θέλουν τη λύση, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Αναφερόμενος στα στρατεύματα κατοχής και τις εγγυήσεις, τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν. «Όλα αυτά είναι εντελώς αναχρονιστικά, απαράδεκτα από πλευράς ΕΕ, γιατί δημιουργούν και επικίνδυνα προηγούμενα, όπως όλοι γνωρίζουμε», παρατήρησε. «Ως ευρωπαϊκές χώρες, που υπερασπιζόμαστε την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της και την προοπτική της, σ’ αυτό είμαστε ενωμένοι και η ενότητα είναι αρραγής», σημείωσε.

Αμέριστη συμπαράσταση
Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, λέγοντας ότι όσα είπε ανταποκρίνονται στα όσα ευελπιστούμε, προσδοκούμε και επιδιώκουμε. Εξέφρασε ευαρέσκεια «για την άψογη, άριστη, αγαστή συνεργασία, που όπως πολύ ορθά επεσήμανε έχουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Προεδρία, γενικότερα την Ελλάδα, αλλά και όχι μόνο, και με τους ευρωπαίους εταίρους».

Κοινή επιδίωξη, ανέφερε, είναι να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μην μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ και την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν τα στρατεύματα της οποιασδήποτε χώρας για την προστασία, τάχα, της μίας ή της άλλης κοινότητας.

Ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο αλλά και την Ελλάδα για την αμέριστη συμπαράσταση και την άψογη συνεργασία που είχαμε στην αντιμετώπιση του Κυπριακού. «Σε αυτή την πορεία είμαστε μαζί, απόλυτα ταυτισμένοι, σε πλήρη συνεννόηση», τόνισε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι και η άλλη πλευρά «επιτέλους θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι με τη ρητορική των απαράδεκτων θέσεων που επιτυγχάνεται ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός στα όσα μας απασχολούν, όπως στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας ή εξωτερικών κινδύνων».

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων είπε πως έχει δημιουργηθεί η δυνατότητα η Τουρκία και η τ/κ πλευρά να εκθέσει τις θέσεις της σε όλα συνολικά τα κεφάλαια. Υπογράμμισε, δε, ότι «χωρίς ενότητα και χωρίς κοινούς στόχους, δεν επιτυγχάνονται αυτά που δικαιούται ένας λαός».

Keywords
Τυχαία Θέματα