Σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας - Πυρηνοκίνητα υποβρύχια στη συμφωνία

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν οι ηγέτες ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, αντίστοιχα, ανακοινώνοντας σύμπραξη στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού ενάντια στην Κίνα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Διαβάστε ακόμη: Κοινή ανακοίνωση Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον για θέμα «εθνικής ασφάλειας»

Η νέα

συνεργασία των τριών χωρών στο θέμα της ασφάλειας αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον».

Άλλωστε, η Ουάσινγκτον ήδη παρέχει σχετική τεχνογνωσία στο Λονδίνο και αυτό θα πράξει και με την Αυστραλία, προκειμένου η τελευταία να αποκτήσει έναν στόλο από πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Tune in as I deliver remarks on a national security initiative – joined virtually by Australian Prime Minister Scott Morrison and United Kingdom Prime Minister Boris Johnson. https://t.co/reAHEnNxAZ

President Biden (@POTUS) September 15, 2021

Η συνεργασία των τριών πλευρών ονομάστηκε AUKUS -από τα αρχικά των Αυστραλίας (Australia), Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States). Στόχο έχει να διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς, όπως ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι τρεις ηγέτες, η συνεργασία AUKUS σκοπεύει να «προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών».

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η ανακοίνωση είναι άλλη μια κίνηση των δυτικών συμμάχων, που αντιδρούν στην πρόοδο και την επιρροή της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.

Γαλλία: Η Αυστραλία «σπάει» τη συμφωνία με την Γαλλία προμήθειας υποβρυχίων

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε σήμερα την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που σύναψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Γαλλία: Για "ανακολουθία" κατηγορεί τις ΗΠΑ το Παρίσι μετά την ανακοίνωση του συμφώνου ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας 

Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε χθες το Παρίσι.

Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα/ΕΡΤ 

Keywords
Τυχαία Θέματα