Συγκεκριμένα ερωτήματα σε ΔΕΑ για μετακίνηση οστών Ασσιωτών

Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα κατά τη συνεδρία της Επιτροπής χθες Πέμπτη αναφορικά με τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε για τη μετακίνηση οστών δολοφονηθέντων κατά την τουρκική εισβολή Ασσιωτών από ομαδικό τάφο στο Ορνίθι, σε χώρο όπου λειτουργούσε στο παρελθόν σκυβαλότοπος στο Δίκωμο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νέστορος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως υπέβαλε γραπτώς συγκεκριμένα ερωτήματα,

στη βάση του εγγράφου που κατατέθηκε στη ΔΕΑ από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 16 του Νοέμβρη. Πρόσθεσε πως για την υπόθεση αυτή έχει συσταθεί ομάδα στο γραφείο του, αποτελούμενη από τέσσερις λειτουργούς, οι οποίοι ανέλαβαν να συλλέξουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν τη δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, ερευνητική προσπάθεια.

«Πρέπει να βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς ήταν ο χώρος σε διάφορες χρονικές περιόδους και πώς διαμορφώθηκε, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια που εκπονήθηκαν από τους μελετητές του έργου. Ως εκ τού είναι πάρα πολύ το υλικό που πρέπει να συλλεχθεί. Πρέπει να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση ενός τέτοιου χώρου με απόβλητα ,για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ανασκαφή του», επεσήμανε.

Πρόκειται για ένα χώρο που ήταν σκυβαλότοπος και σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2007 από τον τ/κ Τύπο στο χώρο απορρίπτονταν και τόνοι από τοξικά απόβλητα, ανέφερε ο κ. Νέστορος. Χρειάζεται σωστή διαχείριση, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως με βάση αυτά τα δεδομένα πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση.

«Εμείς θα κάνουμε από τεχνικής άποψης τη δουλειά μας στο ακέραιο. Από εκεί και πέρα η οποιαδήποτε πολιτική διαχείριση επαφίεται σε άλλους», ανέφερε ο κ. Νέστορος, προσθέτοντας πως «και τα δυο χρειάζονται και είναι αλληλένδετα».

Ο κ. Νέστορος είπε, τέλος, πως οι έρευνες της ΔΕΑ θα επικεντρωθούν αυτή τη χρονική περίοδο στον εντοπισμό χώρων μαζικής ταφής που δημιουργήθηκαν μετά τις περισυλλογές νεκρών από τα πεδία των μαχών σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα.


Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνει στις 11/12 η κοινότητα Άσσιας

Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει η Κοινότητα Άσσιας την ερχόμενη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Ανθρωπίνων στις 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινότητας, η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί μετά τον Εσπερινό Αγίου Σπυρίδωνα στην ομώνυμη εκκλησία δίπλα από τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού στη Λευκωσία και ώρα 5:00μμ. Του Εσπερινού θα προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Οι συμμετέχοντας στην εκδήλωση, όπως αναφέρεται, θα κρατούν κεριά για τις ψυχές των 97 εκτελεσθέντων και αγνοουμένων της Άσσιας και των 29 κατοίκων γειτονικών κοινοτήτων που επίσης συνελήφθηκαν στο χωριό και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό το 1974. Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όσους επιθυμούν να υποστηρίξουν τον αγώνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, προστίθεται.

Η κοινότητα της Άσσιας , αναφέρει η ανακοίνωση, δεν ξεχνά τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας σε βάρος των πολιτών της και διεκδικεί τα αναφαίρετα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους. Απαιτεί σεβασμό στο χειρισμό του θέματος των αγνοουμένων από όλους όσοι εμπλέκονται στο μεγάλο αυτό πρόβλημα και ζητά πειστικές απαντήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθούνται προς διακρίβωση της τύχης καθενός από αυτούς. Ταυτόχρονα, καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς επίλυση του προβλήματος με σεβασμό στο δράμα και την αξιοπρέπεια των συγγενών τους.

Την εκδήλωση στηρίζουν όλα τα Οργανωμένα Σύνολα του χωριού, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα