Συγκέντρωση στην τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο και ψήφισμα από την Ομοσπονδία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο κεντρικό Λονδίνο διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ του Σαββάτου.

Η συγκέντρωση, στην 50ή τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής και έναρξης της κατοχής, είχε ως στόχο να διατρανώσει το αίτημα της παροικίας για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί, να τονιστεί η ανάγκη

για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο, να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της εισβολής και να αναδειχθεί ο αγώνας των Κυπρίων για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Περισσότεροι από 500 ομογενείς έδωσαν το παρών, με συνθήματα, σημαίες, πανό, πλακάτ, αλλά και φωτογραφίες αγνοουμένων συγγενών.

Την ίδια ώρα διοργανώθηκε και αντισυγκέντρωση από τουρκοκυπριακές οργανώσεις, με συμμετοχή λίγων δεκάδων ανθρώπων, τους οποίους χώριζαν από την ελληνοκυπριακή συγκέντρωση δύο αστυνομικά βαν. Πέρα από τα ανά στιγμές έντονα συνθήματα δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες εντάσεις.

Η Ομοσπονδία επέδωσε παράλληλα επιστολές-ψηφίσματα στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Κιρ Στάρμερ και στον Πρέσβη της Τουρκίας στο Λονδίνο Οσμάν Κοραΐ Ερτάς.

Στην επιστολή προς τον κ. Στάρμερ, την οποία υπογράφει εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος αυτής Χρίστος Καραολής, εκφράζονται αρχικά συγχαρητήρια για την πρόσφατη εκλογή του και η βούληση στενής συνεργασίας με τη νέα βρετανική κυβέρνηση για την παροικία και την Κύπρο.

Σημειώνεται η συνεχιζόμενη έλλειψη δικαιοσύνης στην Κύπρο μετά από μισό αιώνα παράνομης τουρκικής κατοχής που στερεί από τους Κύπριους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Επισημαίνεται η τοποθέτηση των Εργατικών κατά την προεκλογική περίοδο περί συνεργασίας της νέας βρετανικής κυβέρνησης με όλα τα μέρη για να χτιστούν τα θεμέλια μιας λύσης με διάρκεια, που θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στη συνέχεια σημειώνεται η επανειλημμένη έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύει η Τουρκία στο διεθνές δίκαιο αναφορικά με την Κύπρο, με αναφορές στην ΑΟΖ, στο Βαρώσι, στις επιθέσεις κατά ειρηνευτικών δυνάμεων και στο αίτημα περί διχοτόμησης και απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα, που αντίκεινται σε ψηφίσματα του Σ.Α.

Ο κ. Καραολής επισημαίνει στον Βρετανό Πρωθυπουργό, κάνοντας αναφορά και στη στάση του έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πως πρέπει να κατανοεί «πόσο μη βιώσιμη παραμένει η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία».

Αναφέρει επίσης ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τη δική σας κυβέρνηση, έχει την ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ηγετική δύναμη στην αποκατάσταση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης αν αξιοποιήσετε την επιρροή σας για να προτρέχετε την Τουρκία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, εντός της συμφωνημένης βάσης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017».

Η επιστολή-ψήφισμα τονίζει επίσης τις στενές διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία επί διεθνών υποθέσεων, όπως η κατάσταση στο Σουδάν και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ επισημαίνει και τις διευκολύνσεις της κυπριακής κυβέρνησης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως προς τις επαφές με τη διεθνή κοινότητα.

Στην επιστολή προς τον Τούρκο Πρέσβη, ο κ. Καραολής τονίζει, μεταξύ άλλων, πως οι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να αγωνίζονται για μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο, δίχως τουρκικά στρατεύματα και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, με μια λύση που δεν μπορεί παρά μόνο να βασίζεται σε μια ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Σ.Α., με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και σύμφωνη προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως προστίθεται, «η λύση δε θα άφηνε μόνο την Κύπρο ελεύθερη να καθορίζει το πεπρωμένο της, αλλά επίσης θα απάλλασσε την Τουρκία από μία κατοχή που της έχει επιφέρει τόση ντροπή», με τον κόσμο να παρακολουθεί «σοκαρισμένος» τις παράνομες ενέργειές της σε ΑΟΖ, Βαρώσι και νεκρή ζώνη την τελευταία πενταετία.

Η επιστολή τοποθετεί την Τουρκία, ως εκ της ασέβειας έναντι του διεθνούς δικαίου, στον ίδιο άξονα με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Ερντογάν με βάση δικές του δηλώσεις «αυταρχικό» ηγέτη.

Επισημαίνεται ότι το αίτημα για «λύση δύο κρατών» αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρέχεται στον Τούρκο διπλωμάτη η διαβεβαίωση πως «δεν υπάρχει μέλλον για την παράνομη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου».

Μόνη λογική εξέλιξη, καταλήγει η επιστολή του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ, είναι να επιστρέψει η Τουρκία στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη για μια επανενωμένη Κύπρο στη βάση του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου της ΔΔΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγκέντρωση, Λονδίνο, Ομοσπονδία,sygkentrosi, londino, omospondia