Σύγκρουση «κορυφής» στη Λιβύη: Τι κρύβεται πίσω από την «καρατόμηση» της ΥΠΕΞ

Την πολιτική αστάθεια που επικρατεί ακόμα στη Λιβύη ανέδειξε η υπόθεση της «καρατόμησης» της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς από τον πρόεδρο της χώρας, καθώς την απομάκρυνσή της απέρριψε ο πρωθυπουργός.

Η πολιτική σύγκρουση για την εξουσία καταγράφηκε λίγες ημέρες πριν τη διάσκεψη του Παρισιού, με την οποία οι περιφερειακοί παίκτες ελπίζουν ότι θα επιταχύνουν την απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και στρατιωτών από τη Λιβύη

πριν τις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκέμβρη.

Η Μανγκούς, η οποία είναι προσκείμενη στον στρατηγό Χάφταρ και μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας της Λιβύης, απομακρύνθηκε με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Μοχάμεντ Μένφι, «προληπτικά» προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις». Την κατηγορεί ότι ασκούσε την εξωτερική πολιτική χωρίς συνεννόηση με το προεδρικό συμβούλιο, επικαλούμενος συνέντευξη της στο BBC στην οποία ανέφερε ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ένας άντρας που εμπλέκεται σε βομβιστική επίθεση.   

Η Mangoush δεσμεύτηκε μόνο ότι η έκδοση θα εξεταζόταν, δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά οι δηλώσεις της ήταν αρκετές ώστε οι πολιτικοί της αντίπαλοι να επιχειρήσουν να την εκδιώξουν, κάτι που προσπαθούσαν να κάνουν επανειλημμένα από τον διορισμό της τον Φεβρουάριο.

Η έρευνα «τυχαία» πρόκειται να διαρκέσει έως και 14 ημέρες, έτσι η μετάβασή της στη διάσκεψη του Παρισιού θεωρείται απαγορευτική.

Η απόφαση για την απαλλαγή της Μάνγκους από τα καθήκοντά της ελήφθη από τον Μένφι με τη στήριξη 80 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο με έδρα τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι αποκλειστικά εκείνος έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις για την απομάκρυνση υπουργών της κυβέρνησής του.

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα. «Βυθίστηκε» σε εμφύλιο με αντίπαλες κυβερνήσεις και στρατάρχες ανατολή και δύση.

Από τον Φεβρουάριο η χώρα διοικείται από μεταβατική κυβέρνηση. Οι Μένφι και Ντμπεϊμπά εξελέγησαν από φόρουμ διαλόγου που ορίστηκε από τον ΟΗΕ  και εκφράζουν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα. 

«Θεωρητικά ο μόνος σκοπός του σχηματισμού της προσωρινής κυβέρνησης είναι να προετοιμάσει τις εκλογές της 24 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο λαϊκιστής πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σα να επιθυμεί να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις», σχολιάζει ο guardian.

Οι εκλογές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Λιβύης, θα παρέχουν στη χώρα μια νόμιμη ενοποιημένη κυβέρνηση στην οποία θα υπήρχε σαφής κατανομή των εξουσιών μεταξύ ενός κοινοβουλίου και ενός άμεσα εκλεγμένου προέδρου.

Όμως ο δρόμος προς τις εκλογές έχει παρεμποδιστεί από τους πολιτικούς θεσμούς, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να εγκαταλείψουν την εξουσία, καθώς και από τους ρεαλιστικούς φόβους ότι οι εκλογές σε μια τόσο κατακερματισμένη χώρα, στην οποία πολλαπλασιάζονται οι πολιτοφυλακές και οι μισθοφόροι, δεν θα θεραπεύσουν τις διαιρέσεις της χώρας και δεν θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια σταθερή, ευρέως αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι Mangoush είχε καλέσει τουλάχιστον το 20% των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Οι προτάσεις για αποχώρηση μισθοφόρων από τη χώρα είχαν σημειώσει κάποια πρόοδο, αν και η Τουρκία επιμένει ότι δεν είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, καθώς οι δυνάμεις της βρίσκονται εκεί μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: 

«Καρατομήθηκε» η ΥΠΕΞ της Λιβύης- Η αφορμή και οι σχέσεις με Χάφταρ

Αρχιτέκτονας τουρκο-λιβυκού: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά ύδατα»

Με πληροφορίες από Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα