Σύγκρουση νομοθετικής-εκτελεστικής εξουσίας για Πόθεν Έσχες Σαββίδη-Αγγελίδη

Νέα σύγκρουση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, με αφορμή το ''Πόθεν Έσχες'' του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες που ψήφισε το νομοθετικό Σώμα, λίγο πριν από το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές.  

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπέβαλε ένσταση στην αναφορά του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κάνει λόγο για παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, λόγω της συμπερίληψης στα υπόχρεα πρόσωπα

για υποβολή κατάστασης περιουσιακών στοιχείων, του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του.

Η υποχρέωση ή όχι του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες, είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τότε που τα σχετικά νομοσχέδια συζητούνταν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Στην ένστασή της, η Βουλή υποστηρίζει ότι οι δύο αξιωματούχοι δεν μπορούν να εξομοιωθούν με τους δικαστές, καθώς δεν ανήκουν στη δικαστική εξουσία, αλλά διευθύνουν τη Νομική Υπηρεσία.   «Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα δεν εξισώνονται με τους Δικαστές. Δεν υπάγονται στην Δικαστική Υπηρεσία ή στο Δικαστικό Σώμα, ούτε συνιστούν μία εκ των πολιτειακών και συνταγματικών εξουσιών, οι οποίες προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας και διακρίνονται σε Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική Εξουσία».

Η Βουλή υποστηρίζει, επίσης, ότι οι δύο αξιωματούχοι πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο, λόγω της μεγάλης επιρροής τους και των σοβαρών ευθυνών που φέρουν σε δημόσιες υποθέσεις. «Είναι αναμενόμενο και επιβαλλόμενο ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, ως δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα και λόγω της ευθύνης τους για χειρισμό ή συμμετοχή τους σε χιλιάδες υποθέσεις αγωγών, διαιτησιών και προσφυγών, […] να συμπεριλαμβάνονταν στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο». 

  Ένα πλαίσιο, που σύμφωνα με την ένσταση, δεν αφορά τους όρους υπηρεσίας τους, αλλά αποτελεί δικλείδα διαφάνειας και ελέγχου για τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τις εξουσίες, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους οι αξιωματούχοι και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι.

Η Βουλή επικαλείται, επίσης περιπτώσεις διαφθοράς και καταγγελίες εναντίον των δύο αξιωματούχων στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ως αιτιολογία για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πάντως, Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχαν ταχθεί εξαρχής ενάντια στη συμπερίληψή τους στα υπόχρεα πρόσωπα, αντιπροτείνοντας σύστημα αυτορρύθμισης, στα πρότυπα των δικαστών.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα συνεδριάσει για να εξετάσει την υπόθεση, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα