Συλικιώτης: Χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις και επιδοτήσεις

νέα ατζέντα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να στηριχτεί σε δύο άξονες. Την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων με την στήριξη της ΕΕ προς τα κράτη μέλη και την αναθεώρηση της πολιτικής των κρατικών επιδοτήσεων. Έτσι θα στηριχτεί ουσιαστικά η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Για να έχει όμως η βιομηχανία γερές βάσεις πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα και να πάψει η αντίληψη πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας επιτυγχάνεται

με μείωση του κόστους παραγωγής στη βάση της μείωσης των μισθών και του περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων." Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης στην Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, και τις ΜμΕς, Ε. Μπιενκόβσκα, κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας. Θέμα της συζήτησης ήταν η ανάπτυξη και εφαρμογή μια νέας ατζέντας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης τόνισε πως οι αιτίες της κρίσης και της αποβιομηχανοποίησης ιδιαίτερα του Νότου είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας που λειτουργούν υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά, και διέλυσαν τον βιομηχανικό τομέα, μείωσαν τις επενδύσεις, παραβιάζουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, οδηγούν στο κλείσιμο τις ΜμΕς και καταδικάζουν στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους. Επομένως, συμπλήρωσε, απαιτείται να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη βιομηχανική στρατηγική χωρίς αποκλεισμούς, απώτερος στόχος της οποίας θα είναι η βιώσιμη και κοινωνική ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, οι οποίες να είναι ασφαλείς και αξιοπρεπείς.

Ο κος Συλικιώτης ρώτησε την Επίτροπο ποια μέτρα θα προωθήσει η Κομισιόν για στήριξη της βιομηχανίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς μνημονίου. Επίσης ζήτησε να μάθει ποια μέτρα θα προωθηθούν για στήριξη των ΜμΕ ώστε να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα επιφέρει η Διατλαντική Επενδυτική και Εμπορική Συμφωνία συμφωνία TTIP, η οποία θα αφαιρέσει τις κανονιστικές διατάξεις και θα προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στις ΜμΕς.

Η Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας των ερωτήσεων. Αρκέστηκε μονάχα να πει πως τα προβλήματα της βιομηχανίας είναι κυρίως η έλλειψη ευελιξίας και δεξιοτήτων ενώ οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΜμΕς οφείλονται στις εθνικές νομοθεσίες. Όσον αφορά την ανάγκη προώθησης των κρατικών επιδοτήσεων δεσμεύτηκε να απαντήσει γραπτώς ενώ απέφυγε εντελώς να σχολιάσει τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας TTIP και δη την ανάγκη προώθησης μέτρων στήριξης των ΜμΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα