Συλικιώτης: Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διασφαλιστεί

"Η ΕΕ οφείλει να αλλάξει πλεύση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων, και να πιέσει τα κράτη μέλη να προωθήσουν πολιτικές που να διασφαλίζουν την συλλογική διαπραγμάτευση, τα εργασιακά δικαιώματα, και το δικαίωμα της απεργίας."

Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, ενώπιων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θέμα της συζήτησης ήταν οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΕΟ) σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας.

Ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως η επιτροπή για την ελευθερία της συνάθροισης της ΔΕΟ διακήρυξε το δικαίωμα στην απεργία ως ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα, συμπλήρωσε, μεταφράζεται, σύμφωνα πάντα με την ίδια επιτροπή, στο δικαίωμα για συμμετοχή στα συνδικάτα στον χώρο εργασίας και στη προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων των εργαζομένων μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε πως δυστυχώς οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές σκληρής λιτότητας που επιβάλλονται στα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω της ΤΡΟΙΚΑ αποδεδειγμένα διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα δε με το EUROFOUND, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαλύουν μονομερώς τις συλλογικές συμβάσεις.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την προάσπιση του δικαιωμάτων της απεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα