Συλλούρης για διαρροή εγγράφων: Να βοηθήσουμε με το σωστό συνταγματικό τρόπο

Δεν υπήρξε διαρροή των εγγράφων για τις πολιτογραφήσεις από τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής, είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από την εσωτερική έρευνα που διενήργησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με εντολή του Προέδρου του σώματος, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός της Διευθυντής, Σωκράτης Σωκράτους.
 

Σε διάσκεψη Τύπου σήμερα, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, παρουσία των

τριών νομικών που γνωμοδότησαν προς το σώμα για την έρευνα της Αστυνομίας για την διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στο κανάλι Al Jazeera, Ανδρέας Αγγελίδης, Κρις Τριανταφυλλίδης και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει με «το σωστό συνταγματικό τρόπο» που θα υποδειχθεί από την Αστυνομία.

Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής ανέφερε ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωση η επικεφαλής του Αρχείου, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επανειλημμένα συγκεκριμένοι δύο Κοινοβουλευτικοί συνεργάτες επικαλούμενοι οδηγίες συγκεκριμένου Βουλευτή παραλήπτη, ζήτησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο κάποια ονόματα αλλοδαπών περιλαμβάνονταν στα έγγραφα τα οποία απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή». Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, η πρόσβαση δόθηκε στους συνεργάτες, όχι όμως και οποιαδήποτε έγγραφα.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων για να αποκαλύψει το όνομα ή τον κομματικό χώρο του εν λόγω Βουλευτή, ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε, λέγοντας ότι όπως έκανε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, το θέμα επαφίεται στον συγκεκριμένο Βουλευτή να προβεί σε κάποια δήλωση, εφόσον το επιθυμεί. Οι νομικοί σύμβουλοι που ήταν παρόντες σημείωσαν και την νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που καλύπτει την μη αναφορά του ονόματος ή/και του πολιτικού χώρου.

Οι νομικοί σύμβουλοι επεσήμαναν επίσης πως το θέμα της έρευνας της Αστυνομίας εντός της Βουλής εμπίπτει του ζητήματος της διάκρισης των εξουσιών και ανάφεραν ότι για να γίνει έρευνα πρέπει να προηγηθεί αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα προς το Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της βουλευτικής ασυλίας συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων Βουλευτών.

Η απόσπαση στοιχείων με λανθασμένο τρόπο, πρόσθεσαν, μπορεί να «μολύνει την διαδικασία» ενώπιον Δικαστηρίου – εάν φτάσει μέχρι εκεί – και να μείνουν ατιμώρητοι λόγω προβληματικής διαδικασίας, αυτοί που δεν θα έπρεπε. Τόσοι οι τρεις νομικοί, όσο και ο κ. Συλλούρης είπαν ότι η γνωμάτευση δεν έγινε για να φέρει εμπόδια στην αστυνομική έρευνα, αλλά για να υποδείξει ποιος είναι ο σωστός τρόπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα