Συλλούρης: Μέλημα της πολιτείας η διακρίβωση τύχης αγνοουμένων

Μέλημα της κυπριακής πολιτείας στο σύνολό της είναι «η διασφάλιση και προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε οικογένειας να πληροφορηθεί και να γνωρίζει βάσει αποδείξεων και τεκμηριωμένων στοιχείων για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου», δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, επισημαίνοντας ότι «σαφώς και το πέρασμα του χρόνου δεν λειτουργεί ως σύμμαχος των προσπαθειών μας».

«Κοντά σε αυτά, ο περιορισμένος πλέον αριθμός μαρτύρων, η άρνησή τους πολλές φορές να συνεργαστούν, καθώς και

η οικοδομική ανάπτυξη σε χώρους όπου πιθανότατα να βρίσκονται θαμμένα οστά αγνοουμένων, αποτελούν πρόσθετα εμπόδια στο όλο εγχείρημα. Παρόλα αυτά, ο αγώνας και η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς κανένα αίσθημα παραίτησης και λιποψυχίας. Αυτό είναι το χρέος μας έναντι στην ιστορία, τον τόπο μας, τους νεκρούς μας, στα αγνοούμενα πρόσωπά μας και τις οικογένειες αυτών», είπε.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για το θέμα των αγνοούμενων με την ευκαιρία των μαύρων επετείων, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «το θέμα των αγνοουμένων, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και 45 χρόνια, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ανοιχτά κεφάλαια της τραγωδίας του 1974», προσθέτοντας ότι «αναγκαία τάσσεται η αρωγή από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας και τουρκικής κυβέρνησης, χωρίς άλλα εμπόδια και κωλυσιεργίες».

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, σεβόμενη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή. Καλούμε για άλλη μια φορά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στις κατοχικές δυνάμεις, ώστε να επιτρέψουν την πρόσβαση στα στρατιωτικά τους αρχεία και να μπορέσει κατ’ αυτό τον τόπο η ΔΕΑ να ολοκληρώσει τις έρευνές της, πραγματοποιώντας εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων από πλευράς της έχει προχωρήσει μαζί με τη Βουλή των Ελλήνων μέχρι στιγμής στην έκδοση των έξι πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου», λέγοντας ότι «πρόκειται για εξαιρετικά χρήσιμο υλικό, το οποίο δύναται να αποτελέσει τη βάση για σημαντικό επιστημονικό έργο, μέσω της συλλογής πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με το πραξικόπημα, την εισβολή, το Κυπριακό και όλα τα συνεπακόλουθα αυτού ζητήματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα