Συλλούρης: Το ψήφισμα ΕΚ να αντανακλά τουρκικές προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την ελπίδα το ψήφισμα, που θα εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αντανακλά τη σοβαρότητα του ζητήματος που αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Συλλούρης σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής

Ένωσης (ΕΕ), τις οποίες φιλοξενεί το εσθονικό κοινοβούλιο στο Ταλίν.

Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι κατά το πρώτο μέρος των εργασιών, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων συζήτησαν το θέμα του Μέλλοντος της ΕΕ. Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα από μέρους όλων για εξεύρεση άμεσων και βιώσιμων λύσεων, που θα οδηγήσουν στην επαναδόμηση μιας ασφαλούς, ευημερούσας και συμμετοχικής Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλους τους πολίτες της.

Υπογραμμίζοντας την εξέχουσα σημασία του θέματος της ασφάλειας της Ένωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η συλλογική ασφάλεια σχετίζεται και με την ασφάλεια έκαστου κράτους μέλους. Σημείωσε ότι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία παραπέμπει εν μέρει στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω των τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ και τον εναέριο της χώρο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αντανακλά τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προβεί σε ουσιώδεις και ορατές προς τον Ευρωπαίο πολίτη θεσμικές αλλαγές, οι οποίες να εξαλείφουν το δημοκρατικό έλλειμμα, που δυστυχώς χαρακτηρίζει, όπως ανέφερε, ακόμη την Ένωση, ώστε αυτή να καταστεί πλατφόρμα συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου η φωνή του πολίτη θα ακούγεται, αλλά κυρίως θα λαμβάνεται υπόψη. Επί τούτου, τόνισε τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της υιοθέτησης από μέρους της Ένωσης, ανθρωποκεντρικών ενωσιακών πολιτικών, οι οποίες να τοποθετούν τον πολίτη στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας και να προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, όπως προβλέπεται από τον Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με στόχο το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής του κάθε Ευρωπαίου πολίτη να αναβαθμίζονται.

Χρειάζεται, υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις οικονομίες των κρατών μελών της Ένωσης και αυτή μπορεί να επέλθει, εφόσον η Ένωση προχωρήσει, ανάμεσα σ’ άλλα, στην ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης προς όφελος της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της οικονομικής σύγκλισης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανάφερε ότι τα ισχυρά ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα παρά την οικονομική κρίση, πρέπει να διαδραματίσουν το σημαντικό ρόλο της χρηματοδότησης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω βιώσιμων επενδύσεων, επιστρέφοντας τη στήριξη που έχουν πάρει στην κοινωνία, προς όφελος πάντα του πολίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα