Συλλούρης:Aντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με καταμερισμό

H Kύπρος και ο λαός της γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει βίαιος ξεριζωμός, απώλεια ή εξαφανίσεις αγαπημένων προσώπων και μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού βιώνει τα γεγονότα αυτά μέχρι σήμερα, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που πραγματοποιείται στο

Στρασβούργο.

Ο σωστός καταμερισμός του βάρους της προσφυγικής κρίσης είναι ίσως και η πεμπτουσία της σωστής αντιμετώπισης της, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

“Μια κρίση πολυεπίπεδων διαστάσεων, που είναι αποτέλεσμα βασικά, βίαιων συγκρούσεων, διώξεων αλλά και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της” πρόσθεσε.

Μίλησε και για την Κύπρο, λέγοντας ότι “η χώρα μου, άλλωστε, και ο λαός της γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει βίαιος ξεριζωμός, απώλεια ή εξαφανίσεις αγαπημένων προσώπων και μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού βιώνει τα γεγονότα αυτά μέχρι σήμερα, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974”.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι στο τεράστιο κύμα ανθρώπινου πόνου έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα, αυτό της μετανάστευσης ανθρώπων που πάλι λόγω δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών, στις χώρες καταγωγής τους, αναγκάζονται να ξενιτευτούν.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε, δρώντας, για ακόμη μια φορά, προληπτικά και με προσήλωση στο σεβασμό και τη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των ανθρώπων, έχει εδώ και χρόνια, ακόμη και πριν την κορύφωση αυτών των δραματικών εξελίξεων, αρχίσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία, παγκοσμίου βεληνεκούς, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.

“Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια λοιπόν, τα εθνικά μας κοινοβούλια δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχα. Ως εκ τούτου και στο μέτρο του δυνατού, κάθε ένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί έχουμε βαρύτατη ευθύνη αλλά και ανθρωπιστική υποχρέωση να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα απαλύνουν τον πόνο και την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται για τον ένα ή τον άλλο λόγο να ξεριζωθούν” ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι παράλληλα “οφείλουμε να καθησυχάσουμε τους συμπολίτες μας στο ότι οι πρόσφυγες ή/και οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή γι’ αυτούς. Δύσκολο το εγχείρημα. Και γίνεται ακόμη δυσκολότερο λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που πολλές από τις χώρες μας αντιμετωπίζουν, όχι όμως ακατόρθωτο”.

Κοινοβούλια και κυβερνήσεις, πρόσθεσε, έχουν να δώσουν ένα κοινό αγώνα σε ότι αφορά στην κρίση αυτή, μία μάχη που μπορεί να κερδηθεί όχι μόνο μέσα από εξαγγελίες μέτρων αλλά παράλληλα μέσα και από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους συμπολίτες μας.

“Γιατί δεν είναι κακό να ανησυχούν. Το κακό όμως θα προκύψει αν εμείς αγνοήσουμε αυτές τις ανησυχίες και τους κάνουμε να νοιώσουν πως «φορτώνονται» ένα ακόμη «πρόβλημα». Ο σωστός καταμερισμός, λοιπόν, του βάρους της κρίσης αυτής είναι ίσως και η πεμπτουσία της σωστής αντιμετώπισης της. Αυτό ισχύει τόσο σε ότι αφορά όλες τις χώρες μας αλλά ιδιαίτερα τις χώρες που έχουν επωμισθεί το τεράστιο βάρος των μεταναστευτικών ροών, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο της οικονομικής τους ανάκαμψης, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα” κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα