Σύσσωμη η αντιπολίτευση υπέρ του κρατικού χαρακτήρα της Cyta

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, συμφωνούν με τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στη CYTA ότι ο οργανισμός πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς οργανισμού δημοσίου δικαίου, που έχει σήμερα, δήλωσε εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ο Ηλίας Δημητρίου, μετά το πέρας του κύκλου επαφών που διενήργησε με τα κόμματα αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σε δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με την ηγεσία του ΕΛΑΜ, ο κ. Δημητρίου

κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών όπως δώσει προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού οδηγίες ώστε να συμπορευθούν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του οργανισμού, που πρέπει – όπως ανέφερε - να αποτελεί στόχο όλων και “ειδικά του πολιτικού μας προϊσταμένου”.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως το Μέτωπο παραμένει σταθερό στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι η CYTA, όπως και όλοι οι ημικρατικοί, πρέπει να παραμείνουν οργανισμοί δημοσίου δικαίου. Είπε ακόμα ότι το ΕΛΑΜ θα καταθέσει προτάσεις νόμου, που θα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης και θα υπερασπίζονται τον οργανισμό, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και όπου παλαιότερα υπήρξαν προβλήματα ή διασπάθιση δημοσίου χρήματος, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

“Θεωρούμε ότι η CYTA δεν πρέπει να καταλήξει σε χέρια ιδιωτών και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ιδιωτών, αλλά πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς δημοσίου δικαίου και σε αυτή τη γραμμή θα είναι οι προτάσεις που θα καταθέσουμε σύντομα στο Κοινοβούλιο”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι “αυτή η εταιρεία είναι κτήμα και περιουσία του κυπριακού λαού και έτσι πρέπει να παραμείνει”.

Ο κ. Δημητρίου επανέλαβε ότι από τις 34 δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της CYTA έχουν συζητηθεί οι 16 και στις επτά έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον οργανισμό, ενώ για τις άλλες συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με στόχο την κατάληξη εντός του 2016. Είπε επίσης ότι αυτές αφορούν το όφελος του καταναλωτή, της οικονομίας και της κοινωνίας του τόπου.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν με τις θέσεις και προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι τα επτά από τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό της CYTA και όχι τη μετατροπή της σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου.

“Η θέση του ΔΗΣΥ είναι η μετατροπή του οργανισμού σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου μέσα από αποκρατικοποίηση και μετοχοποίηση”, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, συμπληρώνοντας ότι “πρόκειται για μια θέση που σεβόμαστε αλλά δεν ασπαζόμαστε”.

Οι κοινοβουλευτικές αναλογίες έρχονται να ενδυναμώσουν τις αποφάσεις του προηγούμενου κοινοβουλίου, το οποίο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και έχει ψηφίσει νομοθεσία για παγοποίηση της διαδικασίας που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση, ανέφερε περαιτέρω, ο κ. Δημητρίου.

Ερωτηθείς εάν οι δράσεις εκσυγχρονισμού περιλαμβάνουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του οργανισμού και τον εκσυγχρονισμό της δομής του, ο κ. Δημητρίου είπε πως εάν το ενδιαφέρον μας ήταν “οι βολεμένοι” - όπως ανέφερε επαναλαμβάνοντας το λεκτικό της ερώτησης που του υποβλήθηκε - “δεν θα προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε τον οργανισμό υπό καθεστώς δημοσίου δικαίου”.

Πρόσθεσε ότι “μας τα είχαν δώσει όλα, με μετακίνηση των υπαλλήλων του οργανισμού στο δημόσιο με όλα τα ωφελήματα, αλλά επειδή ξέρουμε και νιώθουμε ότι η CYTA είναι εταιρεία του κυπριακού λαού, αρνηθήκαμε την προσφερόμενη υπερπολυτέλεια και διεκδικούμε όπως η CYTA παραμείνει οργανισμός δημοσίου δικαίου”.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα των τιμολογίων της CYTA, ο κ. Δημητρίου είπε ότι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και πρέπει να δούμε τον Κύπριο πολίτη και καταναλωτή.

Ανέφερε ότι με τον τρόπο που λειτουργούν κάποια θεσμικά όργανα δεν αφήνουν τη CYTA να ανταγωνιστεί έντιμα, προσθέτοντας ότι στην πρόταση για εκσυγχρονιστική μεταχείριση και μεταρρύθμιση, προτείνουμε μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, αποκέντρωση και εκχώρηση εξουσιών και το κυριότερο να υπάρξει η δυνατότητα στον οργανισμό να επιστρέψει οφέλη στον καταναλωτή σε ευρώ.

Είπε τέλος ότι θα ήταν άδικο να λέγεται ότι ο Κύπριος πολίτης δεν έχει αντιληφθεί ότι η CYTA έδωσε πέραν των 800 εκ. ευρώ για όλους μας τα τελευταία χρόνια για στήριξη της οικονομίας και του κράτους μέσα στην κρίση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα