Συμφωνία χαλούμι: Διαφωνεί η «Νέα Αγροτική Κίνηση»

Μετά την Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), σειρά πήρε και η «Νέα Αγροτική Κίνηση» (ΝΑΚ), η οποία εκφράζει δημόσια την διαφωνία της ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για το χαλούμι, της περασμένης Δευτέρας 11/7/22 στο ΚΕΒΕ μεταξύ Τυροκόμων και άλλων ενδιαφερομένων και του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή.

Παραθέτει μάλιστα και πέντε σημεία στα οποία εξηγεί την διαφωνία της, χαρακτηρίζοντας ως μύθο τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και προσπάθεια ορισμένων

τάξεων εμπλεκομένων να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα.

Πέντε σημεία διαφωνίας

Συγκεκριμένα σε χθεσινή ανακοίνωση της η αγροτική οργάνωση «ΝΑΚ» αναφέρει πως: «με αφορμή την επιτευχθείσα «συμφωνία» μεταξύ των εκπροσώπων των Τυροκόμων, Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων, η οποία έχει χαρακτηρισθεί και ως ιστορική, η Νέα Αγροτική Κίνηση εκφράζει:

1.Την κάθετη διαφωνία της με το περιεχόμενο της συμφωνίας την οποία θεωρεί ως την απαρχή της κατάργησης κάθε έννοιας περί Ονομασίας Προέλευσης Προϊόντων και απώλειας μιας πραγματικά ιστορικής κατάκτησης για το Χαλλούμι για την οποία η Κύπρος αγωνίστηκε για πάνω από 2 δεκαετίες.

2.Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι είναι αντίθετη στην οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση προσπάθεια τροποποίησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος που συμμετέχει στην παραγωγή χαλλουμιού και υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή τόσο της Κυπριακής όσο και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

3.Με κάθε σεβασμό στην όποια αντίθετη άποψη, θεωρεί την συμφωνία που συνομολογήθηκε  ως το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού που στήθηκε κατά ανέντιμο, δόλιο και παραπλανητικό για τους αιγοπροβατοτρόφους τρόπο και με στόχο την εξυπηρέτηση πρόσκαιρων ταξικών συμφερόντων που  καμιά σχέση έχουν με το καλώς νοούμενο  συμφέρον του κράτους, το οποίο παρεμπίπτοντος κινδυνεύει με πανευρωπαϊκό αλλά και διεθνές ρεζίλεμα.

4.Η Κυβέρνηση, ενεργώντας με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, την κρίση στην Ουκρανία και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και αφού εξαίρεσε από τις όποιες διαβουλεύσεις το Αγροτικό Κίνημα, άφησε τον χρόνο να διαρρεύσει και τους  αιγοπροβατοτρόφους χωρίς επιλογές ώστε να υποχρεωθούν να αποδεχτούν μια συμφωνία έναντι πινακίου φακής. 

5.Τώρα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση με αίτημα για προσωρινά (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) μειωμένο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος  στο Χαλούμι, παρά τις επανειλημμένες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, όπως ήταν και το αρχικό αίτημα των τυροκόμων μας. Αυτό αποτελεί για μας αποτέλεσμα έμμεσου εκβιασμού. Όσον αφορά δε στα προβαλλόμενα επιχειρήματα προς δικαιολόγηση των όποιων τροποποιήσεων, όπως είναι η μείωση των εξαγωγών και η απώλεια συναλλάγματος πολλών εκατομμυρίων αποτελούν μύθο  και προσπάθεια ορισμένων τάξεων εμπλεκομένων προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία, Διαφωνεί, Νέα Αγροτική Κίνηση,symfonia, diafonei, nea agrotiki kinisi