Συμφωνία ΕCOFIN για φορολογικούς μεσάζοντες

Στο σχέδιο οδηγίας για τους φορολογικούς μεσάζοντες και στην επικαιροποίηση της μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων, συμφώνησαν σήμερα οι 28 Υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του ΕCOFIN. Οι 28 συμφώνησαν και την κοινή θέση του ECOFIN ενόψει της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20, όμως δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση ρίσκων σε σχέση με τα εργαλεία της τραπεζικής ένωσης.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για "μικρή αναβολή"

ενόψει τελικών αποφάσεων, οι οποίες όμως "θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη," επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν θα πρέπει "να κρατήσει για πάντα". Υπενθύμισε ότι αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο για τη μείωση των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, σε σχέση με τη μείωση και την αποφυγή μελλοντικής συγκέντρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, το ECOFIN αποφάσισε να αφαιρέσει τρεις και να προσθέσει άλλες τρεις δικαιοδοσίες στον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων με την ΕΕ φορολογικών δικαιοδοσιών. Το Συμβούλιο απέσυρε από τον κατάλογο το Μπαχρέιν, τα νησιά Μάρσαλ και την Αγία Λουκία και πρόσθεσε τις Μπαχάμες, τον Άγιο Χριστόφορο - Νέβις και τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. Η αναπροσαρμογή έγινε στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις καταχωρισμένες δικαιοδοσίες και την αξιολόγηση των δικαιοδοσιών για τις οποίες δεν είχε ακόμη ληφθεί απόφαση εισαγωγής.

Σύμφωνα με το ECOFIN, o κατάλογος της ΕΕ αποσκοπεί στην προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας παγκοσμίως, με τη μεγιστοποίηση των προσπαθειών για την αποτροπή της φοροδιαφυγής.

"Είμαι ευτυχής που βλέπω περισσότερες δικαιοδοσίες ανάμεσα σε όσες απαριθμήσαμε τον Δεκέμβριο να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις να μεταρρυθμίσουν τις φορολογικές τους πολιτικές με τρόπο που απαντά στις ανησυχίες μας", δήλωσε ο Βλάντιλαβ Γκόρανοφ, Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί, χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο ECOFIN, σχετικά με νέους κανόνες διαφάνειας για τους μεσάζοντες - όπως οι φοροτεχνικοί, οι λογιστές, οι τράπεζες και οι δικηγόροι - που σχεδιάζουν και προωθούν συστήματα φορολογικού σχεδιασμού για τους πελάτες τους.

Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, οι φορολογικοί μεσάζοντες που παρέχουν στους πελάτες τους πολύπλοκα διασυνοριακά οικονομικά συστήματα που τους υποβοηθήσουν στην φοροαποφυγή, θα υποχρεωθούν να αναφέρουν τις δομές αυτές στις φορολογικές αρχές. Με τη σειρά τους, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ανταλλάσσουν αυτές τις πληροφορίες μεταξύ τους, αυξάνοντας περαιτέρω τον έλεγχο σχετικά με τις δραστηριότητες των φορολογουμένων και των συμβούλων.

Μετά τη επίτευξη της συμφωνίας, ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα, φορολογία και τελωνεία, δήλωσε σχετικά πως "οι φορολογικές διοικήσεις της ΕΕ θα έχουν τώρα πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να θέσουν τέρμα στα επιθετικά φορολογικά προγράμματα που υποβαθμίζουν τις φορολογικές τους βάσεις. Συγχαίρω θερμά τα κράτη μέλη που επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους για μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη συνεργασία, διευκολύνοντας τη δικαιότερη και αποτελεσματικότερη φορολογία σε ολόκληρη την ΕΕ".

Επί της ουσίας, το Συμβούλιο ECOFIN κατέληξε και σε συμφωνία σχετικά επί σχεδίου οδηγίας που θα υποχρεώνει τα Κράτη Μέλη να ανταλλάσσουν αυτόματα τις πληροφορίες που λαμβάνουν μέσω μιας κεντρικής βάσης δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό θα καθοριστούν νωρίτερα οι νέοι κίνδυνοι φοροδιαφυγής και θα ληφθούν μέτρα για την παρεμπόδιση των βλαβερών ρυθμίσεων. Τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν επιπλέον να επιβάλλουν κυρώσεις σε μεσάζοντες που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα διαφάνειας.

"Η ενίσχυση της διαφάνειας είναι το κλειδί της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής", δήλωσε ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ. "Εάν οι αρχές λάβουν πληροφορίες σχετικά με επιθετικά συστήματα φορολογικού σχεδιασμού πριν από την εφαρμογή τους, θα είναι σε θέση να κλείσουν τα κενά πριν χαθούν έσοδα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα