Συμφωνία Πρεσπών: Η επόμενη μέρα

Μια χώρα μουδιασμένη και βαθιά πολωμένη, και ένα κοινοβούλιο που θυμίζει μπαρουταποθήκη άφησε πίσω της η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα.

Η ένταση κάθε άλλο παρά υποχωρεί, οι κατηγορίες δίνουν και παίρνουν και η αντιπολίτευση χτυπάει αλύπητα την κυβέρνηση Τσίπρα, στην οποία καταλογίζει εθνική υποχώρηση, ένεκα μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα και την στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαμήνυε ότι

''γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία'', ο Ζόραν Ζάεφ, μέσω Twitter, πυροδοτούσε νέες αντιδράσεις.

''Η Μακεδονία είναι κομμάτι του παγκόσμιου δημοκρατικού κόσμου'', έγραψε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό ''βόρεια''.

Ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'', μάλιστα, και η κυβέρνηση των Σκοπίων, με ανακοίνωσή της έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της.

Σε Μακεδονία αναφέρθηκε και η Τουρκία, που έσπευσε να χαιρετίσει, επίσης, την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός αναμενόμενο, καθώς η Τουρκία είναι από τις χώρες που αναγνωρίζει τα Σκόπια με τη Συνταγματική τους ονομασία.

Βεβαίως, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, και αγγίζει ίσως τα όρια της προκλητικότητας, με δεδομένο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του, που έπειτα από 27 χρόνια, απομακρύνθηκε το εμπόδιο της ένταξης του βαλκανικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων αποτελεί ζήτημα ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας και για τους δύο οργανισμούς. Αυτός ήταν ο στόχος τους και το έχουν αποδείξει πολλάκις μέσω των παρεμβάσεων, ενίοτε και των πιέσεων που ασκούσαν.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ''τιτίβισμα'' του Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος στα αγγλικά, τα ελληνικά και τη σλαβική γλώσσα έγραψε ότι Τσίπρας και Ζάεφ, έβαλαν φαντασία, ανέλαβαν ρίσκα και πέτυχαν το ακατόρθωτο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, ήταν το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Βροχή συγχαρητηρίων και ευρύτερα από τη διεθνή κοινότητα, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία.

Η Λευκωσία, πάντως, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία και ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων γειτονίας στα Βαλκάνια.

Και μέσα σ' όλα, οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρότειναν τους Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα