Συμφωνία Πρεσπών:Τι αλλάζει σε Αθήνα,Θεσ/νικη και Σκόπια

Με 153 ψήφους κυρώθηκε χθες Παρασκευή 25 Ιανουαρίου η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που γράφτηκε πλέον στην ιστορία. Με την ψήφιση της Συμφωνίας πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να διατρανώσει ότι "γεννήθηκε σήμερα η Βόρεια Μακεδονία".

Την ίδια ώρα, ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών Μάθιου Νίμιτς, χαιρέτισε κάνοντας λόγο για νέα

εποχή στα Βαλκάνια. Το Ισραήλ είναι και η πρώτη χώρα, που αναγνώρισε τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις που έχουν δει το φως, δεν θα περνούσε από τον ελληνικό λαό.

Τα επόμενα βήματα

Την επόμενη Δευτέρα η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα ενημερώσει τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε με την σειρά του τη Συμφωνία και αυτό θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Αμέσως μετά θα ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί και συγκεκριμένα ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Στη συνέχεια θα πρέπει να έρθει στην Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στόχος της Αθήνας είναι να έχει κυρωθεί έως την Άνοιξη. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να ξεκινήσουν την διαδικασία εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

Μόλις κυρωθεί και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ τότε θα τεθεί αμετάκλητα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές των Σκοπίων.

Η χώρα πλέον θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Στη συνέχεια θα αλλάξουν και οι διπλωματικές αποστολές μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων. Στην Αθήνα θα υπάρξει πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα Σκόπια θα υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και γενικό προξενείο στη Μπίτολα.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα φέρει και αλλαγές σε όλα τα δημόσια έγγραφα των Σκοπίων. Τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ετών από την ημέρα έναρξης της Συμφωνίας.

Για τα εσωτερικά έγγραφα θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία που συνδέεται άμεσα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ε.Ε. Πιο αναλυτικά κάθε φορά που θα ανοίγει ένα κεφάλαιο στην διαπραγμάτευση, όπως για παράδειγμα το κεφάλαιο 30-Εξωτερικές Σχέσεις, τότε θα ξεκινάει η προθεσμία της πενταετίας για την αλλαγή των εγγράφων στο συγκεκριμένο πεδίο.

Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας τότε θα δοθεί ένα περιθώριο 6 μηνών στα Σκόπια να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π. Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες των Σκοπίων, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Για το θέμα των σχολικών βιβλίων θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων της Μακεδονίας από ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε. Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά στην Μακεδονία. Αυτό δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, θα υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις των Σκοπίων.

Τι προνοεί η συμφωνία

Το κείμενο των 20 σελίδων αποτελείται από 20 άρθρα, στα οποία αναπτύσσονται όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Όπως τονίζεται στο πρώτο άρθρο, η συμφωνία είναι «τελική και από τη θέση της σε ισχύ τερματίζει την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των Μερών που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995».

Υπογραμμίζεται δε, ότι τα μέρη αναγνωρίζουν ως δεσμευτικό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που «διεξήχθησαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες και τα δύο Μέρη έχουν δεσμευθεί…».

Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του δεύτερου μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία. Το σύντομο όνομα του δεύτερου μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Β) Η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι Μακεδονική - πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Γ) Η επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική Γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

Δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας.

E) Οι κωδικοί ώρες για τις πινακίδες αυτοκινήτων του Δεύτερου Μέρους θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς, κωδικοί χώρας παραμένουν οι MK και ΜΚD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΔΟΤ).

Ζ) Ο επιθετικός προσδιορισμός για το Κράτος, τα επίσημα όργανά του, και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους ή το σύντομο όνομα, ήτοι, της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας».Άλλες χρήσεις επιθέτου, περιλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται σε ιδιωτικές οντότητες και δρώντες, που δεν έχουν σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες, δεν έχουν συσταθεί με το νόμο και δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το Κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, δύνανται να ευθυγραμμίζονται με το Άρθρο 7 (3) και (4).Η χρήση επιθέτου για δραστηριότητες δύνανται να ευθυγραμμίζεται με το Άρθρο 7 (3) και (4). Τούτο δεν επηρεάζει τη διαδικασία που καθιερώθηκε με το Άρθρο 1 (3) (θ) και τα σύνθετα ονόματα των πόλεων που υφίστανται κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας συμφωνίας.

Η) Το Δεύτερο Μέρος θα υιοθετήσει το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ως το επίσημο όνομά του και τις ορολογίες που αναφέρονται στο Άρθρο 1 (3) μέσω της εσωτερικής διαδικασίας, που είναι και δεσμευτική και αμετάκλητη και συνεπάγεται την τροποποίηση του Συντάγματος, όπως συμφωνήθηκε στην παρούσα Συμφωνία.

Θ) Σε σχέση με τα προαναφερόμενα όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks and brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks and brand names), και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών. Τίποτα στο άρθρο 1 (3) (θ) δεν θα επηρεάζει την παρούσα εμπορική χρήση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία, όπως προβλέπεται σε αυτό το υπό-τμήμα.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:

1.Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

2.Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

3.Αναφορικά με τα Σκόπια με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)

4.Tα Σκόπια σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά των Σκοπίων δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς, υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες.

Με πληροφορίες και από skai.gr / cnn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα