Συμφωνία της Γερμανίας με το Κατάρ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου

Σε δημοσίευμα με τίτλο  «Η παράξενη συμφωνία της Γερμανίας», το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σημειώνει πως το Κατάρ αναμένεται να προμηθεύει ετησίως με δύο εκατομμύρια τόνους υγροποιημένο φυσικό αέριο τη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η συμφωνία δεν βοηθά στην υπέρβαση των ελλείψεων – και κρατά τη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δέσμια των ορυκτών πόρων ενέργειας.

Το άρθρο αναφέρεται στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Κατάρ και του αμερικανικού

ενεργειακού ομίλου ConocoPhillips για την προμήθεια LNG, και συγκεκριμένα ποσότητας δύο εκατομμυρίων τόνων ετησίως, για διάστημα 15 χρόνων, το οποίο η αμερικανική εταιρεία θα μεταφέρει στο Brunsbüttel της Γερμανίας, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η προμήθεια του LNG από το Κατάρ αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 και θα διαρκέσει έως το 2041.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία χρειάζεται το LNG επειγόντως αυτόν και τον επόμενο χειμώνα, και όχι από το 2026 και, δεύτερον, μέχρι το 2041 η χώρα θα πρέπει ήδη να έχει απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, διαφορετικά δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2045.

Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για τη συμφωνία, με τον υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ματίας Μίρς να σχολιάζει στο Spiegel ότι πρόκειται για «μια καλή είδηση» για την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας, ενώ θεωρεί θετική την εξέλιξη και ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του ο ειδικός των Φιλελευθέρων  για θέματα ενέργειας Μίκαελ Κρούζε, τόνισε πως η συμφωνία με το Κατάρ καθιστά σαφές «πόσο εξαρτόμαστε από κράτη που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας», για αυτό και κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό να εκμεταλλευτεί η Γερμανία τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου, περιλαμβανομένου του σχιστολιθικού αερίου.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κατερίνα Ντρέγκε, θεωρεί σωστή, κατ’ αρχήν, τη συμφωνία με το Κατάρ, αν και, όπως είπε, το διάστημα των 15 χρόνων είναι πολύ μεγάλο.

Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι τους τελευταίους μήνες εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών ο ίδιος ο Καγκελάριος Σολτς και ο Υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ επισκέφτηκαν το Κατάρ, σχολιάζοντας ότι είναι περίεργο ότι μια αμερικανική και όχι γερμανική εταιρεία έκλεισε το πρώτο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας για τη Γερμανία, αν και επισημαίνεται η αμερικανική συμμετοχή στην εκμετάλλευση του γιγαντιαίου οικοπέδου North Field στο Κατάρ.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει το δημοσίευμα, η εν λόγω συμφωνία δεν θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια στη Γερμανία, δεδομένου ότι ο όγκος των 2 εκατ. τόνων LNG ετησίως αντιστοιχεί περίπου στο 3% της κατανάλωσης στη Γερμανία, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021 η Ρωσία προμήθευε τη Γερμανία με την 16πλάσια ποσότητα φυσικού αερίου. Είναι σημαντικό όμως, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, να υπάρχει διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, ενώ τονίζεται ότι δεν είναι εύκολο να υποκατασταθεί η ποσότητα φυσικού αερίου που προερχόταν από τη Ρωσία, λόγω και του ότι οι χώρες που εξάγουν LNG, όπως το Κατάρ, ήδη εξάγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίου που παράγουν σε αγοραστές στην Ασία. Δεν είναι επίσης τυχαίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η προμήθεια LNG από το Κατάρ θα ξεκινήσει το 2026, όταν πια θα έχει επεκταθεί η εκμετάλλευση του οικοπέδου North Field και θα έχει κατασκευαστεί ο τερματικός σταθμός στο Brunsbüttel της Γερμανίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε μεταβεί στο Κατάρ τον περασμένο Μάρτιο, συνοδευόμενος από εκπροσώπους ενεργειακών ομίλων, ενώ η αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες του έχει ασκήσει κριτική για το γεγονός ότι από εκείνο το ταξίδι δεν προέκυψαν συγκεκριμένα συμβόλαια προμήθειας. Τώρα αυτό δεν ισχύει πλέον, ακόμα και αν στη συμφωνία δεν συμμετέχει κάποια από τις εταιρείες που τον είχαν συνοδεύσει στο ταξίδι του. Ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας χθες σε συνέδριο στο Βερολίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάστημα των 15 χρόνων που προβλέπει η συμφωνία να προμηθεύεται η Γερμανία LNG από το Κατάρ.

Διαβάστε ακόμη: ΠτΔ σε Welt: Θα μπορούσαμε να προμηθεύσουμε πιο σύντομα φυσικό αέριο στην ΕΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα