Συμμαχία: Κόλαφος για την πολιτική Αναστασιάδη η Γενεύη

Η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της Γενεύης αποτελούν "κόλαφο για την πολιτική Αναστασιάδη" και για τις ηγεσίες ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ και εκφράζουν την χρεωκοπία της πολιτικής των μονομερών υποχωρήσεων.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως τα αποτελέσματα εκφράζουν την αποτυχία της τακτικής που ακολουθήθηκε με τη συμφωνία του δείπνου της πρώτης Δεκεμβρίου.

“Αποδείχθηκε

βεβιασμένη και λανθασμένη η σύγκληση της διάσκεψης, και η συνέχιση της διαδικασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες είναι λανθασμένη και επικίνδυνη, αν στην διάσκεψη ο κ. Αναστασιάδης μπορούσε να επικαλεστεί την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο επίπεδο τεχνοκρατών ο κ. Μαυρογιάννης δεν διαθέτει κανένα αξίωμα για να μπορεί να το επικαλεστεί, είναι απλά ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας και οι εγγυήσεις αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τις κοινότητες”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, κατέρρευσε ο μύθος της προόδου και των συγκλίσεων που έφεραν τις κοινότητες να βρίσκονται τάχα , όπως είπε, σε απόσταση λύσης, συνεπώς , πρόσθεσε, ήταν παραπλανητική η ενημέρωση των πολιτών και του Εθνικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι τελικά αποδείχθηκε ότι είναι πολλές οι διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα και επ` ουδενί δεν δικαιολογείται η καλλιέργεια ευφορίας, προσθέτοντας ότι η πρόοδος με ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα δεν λύνει.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι η προσπάθεια ωραιοποίησης των αποτελεσμάτων της Γενεύης, “αποσκοπεί απλά και μόνο στην απόκρυψη της αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής”.

“Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διασφαλίσει η διάσκεψη να είναι ανοιχτού τέλους, θα είχε κηρυχθεί αδιέξοδο, και αποδείχθηκε η λανθασμένη η πρακτική διαπραγμάτευσης για δύο χρόνια της πτυχής της διακυβέρνησης, αφήνοντας για την τελική φάση τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων”, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, διαπιστώνεται ότι το ζήτημα της αποχώρησης των εποίκων, δυστυχώς δεν συζητείται και δεν περιλαμβάνεται στις υπό συζήτηση διεθνείς πτυχές του κυπριακού.

Η Σύγκλητος, στην ομόφωνη απόφασή της, αναφέρει ότι θα απαιτήσει να της δοθούν τα έγγραφα που αποτυπώνουν τις συγκλίσεις, γιατί, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, “δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην προφορική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ποιες είναι οι συγκλίσεις, αυτό δίδαξε η διάσκεψη”.

Παράλληλα, θα ζητηθεί σύγκληση του Εθνικού για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και της διαδικασίας με τη μορφή που αποφασίστηκε και γενικά της πορείας. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι θα ζητηθεί η χάραξη μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής για κάμψη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι από κοινού με κόμματα και οργανώσεις που αντιστρατεύονται την όποια λύση και την πολική Αναστασιάδη, θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Κύπρο.

Εξάλλου, εξέφρασε την εκτίμηση του κόμματός του και τη στήριξη προς την ελληνική Κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για την πολιτική και τη στάση τους.

Ο κ. Λιλλήκας απαντώντας σε ερώτηση είπε πως οι θέσεις των Ερντογάν και Τσαβούσογλου στην έναρξη της διάσκεψης, δεν αφήνουν περιθώριο για καλλιέργεια προσδοκιών στο λαό μας.

Η Τουρκία, συνέχισε, δεν έδειξε δείγματα γραφής για συναίνεση και διάλογο αλλά αντίθετα επανέφερε στο τραπέζι ζητήματα που θεωρούνται ξεπερασμένα .

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι με βάση την ενημέρωση Αναστασιάδη και εκτιμώντας τα σημερινά διεθνή δεδομένα, την κατάσταση στην Τουρκία και τη διαχρονική της στάση, δεν διαβλέπει την προοπτική να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να προσέλθει με συναίνεση.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η παρουσία του κόμματός του στη Γενεύη είναι όπως την παρουσία στο Εθνικό, δηλαδή διαφωνεί κάθετα με την πολική του Προέδρου, όμως δεν απουσιάζει από το πεδίο της μάχης, καταθέσει θέσεις και επισημαίνει λάθη και δίνει εναλλακτικές προτάσεις.

Ανέφερε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν θεωρεί ότι εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης, δεν έφυγε κανένα κόμμα, είπε, εκτός της Ελένης Θεοχάρους ενώ για τη μη παρουσία τους στη δεξίωση είπε πως εκεί δεν είναι η ουσία, αλλά στο τραπέζι των συνομιλιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα