Συμμαχία Πολιτών: «Αποκαρδιωτική η έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ»

Η Συμμαχία Πολιτών αναλύει την έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Μόνο ως αποκαρδιωτική μπορεί να χαρακτηριστεί η έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό. Η δική μας πλευρά εγκλωβίζεται στο να παραστεί σε μία διάσκεψη με ορατό το αδιέξοδο κάτι που θ΄αποτελέσει την ταφόπλακα του Κυπριακού.

Η έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό αποκαλύπτει και τους πραγματικούς στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει η άτυπη πενταμερής διάσκεψη.

Ενώ

ο Αντόνιο Γκουτέρες παραδέχεται ότι μετά την «εκλογή» του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, αποκλίνουν οι απόψεις των δύο ηγετών ως προς το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι στόχος της πενταμερούς διάσκεψης είναι να διαφανεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος και κοινός στόχος των εμπλεκόμενων μερών ως προς την επιδιωκόμενη λύση!

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, ο ΓΓ ΟΗΕ θα καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη σε πενταμερή διάσκεψη, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτή θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ενώπιον αυτής της προοπτικής δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ο ΓΓ ΟΗΕ έχει αποφασίσει να κηρύξει επίσημα αδιέξοδο και να κατατάξει το κυπριακό στα μη επιλύσιμα προβλήματα, είτε να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να τροχοδρομήσει λύση «δύο κρατών».

Ταυτόχρονα, θεωρούμε απαράδεκτη την αποφυγή Γκουτέρες να κατονομάσει την Τουρκία ως υπαίτιο για την αλλαγή του στάτους κβο στην Αμμόχωστο. Σημειώνει μεν την αλλαγή αλλά αποφεύγει δε να προχωρήσει σε κατανομή ευθυνών. Την ίδια τακτική ακολουθεί και στο ζήτημα των προκλήσεων και εντάσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου και πάλι δεν κατονομάζεται υπαίτιος γι’ αυτές τις προκλήσεις. Ο κ. Γκουτέρες ο οποίος εκπροσωπεί τον ΟΗΕ, δεν βλέπει παραβίαση της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας!  Ακόμα χειρότερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ υποβιβάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ  στην ΑΟΖ και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων σε δικοινωτικό ζήτημα.

Με τέτοιες προσεγγίσεις ο κ. Γκουτέρες χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία για αντικειμενική προσέγγιση και αμεροληψία.  Η συμμετοχή μας σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και μ' αυτές τις προσεγγίσεις, θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του κυπριακού με τη σφραγίδα μάλιστα του εκπροσώπου του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα