«Συμμαχία–Οικολόγοι»:Παρουσίασαν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές

Τους υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης, σε παραλιακό ξενοδοχείο στηn Λάρνακα, ο συνδυασμός της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών.

Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές είναι οι Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Έφη Ξάνθου, Μαρία Παστελλά, Αλεξία Σακαδάκη και Δρ Δώρος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η συνεργασία για κοινούς υποψηφίους στις Ευρωεκλογές

«στηρίζεται σε κοινές και συγκλίνουσες θέσεις των δύο Κινημάτων στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, η οικονομική κρίση, η κοινωνική εξαθλίωση, η κρίση θεσμών και αξιών και η περιβαλλοντική υποβάθμιση».

Αφού ανέφερε ότι «οι πολίτες της Ευρώπης και της Κύπρου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε σχέση με την Ευρώπη που απειλείται από νεοφασιστικές ιδέες που ζωντανεύουν τους εφιάλτες του παρελθόντος», σημείωσε πως στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές του Μαΐου «στηρίζουμε τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μνημονίων αλλά ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».

Ο Γιώργος Περδίκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα 45 χρόνια τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και είπε πως «ο δικοινοτικός διάλογος, όπως διεξάγεται όλες αυτές τις δεκαετίες, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε λύση, αλλά αντίθετα οδήγησε σε διαρκές και παρατεταμένο αδιέξοδο και παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «και ενώ η Τουρκία έχει ουσιαστικά απαλλαγεί από τις ευθύνες της ως κατοχική δύναμη, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και συνεχίζει να περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αρνούμενη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο».

Ηλθε η ώρα, συνέχισε, «45 χρόνια αδιέξοδων και αναποτελεσματικών χειρισμών να δώσουν τηn θέση τους σε μια νέα στρατηγική που θα θέτει το Κυπριακό στην σωστή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής, εθνοκάθαρσης και παραβίασης του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, στην δική του ομιλία ανέφερε πως οι Ευρωεκλογές του Μαΐου είναι «κρίσιμες και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει ήδη μια τεράστια πρόκληση, το Brexit, που θα έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες και δυστυχώς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνέπειες από ένα άτακτο Brexit”.

Αναφέρθηκε επίσης στις «άλλες μεγάλες εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωση, όπως οι πολιτικές λιτότητας, η στόχευση για ενίσχυση του χρηματο-οικονομικού πιστωτικού τομέα της ΕΕ, δημιουργούν δημοκρατικά κενά, κοινωνική δυστυχία και ανεργία και ταυτόχρονα το πρόσφορο έδαφος για την άνοδο ακροδεξιών, φασιστικών κινημάτων σε όλη την Ενωση. Γνωρίζουμε καλά από την ιστορία πως όσες φορές επικράτησε η ακροδεξιά, τα ρατσιστικά, φασιστικά κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι λαοί της Ευρώπης το πλήρωσαν με αίμα».

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε πως το δίλημμα που πρέπει να τεθεί στους Κύπριους πολίτες είναι απλό και είναι είτε θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με μια φωνή των πολιτών, όπως εκφράζεται από το ψηφοδέλτιο της Συνεργασίας «Οικολόγων – Συμμαχίας» ή θα αφήσουμε να εκπροσωπηθεί η χώρα μας από ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό φασιστικό κόμμα, που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως κόμμα απέναντι στο σύστημα. Στην πραγματικότητα, το ΕΛΑΜ δεν είναι τίποτε άλλο από το βαθύ σύστημα αυτού του τόπου και αυτό φαίνεται από το έργο του στην Βουλή και από το γεγονός ότι στα κρίσιμα ζητήματα στήριξε τις θέσεις της κυβέρνησης».

Ζήτησε ακόμα από τους παρευρισκόμενους να εξηγήσουν στους πολίτες πως «ούτε η Συμμαχία Πολιτών ούτε και το Κίνημα Οικολόγων, δεν έχουν τίποτε να κάνουν με το διεφθαρμένο κατεστημένο της Κύπρου που εμπλέκεται σε όλα τα σκάνδαλα και την διαπλοκή» και κάλεσε όλους να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους της Συνεργασίας.

Σε χαιρετισμό του, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Αντρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι διεκδικεί εκλογή για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν «τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, την υιοθέτηση των πλεονεκτημάτων της ΕΕ, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής όλων». Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, εκεί όμως κρίνεται η χρηματοδότηση της Τουρκίας, η τελωνειακή της Ενωση και η ενταξιακή της πορεία και έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι δεν αποδέχεται συνέχιση αυτών των πρακτικών».

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου στο δικό του χαιρετισμό ανάφερε μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Οικολόγων είχε «πάντα στενή σχέση με το Κόμμα των Πρασίνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και πρόσθεσε πως ένα σημαντικό κομμάτι πολιτικής για τους Οικολόγους είναι ο τερματισμός παραγωγής ενέργειας από το κάρβουνο.

Ανέφερε ακόμα ότι «οι Οικολόγοι ήταν το Κίνημα που βγήκε μπροστά και έδωσε μάχες για να σταματήσει τότε η κυβέρνηση από το να δημιουργήσει σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Βασιλικό χρησιμοποιώντας κάρβουνο. Το αποτέλεσμα τότε ήταν να επιλεγεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Εφη Ξάνθου είπε ότι «εδώ και χρόνια προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτό τον τόπο», υπογράμμισε «τον σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει από τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη και στην Κύπρο» και αναφέρθηκε στην Βρετανία, η οποία «έχει καταντήσει ένα απίστευτο μπάχαλο λόγω ακριβώς των ακροδεξιών ομάδων και φαινομένων που υπάρχουν στην χώρα», προσθέτοντας ότι «οι ακροδεξιοί είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε πλήρη απομόνωση, είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τις Δημοκρατίες και για το ευρωπαϊκό όραμα, αφού σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν θέλουν να εκλεγούν και να πάνε στην ΕΕ για να τη διαλύσουν. Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε ένα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού ότι οι ακροδεξιοί είναι ένας σοβαρός κίνδυνος».

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής, Μαρία Παστελλά, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μεταξύ των οποίων είναι η οικονομική κρίση, η ανεργία, η πείνα και η ανέχεια που αποτελούν μεγάλο εμπόδιο που επιβάλλεται να ξεπεραστεί για να εξασφαλίσουμε στη νέα αλλά και στις επόμενες γενιές μια αξιοπρεπή ζωή και ισότιμες ευκαιρίες για όλους», ενώ αναφορά έκανε στις δυσκολίες των νέων στην Κύπρο να κάνουν οικογένεια, ότι η Κύπρος είναι δεύτερη στον κόσμο σε υπογεννητικότητα και για πρώτη φορά ο πληθυσμός της έχει μειωθεί σε περίοδο ειρήνης, για να σημειώσει ότι «αυτή η τάση πρέπει να ανατραπεί και ο μόνος τρόπος είναι μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα στηρίξει τις οικογένειες και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για να διευκολύνει τη ζωή των οικογενειών».

Η Αλεξία Σακαδάκη, στο δικό της χαιρετισμό, έθιξε την υποχρέωση των υποψηφίων Ευρωβουλευτών να δουλέψουν «σκληρά για την Κύπρο και για την οικογένεια που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση» και πρόσθεσε πως «πρέπει να είναι σε όλους κα όλες ξεκάθαρο πως μια ενδεχόμενη άνοδος της ακροδεξιάς στους κόλπους της Ευρώπης, θα επηρεάσει όλες τις πολιτικές για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη και άλλα», ενώ ανέφερε ότι «μπορούμε μέσα από την ευρωπαϊκή οικογένεια και την εκπροσώπηση μας στα ευρωπαϊκά όργανα να στηρίξουμε τους απλούς πολίτες και να διεκδικήσουμε μια κοινωνία όπου όλοι θα είναι ίσοι και θα μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους».

Τέλος, ο Δρ Δώρος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή του 1974 και είπε πως «νοιώθω βάρος στην συνείδηση μου γιατί δεν καταφέραμε να ανακόψουμε τον Αττίλα και από τότε δεν έπαψα στιγμή να αγωνίζομαι για το όραμα της ελευθερίας της Κύπρου, για την επανένωση της πατρίδας, για να φύγει ο τελευταίος έποικος και Τούρκος στρατιώτης και όλοι οι πρόσφυγες να έχουν το δικαίωμα επιστροφής στη γη τους». Επίσης, αναφερόμενος στην Ευρώπη, σημείωσε πως γνώρισε τα πάρα πολλά καλά και τα πολλά άσχημα της και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ειρήνης, των λαών, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα