Συμβολή Κύπρου για αντοπισμό δικτύου ύποπτων τρομοκρατών από Interpol

 Δύο ύποπτοι για τρομοκρατία που καταζητούνται διεθνώς με Κόκκινες Προκηρύξεις συνελήφθησαν κατά την διάρκεια διεθνούς επιχείρησης στα θαλάσσια σύνορα που συντονίζει η INTERPOL.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Interpol, άλλα οκτώ ερευνητικά στοιχεία που συνδέονται με την τρομοκρατία προέκυψαν κατά την διάρκεια της Επιχείρησης Neptune IV (1 Ιουλίου – 3 Σεπτεμβρίου) που στόχευε ύποπτους τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες που εμπλέκονται

σε σοβαρό οργανωμένο έγκλημα κι οποίοι ταξίδευαν μέσω θαλάσσιων οδών μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ευρώπης.

Η επιχείρηση υπό την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών υποστηρίχθηκε από μια ομάδα της INTERPOL στο έδαφος και στόχευε επίσης εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών, την διακίνηση πυροβόλων όπλων, την διακίνηση ανθρώπων και το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Αξιωματούχοι σε θαλάσσιους λιμένες και αεροδρόμια σε οκτώ χώρες – Αλγερία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Λίβανο, Μαρόκο, Ισπανία και Τυνησία – πραγματοποίησαν περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ελέγχους στις βάσεις δεδομένων της INTERPOL για κλεμμένα και χαμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, ονομαστικά δεδομένα και κλεμμένα οχήματα μέσω του παγκόσμιου δικτύου αστυνομικών επικοινωνιών.

Αυτοί οι έλεγχοι προκάλεσαν 140 ενέργειες, με αποτέλεσμα 14 επιπλέον συλλήψεις μετά από κατασχέσεις αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων: 33 κιλά κοκαΐνης, περίπου 39.400 χάπια έκσταση, 133 κιλά κάνναβης και δέκα κλεμμένα αυτοκίνητα. Επίσης, κατασχέθηκαν δέκα πυροβόλα όπλα.

Η επιχείρηση στόχευε επίσης παράνομες μεταναστευτικές ροές, με τις αρχές στην Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να συλλαμβάνουν ύποπτους διακινητές και λαθρέμπορους ανθρώπων και να αναχαιτίζουν 13 παράτυπους μετανάστες.

Με χιλιάδες οχήματα και επιβάτες να διασχίζουν διεθνή σύνορα μέσω θαλάσσιων διαδρομών κάθε χρόνο, ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL Jürgen Stock είπε ότι διασυνοριακές πρωτοβουλίες όπως ο Neptune δείχνουν πώς η συντονισμένη δράση επιβολής του νόμου μπορεί να διαταράξει τρομοκρατικές απειλές και εγκληματίες εν κινήσει.

«Γνωρίζουμε ότι το τοπίο της απειλής συνεχίζει να εξελίσσεται και το ίδιο πρέπει να ανταποκρίνονται και οι αρχές επιβολής του νόμου στην τρομοκρατία και το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Stock.

«Η διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των συνεργαζόμενων υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι συνοριοφύλακες πρώτης γραμμής έχουν πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή.

«Η επιχείρηση Neptune διασφαλίζει ότι συντονίζουμε τις προσπάθειες επιβολής του νόμου σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρέχει μια απτή απάντηση στις απειλές για την ασφάλεια στοχεύοντας καλύτερα την παράνομη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων και σοβαρές δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

Οι ιταλικές αρχές στο λιμάνι της Γένοβας κατέσχεσαν επίσης περίπου 250.000 ευρώ σε αδήλωτα μετρητά, τα οποία οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ήταν μέρος παράνομων ροών χρημάτων προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ως μέρος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι βάσεις δεδομένων της INTERPOL περιέχουν επί του παρόντος στοιχεία για περισσότερους από 87.000 ξένους τρομοκράτες μαχητές και περίπου 1,6 εκατομμύρια πληροφορίες που σχετίζονται με τρομοκράτες.

Ο ρόλος της διεθνούς συνεργασίας κατά του εγκλήματος υπογραμμίστηκε περαιτέρω στην επιχείρηση με εμπειρογνώμονες από την Europol, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, που συμμετείχαν επίσης στην πρωτοβουλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα