Συμβουλευτική Επιτροπή: Ποινικό αδίκημα η βία κατά γυναικών

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια τονίζει ότι η βία ενάντια στις γυναίκες αποτελεί ποινικό αδίκημα και προτρέπει τις γυναίκες θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγέλλουν την κακοποίηση τους, αλλά και να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς για προστασία και στήριξη.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Συμβουλευτική Επιτροπή, αναφέρει ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν ποινικό αδίκημα

και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνει ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα που θα συμβάλουν στην προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και καλεί τα αρμόδια υπουργεία όπως προχωρήσουν άμεσα στην προώθηση της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τη Βουλή με Νόμο.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αναφέρει ότι “η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή και αποτελεί καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, καθώς βασίζεται στην ανισότητα των φύλων”.

Προσθέτει ότι “η έκταση και η σοβαρότητα του προβλήματος της βίας ενάντια στις γυναίκες επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Κύπρο, που έγινε για τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2012), με επιχορήγηση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας”.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, 28% των Κυπρίων γυναικών έχει υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση από το σύζυγο/ σύντροφό τους, με τις γυναίκες που ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να δηλώνουν ότι υφίστανται τη μεγαλύτερη βία (36%).

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, σχεδόν 60% των γυναικών θυμάτων βίας δεν αναφέρει το περιστατικό σε κανένα για αυτό και καλούνται λοιπόν οι πολίτες καθώς και τα κοντινά πρόσωπα των θυμάτων, που γνωρίζουν το πρόβλημα να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά, για να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα”.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή εκτιμά πως η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, καθώς και η γνώση της σχετικής νομοθεσίας και των Διατμηματικών Διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται, αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την αναγνώριση και το σωστό χειρισμό περιστατικών βίας στην οικογένεια.

Επίσης, η σχετική Εγκύκλιος του Γενικού Εισαγγελέα (αρ.Φακ.50 (Γ)/1992/Ν.42 ημερ.11.06.1998), με θέμα «Παράπονα/ καταγγελίες/υποθέσεις σχετικά με βία στην οικογένεια» αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι λειτουργοί των Υπουργείων Εργασίας (Κοινωνικοί Λειτουργοί), Υγείας, Παιδείας και Αστυνομίας είναι υποχρεωμένοι «όπως αμέσως, και όχι αργότερα των 7 ημερών μετά από παράπονο/ καταγγελία σ’ αυτούς, να υποβάλουν έκθεση με την οποία να ενημερώνουν το Γραφείο του Εισαγγελέα».

Είναι, συνεπώς, σαφές ότι δεν χρειάζεται γραπτή καταγγελία από το θύμα για να ενημερωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Επιπλέον, η Συμβουλευτική Επιτροπή εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στις 16 Ιουνίου 2015 (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας), η οποία άνοιξε για υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαΐου του 2011.

Όπως αναφέρει, η Σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό, δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στην προστασία, στήριξη και ενδυνάμωση των θυμάτων, στην προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και στην παραδειγματική τιμωρία των θυτών.

Η Κύπρος είναι η 38η χώρα που έχει υπογράψει την Σύμβαση, ενώ 19 χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα