Συμβουλές Κίσινγκερ προς Μπάιντεν για σχέσεις με Κίνα & κορωνοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε ότι η εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει τις γραμμές επικοινωνίας με την Κίνα που διακόπηκαν κατά τη διάρκεια των ετών του Τραμπ ή θα διακινδυνεύσει μια κρίση που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

 

«Αν δεν υπάρχει κάποια βάση για κάποια συνεργατική δράση, ο κόσμος θα καταλήξει σε μια καταστροφή συγκρίσιμη

με τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Κίσινγκερ κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Bloomberg New Economy Forum. Είπε ότι οι στρατιωτικές τεχνολογίες που διατίθενται σήμερα θα κάνουν μια τέτοια κρίση «ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί» από εκείνη των προηγούμενων εποχών.

 

«Η Αμερική και η Κίνα κινούνται πλέον ολοένα και περισσότερο προς την αντιπαράθεση και διεξάγουν τη διπλωματία τους με αντιπαράθεση», δήλωσε ο 97χρονος Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News John Micklethwait. «Ο κίνδυνος είναι ότι θα προκύψει κάποια κρίση που θα ξεπεράσει τη ρητορική σε πραγματική στρατιωτική σύγκρουση».

 

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που άνοιξε το δρόμο για το ιστορικό ταξίδι του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1972 στην Κίνα εξέφρασε την ελπίδα ότι  η κοινή απειλή της πανδημίας Covid-19 θα αποτελέσει ένα άνοιγμα για πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών όταν ο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

 

Ο Κίσσιγνερ αποκάλεσε μάλιστα τον κορωνοϊό ως προειδοποίηση, με την έννοια ότι στην πράξη αντιμετωπίζεται από κάθε χώρα σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα, αλλά η μακροπρόθεσμη λύση του πρέπει να είναι σε κάποια παγκόσμια βάση. 

 

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των δεκαετιών, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια «πρώτη φάση» σε εμπορική συμφωνία στις αρχές του έτους. Από τότε, το ξέσπασμα του ιού που ξεκίνησε στο Γουχάν της Κίνας, έγινε παγκόσμιο, σκοτώνοντας περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους και συνθλίβοντας οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

 

 «Ο Τραμπ έχει μια πιο αντιπαραβαλλόμενη μέθοδο διαπραγμάτευσης από ό, τι μπορείτε να εφαρμόσετε επ 'αόριστον», είπε ο Κίσινγκερ. Στις αρχές του Τραμπ, «ήταν σημαντικό να τονίσει τις βαθιές ανησυχίες που έχουν οι Αμερικανοί για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας που δεν είναι ισορροπημένη. Νομίζω ότι ήταν σημαντικό να τονιστεί. Αλλά από τότε, θα προτιμούσα μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση», είπε 

 

Η ταχεία διάβρωση των δεσμών φέτος σημαίνει ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ προχωρούν προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Κίσινγκερ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να «συμφωνήσουν ότι όποια άλλη σύγκρουση και αν έχουν, δεν θα καταφύγουν σε στρατιωτικές συγκρούσεις».

 

Για να επιτευχθεί αυτό, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να δημιουργήσουν από κοινού «ένα θεσμικό σύστημα με το οποίο θα οριστεί κάποιος ηγέτης που εμπιστεύεται ο πρόεδρος μας και κάποιος κινέζος ηγέτης που εμπιστεύεται ο Πρόεδρος Xi για να παραμείνουν σε επαφή μεταξύ τους εκ μέρους των προέδρων τους», είπε.

 

«Φυσικά, υπάρχουν διαφορές στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Κίσινγκερ όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο η Κίνα για τη βελτίωση των σχέσεων. «Είναι σημαντικό για κάθε πλευρά να κατανοήσει τις ευαισθησίες της άλλης και όχι απαραίτητα να λύσει το πρόβλημα, αλλά να την ανακουφίσει σε ένα σημείο όπου είναι δυνατή η περαιτέρω πρόοδος».

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ χώρες μεγέθους που είναι περίπου ίσες με τις άλλες», δήλωσε ο Κίσινγκερ. «Αυτή είναι η πρώτη εμπειρία. Και πρέπει να αποφύγουμε τη μετατροπή του σε σύγκρουση, και ελπίζουμε να οδηγήσουμε σε προσπάθειες συνεργασίας».

 

«Νομίζω ότι οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργάζονται όπου το επιτρέπουν οι πεποιθήσεις τους ή  υπαγορεύουν», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι ένας συνασπισμός που στοχεύει σε μια συγκεκριμένη χώρα δεν είναι συνετός, αλλά ένας συνασπισμός για την πρόληψη των κινδύνων είναι απαραίτητος όταν το απαιτεί η περίσταση».

 

Τελικά, είπε ο Κίσινγκερ, οι ηγέτες των δύο χωρών πρέπει να αναγνωρίσουν ότι βλέπουν τα ίδια θέματα πολύ διαφορετικά.

 

«Οι Αμερικανοί είχαν μια ιστορία σχετικά αδιάλειπτης επιτυχίας», είπε. «Οι Κινέζοι είχαν μια πολύ μακρά ιστορία επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Η Αμερική είχε την τύχη να είναι απαλλαγμένη από άμεσους κινδύνους. Οι Κινέζοι συνήθως περικυκλώνονταν από χώρες που είχαν σχέδια κατα της ενότητάς τους.»

 

Η Ευρώπη θα βρεθεί όλο και περισσότερο σε μια σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρασίας, πρόσθεσε ο Κίσινγκερ.

 

«Η Ευρώπη υπήρξε άγκυρα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε ολόκληρη την περίοδο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε. «Το ερώτημα για αυτούς τώρα είναι αν, κατά την εξέλιξη των σχέσεων με άλλα μέρη του κόσμου, θα προσπαθήσουν να παίξουν έναν εντελώς αυτόνομο ρόλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα