Συναγερμός στην Αθήνα, εγρήγορση στην Κύπρο-Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Η Λευκωσία ανησυχεί, αλλά δεν έπεσε από τα σύννεφα καθώς ανέμενε αυτές τις μέρες κίνηση από την Τουρκία. 

Ωστόσο, δεν είναι μυστικό πως η Λευκωσία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς θεωρείται σχεδόν ως δεδομένο πως, σε περίπτωση επεισοδίου, οι αναταραχές θα διαχυθούν και στην Κύπρο. Είναι άλλωστε προσφιλής τακτική της Τουρκίας να ανοίγει την βεντάλια και να κρατά ανοικτά τα μέτωπα και διεσπαρμένη την προσοχή, που φυσιολογικά δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις. 

Προς αποφυγήν τούτου λοιπόν υπήρξε από την πρώτη στιγμή

επαγρύπνση και εγρήγορση σε προεδρικό και διπλωματικό πεδίο και η τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, την ώρα μάλιστα που ο τελευταίος βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν μόνο το πρώτο βήμα του γενικού συναγερμού που έχει κτυπήσει. 

Άλλωστε, δεν έχει ακόμη σταματήσει ο αντίλαλος των όσων χθες βράδυ έλεγε από το βήμα της επίσημης εκδήλωσης καταδίκης της εισβολής ο Υπουργός Εξωτερικών, στηλιτεύοντας την πολιτική του κατευνασμού που ακολουθεί η διεθνής κοινότητα έναντι του Ερντογάν - την οποία ειρήσθω εν παρόδω και πρώτη η Λευκωσία είχε ακολουθήσει στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν. 

Με αυτά τα δεδομένα η μεθαυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι προσλαμβάνει σχεδόν κρίσιμες διαστάσεις. 

Η επιλογή της Τουρκίας να πράξει ότι πράττει τώρα, παρόντος στην Αθήνα του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάας δεν έχει πολλές αναγνώσεις. Είναι σήμα ότι πρέπει κάποιοι να ξεχάσουν τον διάλογο και ότι η Τουρκία δεν συζητά αλλά κατακτά. 

Αυτό που μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ είναι πως οι επόμενες ώρες είναι όντως κρίσιμες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνηση του Όρουτς Ρέις ευθείας προς την δεσμευθείσα περιοχή. Παρά ταύτα χρειάζεται δέκα ώρες για να φτάσει εκεί και γι αυτό όλοι, με όσους μίλησε το ΣΙΓΜΑ, κάνουν λόγο για δύσκολο βράδυ και ξημέρωμα που θα είναι τροχιοδεικτικό ως προς το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις. 

Μπορεί η Αθήνα και η Λευκωσία να επιθυμούν τον διάλογο, όμως εδώ μιλάμε για εθνικές κόκκινες γραμμές. 

Η Λευκωσία δεν δραματικοποιεί την κατάσταση, χωρίς να την υποβαθμίζει και αντιλαμβανόμαστε πως το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι δύο πρωτεύουσες είναι πως δεν τελούν υπό φόβο ή πανικό. 

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί μέχρι τώρα, χωρίς να θεωρείται δεδομένη, καθώς η κατάσταση είναι εξόχως ευμετάβλητη και τα πάντα ρει.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. 

Κάποιοι θα διερωτηθούν τι γίνεται σε στρατιωτικό επίπεδο στην Κύπρο. Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αυξημένης παρατήρησης των γεγονότων και όχι σε επιφυλακή. Το ΣΙΓΜΑ επιχείρησε να συνομιλήσει με τον Υπουργό Άμυνας πάρα πολλές φορές το απόγευμα, αλλά δεν κατέστη δυνατό. 

Δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης των αντιδράσεων στην Κύπρο. Παρά ταύτα το ότι σε ένα ενδεχόμενο και απευκταίο πάντα επεισόδιο τα βλέμματα θα στραφούν και στον νησί είναι δεδομένο και η ύπαρξη της πράσινης γραμμής η καλύτερα της γραμμής αντιπαράταξης αυξάνει τις ανησυχίες. 

Σκηνικό κλιμακούμενης κρίσης 

Εικόνα κλιμακούμενης κρίσης επικρατεί από το μεσημέρι στο Αιγαίο, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.  

Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί από την Άγκυρα ότι θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας και τονίζουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει πανικός.  

Η συγκυρία, όμως, εμπεριέχει το στοιχείο αβεβαιότητας και ανησυχίας που δημιουργεί η διαφαινόμενη επιλογή της Τουρκίας να αντιμετωπίσει την προοπτική της όποιας διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά, όχι στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά πολύ περισσότερο της προσπάθειας διαμόρφωσης τετελεσμένων.  

Πάντως, στο πλαίσιο των εξελίξεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου βρισκόταν για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.  

Όπως μεταδίδουν ελλαδικά μέσα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις το μεσημέρι στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη τουρκική ναυτική βάση του Ακσάζ και έχουν βγει από εκεί 15 τουρκικά πολεμικά σκάφη, γεγονός βέβαια που φέρει σε ύψιστη επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα τελευταία 24ωρα υπήρχε μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως ανατολικώς της Ρόδου. Και εξαιτίας αυτής της κινητικότητας, το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε στην διεξαγωγή ασκήσεων στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και η Αθήνα είναι ήδη έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Μία επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης θα στόχευε είτε στην πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είτε την επιτάχυνση των εξελίξεων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές.  

Παράλληλα, η Τουρκία φαίνεται πως προσπαθεί να δημιουργήσει πόλωση στην περιοχή σε όλα τα μέτωπα της Ανατολικής Μεσόγειου.

Την ίδια ώρα, στην Λιβύη φαίνεται ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να εισβάλει σε περίπτωση που οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη ή να χτυπήσουν την αλ Τζούφρα.

Αναμένονται και εκεί οι εξελίξεις για να δούμε αν αυτή η ανταλλαγή απειλών μετατραπεί σε θερμότερη  σύγκρουση.    

Της νέας τουρκικής προκλητικότητας είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Μεσόγειο.

Όπως διαμήνυσε, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις σε ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο εάν θέλει να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.  

Ο Νίκος Δέδιας δήλωσε ότι η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή της Ελλάδας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία λίγες ημέρες πριν στόχευσε ένα συμμαχικό γαλλικό πλοίο, επιχείρησε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στον Έβρο, ενώ η πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι μια πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, αφού είναι σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας.

Για την τουρκική Navtex έκανε έκτακτη σύσκεψη ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σύσκεψη με τους στρατιωτικούς του συμβούλους, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να κρατήσει "εθνική γραμμή" απέναντι στην ενδεχόμενη κρίση. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Τσίπρας φέρεται να σημείωσε στους συνεργάτες του ότι το ελάχιστο που περιμένει από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη του 2018.

Αυτό που είχε γίνει τότε, είναι ότι  η Ελλάδα με την φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.    

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.      

Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Διαβάστε επίσης 

Τουρκική NAVTEX για έρευνες στο Καστελλόριζο - Σ'επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Πτήσεις τουρκικών F16 πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ-Δένδια: Στο επίκεντρο η τουρκ.προκλητικότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα