Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Συγκλίσεις και κεφάλαια

Νέα συνάντηση θα έχουν το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνάντηση θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των τεσσάρων κεφαλαίων, που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή το Περιουσιακό, τη Διακυβέρνηση, την Οικονομία και την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης πως έχουν γίνει βήματα προόδου στις συνομιλίες

και πως κάποιες από τις συναντιλήψεις έγιναν συγκλίσεις.

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου.

Αναφερόμενος στην πρόοδο των συνομιλιών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι κάθε επιτυχία μετατροπής κάποιων εκ των συναντιλήψεων σε συγκλίσεις είναι μια θετική εξέλιξη, ειδικότερα όταν οι συγκλίσεις αφορούν γενικότερες αρχές, που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού.

Γίνεται τεχνική επεξεργασία αυτών των συγκλίσεων, είπε, για να δούμε πώς καταγράφονται συγκεκριμένα. Σήμερα, στο πλαίσιο της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί, ανέφερε, θα συνεχισθεί η προσπάθεια μετατροπής κάποιων εκ των συναντιλήψεων σε συγκλίσεις.

Παράλληλα, είπε, αναμένεται να γίνει συζήτηση επί πτυχών των τεσσάρων κεφαλαίων του Κυπριακού, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά και με λεπτομέρεια.

Κατ' ιδίαν ενημέρωση

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη διαρροή των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας προσανατολίζεται, πλέον, στην κατ’ ιδίαν ενημέρωση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Πριν δέκα περίπου μέρες ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τη διαρροή των εγγράφων δήλωσε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, που προκαλεί έντονο προβληματισμό και υπεραμύνθηκε της ορθότητας της απόφασης του Προέδρου της δημοκρατίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα, που είχαν παρατηρηθεί και οι αδυναμίες, που παρουσίαζε το Εθνικό Συμβούλιο.

Αν δεν καταστεί εφικτή η επίλυση του προβλήματος σ’ αυτό το σταυροδρόμι, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αργότερα, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στον κατεχόμενο Κορμακίτη στο ετήσιο φεστιβάλ, που διοργανώνει η κοινότητα Μαρωνιτών για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Δέκα χρόνια προηγουμένως, την περίοδο του σχεδίου Ανάν, θα ήταν ευκολότερο, υποστήριξε να επιλυθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα