Συνάντηση επαγγελματιών ψαράδων με το Τμήμα Αλιείας στην Πάφο

Τα προβλήματα των υποδομών στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου και στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Γεωργίου Πέγειας, το θέμα που προκύπτει με την ελεύθερη πρόσβαση των ψαράδων στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, αλλά και οι ζημιές από τα προστατευόμενα είδη, αλλά και τα ανεπιθύμητα είδη, τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν οι επαγγελματίες ψαράδες με την Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας Μαρίνα Αργυρού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου Πάφου Λεωνίδας Λεωνίδου ανέφερε πως στην συνάντηση

τέθηκε και το θέμα της αυτονόμησης του Γραφείου των επαγγελματικών ψαράδων στην Πάφο, αλλά και η ενίσχυσή του με πρόσθετο προσωπικό, καθώς και οι  τρόποι αύξησης των αλιευτικών αποθεμάτων με την θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών και ποινών για όσους ψαρεύουν παράνομα ή με παράνομες μεθόδους. 

Το μεροκάματο και ο κόπος του ψαρά για ένα κομμάτι ψωμί αποτελεί καθημερινό αγώνα, είπε ο κ. Λεωνίδου, προσθέτοντας πως οι  καταστροφές των διχτυών τους αποτελεί καθημερινό φαινόμενο τόσο από τους λαγοκέφαλους όσο και από τις χελώνες και τα δελφίνια.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου Λεωνίδας Λεωνίδου, που για 27 χρόνια είναι επαγγελματίας ψαράς, απηύθυνε έκκληση προς το  Κράτος να στηρίξει τον επαγγελματία  ψαρά για να μείνει το επάγγελμα ζωντανό. Τα αποθέματα είπε πάνε κάτω – κάτω και χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν, σημειώνοντας πως μετά τα μέτρα που έλαβε το Τμήμα Αλιείας για την απόσυρση σκαφών, από τους 650 ψαράδες που ήταν παλιά σε Παγκύπριο επίπεδο, σήμερα έχουν παραμείνει στο επάγγελμα μόνο 327. Από τους 327 στην Πάφο δραστηριοποιούνται οι 60 με 65.

Οι επαγγελματίες ψαράδες ζητούν κίνητρα για την ανανέωση των διχτυών τους,  είπε ο κ. Λεωνίδου, σημειώνοντας πως με πέντε ζεμπίλες δίχτυα κάποτε έβγαζαν μεροκάματο, ενώ σήμερα χρειάζεται να βάλουνε είκοσι με εικοσιπέντε ζεμπίλες για να βγάλουν μεροκάματο, γιατί έχουν περισσότερες ζημιές. 

Μια ζημιά σε δίκτυα, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου, αναλογεί με 300- 350 ευρώ. 

Ο κ. Λεωνίδου έθιξε και το ζήτημα της επιβολής αυστηρών προστίμων ειδικά με το θέμα του παράνομου ψαρέματος. Όσο για το ψάρεμα με το καλάμι, ο κ. Λεωνίδου είπε πως θα πρέπει σ’ αυτούς τους ψαράδες να δίνεται άδεια, αλλά και να τυγχάνουν και ενημέρωσης. Δυστυχώς, σημείωσε, “η παρανομία οργιάζει”.

Eπιπρόσθετα, ανέφερε πως η επιβολή των προστίμων είναι μικρή και ίσως να έπρεπε να διαφοροποιηθεί, όπως γίνεται και στο κυνήγι.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, στο πλαίσιο της συνάντησης, ανέφερε από την πλευρά της πως θα προχωρήσουν στην πρόσληψη ενός λειτουργού για το παράρτημα του Τμήματος Αλιείας στην Πάφο ενώ θα προσληφθούν και οκτώ παρατηρητές των ακτών σε παγκύπρια βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα