Συνάντηση Ερντογάν-Μέρκελ: Θα πάρει χρόνο να βρεθεί μια κοινή θέση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Καγκελάριου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενώ με το πέρας της συνάντησης έγιναν δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι θα πάρει χρόνο για να βρεθεί μια κοινή θέση, μια συμφωνία με την Τουρκία.

Μια σύνοδος κορυφής για τη σύγκρουση στη Συρία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας, τον

Οκτώβριο, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, ανακοίνωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Είμαστε υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, τον Ρώσο πρόεδρο, τον Γάλλο πρόεδρο και εμένα, επειδή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Φιλοδοξούμε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο», ανακοίνωσε σε Συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία χρειάζεται περισσότερα στοιχεία, αν πρόκειται να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση», όπως ζητάει η Άγκυρα, την οργάνωση του μουσουλμένου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Τουρκία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως η Γερμανία αναζητεί πρόσωπα, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία με κατηγορίες για «τρομοκρατία», αλλά δεν είναι βέβαιο πως αυτά βρίσκονται στη Γερμανία.

«Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκία, όμως χρειαζόμαστε περισσότερο υλικό αν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε (την οργάνωση του Γκιουλέν) με τον ίδιο τρόπο που έχουμε χαρακτηρίσει το (κουρδικό) PKK», το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Yeni Asir, μια μικρή φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, αναφέρει σήμερα πως η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT έχει δώσει στη Γερμανία έναν κατάλογο 69 υπόπτων για τρομοκρατία και πως ο Ερντογάν θα ζητήσει από την Μέρκελ να τους εκδώσει.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ο καταδικασμένος στην Τουρκία για «κατασκοπεία» δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, κούρδοι και αριστεροί ακτιβιστές, καθώς και πρόσωπα που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την πρόσκληση και φιλοξενία στη Γερμανία.

Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι τον Οκτώβριο θα βρεθεί με συνοδεία στην Τουρκία η Καγκελάριος Μέρκελ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί έτσι η σχέση των δύο χωρών.

Εξέφρασε την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία Γερμανίας- Τουρκίας, με τις σημερινές συνομιλίες να κυριαρχούνται από τα οικονομικά ζητήματα. Μάλιστα, εξήγησε ότι και αύριο θα συζητηθούν τα οικονομικά θέματα, ενώ στην ατζέντα αναμένεται να ενταχθεί ο τουρισμός και η άμυνα.

Δεν έχασε ευκαιρία, όμως, να αναφερθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και την προσπάθεια για «επαναφορά» της τουρκικής δημοκρατίας.

Υπενθύμισε ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γι’ αυτό πρέπει να περιορίσουν τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ ανέφερε ότι χιλιάδες υποστηρικτές βρίσκονται στη Γερμανία.

Μετά το τέλος του πραξικοπήματος, έκανε λόγο για μια ανοιχτή Τουρκία, έτοιμη για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη.

Αναφορά έκανε και στην έκδοση βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αναφέροντας ότι η Τουρκία σκοπεύει να εκπληρώσει άλλα έξι κριτήρια για απελευθέρωση της βίζας όσο πιο σύντομα γίνεται.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη θέληση για σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας όχι μόνο με τη Γερμανία, αλλά και με όλες τις χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε.

Αναφορά έκανε στο συριακό πρόβλημα, κάνοντας λόγο για κοινή θέση Γερμανίας- Τουρκίας, τονίζοντας ότι «θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσφυγικές ροές, τονίζοντας ότι ξέρει την ευαισθησία της Γερμανίας για τους Σύρους πρόσφυγες. Τόνισε ότι Τουρκία και Γερμανία ανέλαβαν τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες.

Επιπρόσθετα, μίλησε για τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, οι οποίες, σύμφωνα με τον Ερντογάν, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για την παγκόσμια ασφάλεια. Κατηγόρησε, μάλιστα, ότι η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει συνέχεια επιθέσεις, αλλά έχει λάβει προφυλάξεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στο PKK, καλώντας τη Γερμανία να το αναγνωρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σεβαστούν όλοι την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης.

Επεισοδιακή συνέντευξη τύπου Μέρκελ-Ερντογάν στη Γερμανία

‘Στη γωνία στρίμωξαν’ τον Ερντογάν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι στην κοινή συνέντευξη τύπου με τη Μέρκελ στο Βερολίνο, έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Μόλις δόθηκε ο λόγος στους Γερμανούς δημοσιογράφους για ερωτήσεις, το μόνο που ρωτούσαν τον Τούρκο πρόεδρο ο ένας μετά τον άλλον ήταν για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Μάλιστα έναν Γερμανό δημοσιογράφο που φορούσε μπλουζάκι με σύνθημα ‘Ελευθερία στους δημοσιογράφους’ τον έβγαλαν έξω σηκωτό οι Γερμανοί άνδρες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και αναστάτωση στη συνέντευξη τύπου. Ερντογάν και Μέρκελ αλληλο-κοιτάχτηκαν με απορία και αμηχανία, αλλά απέφυγαν να σχολιάσουν. Μόνο ο Τούρκος πρόεδρος ελαφρώς χαμογέλασε.

Στη συνέντευξη τύπου δεν παραβρέθηκε τελικά ο Τούρκος δημοσιογράφος, Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος δήλωσε ότι αποφάσισε μόνος του να μην πάει στη συνέντευξη τύπου, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια η Άγγελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ο πρώην διευθυντής της ‘Τζουμχουριέτ’ είπε πάντως ότι ‘είμαι σίγουρος ότι οι Γερμανοί συνάδελφοί μου θα με εκπροσωπήσουν καταλλήλως και θα ρωτήσουν τις ερωτήσεις που θα έκανα εγώ». Γεγονός που πράγματι συνέβη και για το λόγο αυτό προκλήθηκε και ένταση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτήρισε τον Τζαν Ντουντάρ ‘πράκτορα’, που έχει διαφύγει στη Γερμανία, αλλά για την Τουρκία είναι πάντα ένοχος επειδή πρόδωσε μυστικά του κράτους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στον καταιγισμό των ερωτήσεων για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, απάντησε ότι «όπως εγώ δεν κρίνω τη δική σας δικαιοσύνη, ούτε εσείς χωρίς να γνωρίζετε τη δική μας δικαιοσύνη έχετε το δικαίωμα να την κρίνετε».

Είπε επίσης ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει φυγαδεύσει τους περισσότερους τρομοκράτες του ΡΚΚ και της οργάνωσης Γκιουλέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα