Συνδ. Ναυτ. Πρακτόρων: Αβεβαιότητα σε σχέση με το λιμάνι Λάρνακας

Τον έντονο προβληματισμό και την σοβαρή του ανησυχία, «για την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε, σε σχέση με την συνέχιση των εξαγωγών και εισαγωγών φορτίων από το λιμάνι Λάρνακας μετά την προωθούμενη ανάθεσή του σε στρατηγικό επενδυτή για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας», εκφράζει, σε σημερινή ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.

«Η αβεβαιότητα για την δυνατότητα συνέχισης αυτής της οικονομικής δραστηριότητας, προαναγγέλλει

καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία. Επηρεάζονται σημαντικοί τομείς εξαγωγών – εισαγωγών και άμεσα ή έμμεσα σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων. Επηρεάζονται οι επιχειρήσεις εισαγωγών και εξαγωγών, οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων που εξάγονται, μεταποίησης και χρήσης προϊόντων που εισάγονται, πλοιοκτήτες, μεταφορείς κ.ο.κ. Το υπουργείο Μεταφορών έχει αναλάβει επανειλημμένα δεσμεύσεις ότι δεν θα σταματήσουν οι εμπορικές δραστηριότητες μετά την ανάθεση του λιμανιού σε ιδιώτες», προσθέτει.

Δεσμεύσεις, αναφέρει ο Σύνδεσμος, που βασίζονται σε προθέσεις και όχι σε κατηγορηματικές αποφάσεις και ενέργειες.

«Όλες οι πληροφορίες και ενδείξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι: Μέχρι τώρα δεν διασφαλίζεται η υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου στην διαδικασία ανάθεσης της ανάπτυξης σε ιδιώτη επενδυτή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δεν μας γνωστοποιούνται οι όροι διαπραγμάτευσης, ενώ πολύ σύντομα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα υποβάλει την τελική του προσφορά. Οι ασάφειες και οι γενικές δεσμεύσεις, μας αναγκάζουν να προχωρήσουμε σε συντονισμό ενεργειών μαζί με άλλους επηρεαζόμενους, όπως είναι οι πλοιοκτήτες, εισαγωγείς και εξαγωγείς, αλλά και Κύπριοι εμπορευόμενοι», σημειώνει.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, παράλληλα, ότι η πρόσφατη εμπειρία με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού και τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν, «δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού».

«Ιδιωτικά ή αλλά συμφέροντα δεν έχουν καμία θέση σε μια συζήτηση που αφορά την οικονομία του τόπου μας και την διατήρηση της εμπορικής δραστηριότητας σε ένα ημικατεχόμενο νησί. Πρόσθετα, πλέον οι ανησυχίες επεκτείνονται και στον κλάδο της υπεράκτιας εξυπηρέτησης εργασιών για υδρογονάνθρακες, αφού οι ανάγκες για λιμενικές υποδομές αυξάνονται σημαντικά, ενώ δεν υπάρχει βέβαιο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για ικανοποίηση των αναγκών αυτών. Δεν υπάρχει επάρκεια για να αναπτυχθεί ο κλάδος, αλλά ούτε και να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες, αφού οι υφιστάμενες επιχειρησιακές δυνατότητες στο λιμάνι Λάρνακας είναι κορεσμένες ενώ το υπουργείο οφείλει να πάρει μέτρα για την άμεση επίλυση των προβλημάτων», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα