Σύνδεση έκρηξης στο Λίβανο με Τουρκία & ΑΟΖ από θεωρητικό Γαλάζιας Πατρίδας

Μια δήλωση που συζητήθηκε έντονα έκανε πρόσφατα ο απόστρατος  Τούρκος ναύαρχος, Τσιχάτ Γιαϊτζί του οποίου οι θεωρίες  για Αιγαίο Πέλαγος και Aνατολική Μεσόγειο υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νεο-οθωμανικού σχεδίο περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Συγκεκριμένα ο ίδιος άφησε να εννοηθεί με τα λεγόμενά του ότι η φονική έκρηξη στον Λίβανο μπορεί να μην είναι και τυχαίο γεγονός καθώς η Τουρκία ενδιαφεροταν

να υπογράψει μαζί του ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα έφερε και άλλα παραδείγματα για να υποστηρίξει την άποψη του.

«Είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε συμφωνία ναυτικής δικαιοδοσίας με τον Λίβανο, και μετά συνέβη αυτό το περιστατικό. Το 2010, είπαμε να το κάνουμε με τη Λιβύη, ο Καντάφι ανατράπηκε. Είπαμε να το κάνουμε με την Αίγυπτο, ο Μόρσι ανατράπηκε. Ενδιαφέρον», είπε.

Μιλώντας στο Κέντρο Ναυτικών στρατηγικών σπουδών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir o Γιαϊτζί,  που θεωρείται και ο «πατέρας του τουρκο-λυβικού μνημονίου, πρότεινε «εικονικές» ΑΟΖ με Ισραήλ και Λίβανο, ως απάντηση στην συμφωνία ΑΟΖ  Ελλάδας και Αιγύπτου.

Παράλληλα ο απόστρατος ναύαρχος και πρώην υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας είπε πριν από λίγες μέρες:

«Δεν αποτελεί ουσιαστικά λύση το να στείλουμε πολεμικά πλοία στην περιοχή για να δείξουμε ότι η ΑΟΖ ανήκει σε εμάς, επειδή τα πολεμικά πλοία μας μπορούν να υλοποιήσουν την εκπαίδευσή τους ελεύθερα παντού. Για να δείξουμε ότι αυτή η περιοχή ανήκει σε εμάς (Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο) και να διεκδικήσουμε έμπρακτα τα δικαιώματά μας, είναι απαραίτητο να στείλουμε αμέσως πλοίο για σεισμικές έρευνες ή εξόρυξη στην περιοχή. Επιπλέον, το πιο σημαντικό είναι ότι η ΑΟΖ μας πρέπει να δηλωθεί επίσημα στην Ανατολική Μεσόγειο αμέσως, σαν να είχε συναφθεί συνθήκη με το Ισραήλ και τον Λίβανο χωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο. Κατά την εκπλήρωση των ζητημάτων που αναφέρω παραπάνω, τα οφέλη και οι ανάγκες λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Αξιζει να σημειωθεί ότι ο Γιαϊτζί, οδηγήθηκε πρόσφατα σε τιμητική… αποστρατεία από τον Τούρκο Πρόεδρο την ώρα που οργίαζαν οι φήμες για διαφωνία σχετικά με την τακτική της Κυβέρνησης AKP στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα