Σύνδεσμος Δανειοληπτών: Συμφωνεί μόνο σε 4 από τα νομοσχέδια

Συμφωνεί στα τέσσερα από τα δέκα νομοσχέδια που οδηγούνται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών, θεωρώντας ότι αυτά προστατεύουν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μελών του.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Μελάς ανέφερε ωστόσο ότι το τελευταίο εκ του συνόλου των νομοσχεδίων αφορά στην περαιτέρω διευκόλυνση των τραπεζών

να προχωρούν σε εκποιήσεις με τάχιστες διαδικασίες, αδιαφορώντας για ήδη εκκρεμούσες υποθέσεις στη βάση των οποίων, τόσο ο πολίτης όσο και η τράπεζα, επιζητούν αυθεντική διαπίστωση του τι νόμιμα οφείλεται και με ποιο επιτόκιο.

«Όταν δώσεις αυτό το όπλο στην τράπεζα σημαίνει ότι μπορεί να κάνει εκποίηση με βάση το δικό της ισχυριζόμενο υπόλοιπο που περιλαμβάνει, παραδεδεγμένα πλέον, και πολλές υπερχρεώσεις. Ήδη κατά ένα μέσο όρο με βάση τους υπολογισμούς μας διαχρονικά, περίπου 20%, 30% ακόμα και 40% από το ποσό που ισχυρίζεται η τράπεζα είναι υπερχρεώσεις», είπε.

Ερωτηθείς αν η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει και τώρα σε μια τέτοια κίνηση, ο κος Μελάς απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπεται το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο, ενώ αν υπάρχει εκκρεμής διαδικασία αυτό αποτελεί λόγο έφεσης η οποία στοχεύει στην ακύρωση της εκποίησης μέχρις ότου κριθεί το νόμιμα οφειλόμενο ποσό.

Στην παρατήρηση ότι τα νομοσχέδια πρόκειται να ικανοποιήσουν τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κος Μελάς σχολίασε πως ό,τι λέει η Επιτροπή δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

«Πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να αντιδρούμε, όπως αντέδρασαν και άλλες χώρες. Το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο είναι ιερό και κανένας δεν μπορεί να το αγγίξει, όπως φαίνεται από την γενικά αποδεκτή νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Δεν πιστεύω ότι εμείς θα τολμήσουμε να το αλλάξουμε ούτε πιστεύω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα δεχτεί να υπογράψει τέτοια αλλαγή», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι ο Σύνδεσμος έχει προχωρήσει σε συναντήσεις με πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν αποδεχτεί την ορθότητα των θέσεων των δανειοληπτών και αναμένεται να τις στηρίξουν στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το λέω καθαρά, πεντακάθαρα, όλοι θα ψηφίσουν υπέρ μας», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση με τον ΔΗΣΥ είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο νέος σχεδιασμός της Κομισιόν ο οποίος αποβαίνει εις βάρος των δανειοληπτών, ο κος Μελάς απάντησε ότι εκείνο που επιχειρείται είναι να δημιουργηθεί ενιαία πανευρωπαϊκή δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σημαντικό, είπε, είναι να εμποδιστούν τα funds-αρπακτικά τα οποία θα αγοράζουν τα δάνεια από τις κυπριακές τράπεζες ώστε να προχωρούν σε πρακτικές εκφοβισμού και πίεσης των δανειοληπτών.

«Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και ο ευρωπαϊκός οργανισμός καταναλωτών κάλεσε το ευρωκοινοβούλιο να μην δεχτεί αυτή τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα επιχειρήματα είναι πάρα πολλά, όπως το γεγονός ότι η προσπάθεια περαιτέρω πίεσης των δυσπραγούντων δανειοληπτών, οι οποίοι ήταν τα θύματα των τραπεζικών πρακτικών, δεν χρειάζεται να γίνει με αυτό τον τρόπο αλλά να γίνει προσπάθεια αναδιάρθρωσης», σημείωσε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα