Συνδ.Τραπεζών: Δείχνουμε ευαισθησία απέναντι στις εκποιήσεις
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με «κοινωνική ευαισθησία» το ζήτημα της εκποίησης κατοικιών, ως αποτέλεσμα της μη εξυπηρέτησης δανείων, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Μιχάλης Καμμάς.
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Καμμάς ανέφερε ότι τόσο ο Σύνδεσμος Τραπεζών
Υποστήριξε, δε, ότι η συμπεριφορά των τραπεζών από το 2015 κι έπειτα, όταν κι ετέθησαν σε εφαρμογή οι σχετικές νομοθεσίες, δείχνει αυτήν ακριβώς την «ευαισθησία».
«Υπάρχει κοινωνική ευαισθησία. Ζούμε σε αυτό τον τόπο και δεν πηγαίνουμε να βγάλουμε στον δρόμο μια οικογένεια που μένει στο σπίτι της. Όμως υπάρχουν εκείνοι που ονομάζουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα δάνειά τους, αλλά επιλέγουν στρατηγικά να μην το κάνουν», σημείωσε και τόνισε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Σημείωσε, δε, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μια «δυστοκία» στην εφαρμογή της νομοθεσίας, κυρίως για δάνεια που είχαν δοθεί πριν την κρίση, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε δύο αποφάσεις επαρχιακών δικαστηρίων της Λάρνακας και της Πάφου, όπου το θέμα έχει πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
«Η εμπιστοσύνη επανέρχεται στο τραπεζικό σύστημα»
Σύμφωνα με τον κ. Καμμά, το τραπεζικό σύστημα επανέρχεται σε καθεστώς εμπιστοσύνης μετά τις πληγές του 2013 κι αυτό καταγράφεται αφενός από την αύξηση των καταθέσεων, από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ανάκαμψη της οικονομίας κι αφετέρου από την αύξηση των νέων δανείων που χορηγούν οι τράπεζες.
«Υπάρχει εμπιστοσύνη για επενδύσεις στην οικονομία της χώρας κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα που μάς άφησε η οικονομική κρίση, βγήκαμε από το μνημόνιο σε χρόνο ρεκόρ και προχωρήσαμε σε αλλαγές, φέροντας ένα πιο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, το οποίο βοηθάει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα», τόνισε.
Όπως είπε, ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος για την Κύπρο υπολογίζεται να είναι κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερωτηθείς αν η ανάπτυξη που παρατηρείται στηρίζεται σε στέρεες βάσεις ή πρόκειται να καταρρεύσει στους πρώτους κλυδωνισμούς, ο κ. Καμμάς ανέφερε ότι όσοι το λένε αυτό θα πρέπει να το δικαιολογήσουν, καθώς τα στοιχεία και τα νούμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.
«Υπάρχει μια αύξηση σε νέα δάνεια και μια πολύ θετική προοπτική. Πέφτει χρήμα στην πραγματική οικονομία, ενώ παράλληλα γίνονται αναδιαρθρώσεις (μη εξυπηρετούμενων δανείων- ΜΕΔ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα.
Τι γίνεται με τα ΜΕΔ
Για του λόγου το αληθές, ο κ. Καμμάς έκανε αναφορά στα ποσά των αναδιαρθρώσεων, όπως αυτά δημοσιεύονται στη σελίδα της Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η πρόοδος που παρατηρείται είναι σημαντική.
Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2014, τα ΜΕΔ ανέρχονταν σε 27 δισ., ενώ στο τέλος Ιουνίου του 2017 ανήλθαν σε 22 δισ., με τη μείωση να αντιστοιχεί στο 28% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, οι αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων, το 2014 ανήλθαν ποσοστιαία σε 47% του συνόλου των ΜΕΔ, το 2015 σε 53%, το 2016 σε 56% και το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε 57,2%, γεγονός που φανερώνει τη διαρκή πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα.
Όσον αφορά στις επισημάνσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, που αναγάγουν τα ΜΕΔ ως το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας, κρατώντας την «χαμηλά», ο κ. Καμμάς παραδέχτηκε τη σημαντικότητα του προβλήματος, γι’ αυτό και, όπως είπε, αναζητούνται λύσεις.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μια εργαλειοθήκη που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα ΜΕΔ. Αυτή η εργαλειοθήκη αποτελείται από την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις, ένας κώδικας συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και ο νόμος για τις εκποιήσεις. Έχει περάσει, αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμα, η νομοθεσία για την πώληση δανείων και συζητούμε για τις τιτλοποιήσεις δανείων», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ήρθε το 2015, εξέφρασε τη θέση πως όταν δίνουμε στοιχεία για τον βαθμό επιτυχίας των αναδιαρθρώσεων, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι προηγουμένως δεν υπήρχε ούτε νομικό πλαίσιο ούτε εμπειρία, τονίζοντας ότι η στατιστική ανάλυση δείχνει πολύ σημαντική πρόοδο.
Βλέπουν θετικά την «κακή τράπεζα»
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών είναι έτοιμος να μελετήσει οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί για τη δημιουργία, είτε μιας «κακής τράπεζας» είτε μιας εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων, πρόνοια που περιλαμβανόταν, εξάλλου, στο πρώτο μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμά, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απλό, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν παράμετροι, όπως τι είδους δάνεια θα περιλαμβάνονται, αν θα συμβάλει το κράτος στη χρηματοδότηση του νέου φορέα και σε τι ποσοστό, καθώς και οι ηθικοί κίνδυνοι, που έχουν να κάνουν με πιθανή αύξηση του εθνικού χρέους.
Τέλος, σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, τόσο με την Κεντρική Τράπεζα όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη και εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα στην οποία να μπορεί κανείς να τοποθετηθεί.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσο ασφαλής είναι η ηλεκτρική κουβέρτα; Τι πρέπει να προσέχουμε; Ηλεκτρική κουβέρτα και εγκυμοσύνη
- Οι επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας για τους δολοφόνους του Ζαφειρόπουλου
- Τα ονόματα των 69 που προσλαμβάνονται σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες
- Θλίψη για τη Βασιλική Κατσιγιάννη που «έφυγε» μόλις στα 49 της
- Ο γάμος της επάρχου Θήρας είναι το κοσμικό γεγονός της χρονιάς για τη Σαντορίνη
- Πρόστιμο στην τελευταία κάτοικο χωριού γιατί τα σκυλιά δεν είχαν τσιπάκι!
- Στο δικαστήριο σήμερα η πρώτη διαγραφή φύλου από ταυτότητα - Τι ζητά το Jason Αντιγόνη
- Πώς θα ρυθμιστούν 81.715 δάνεια του πρώην ΟΕΚ
- Ποινική δίωξη σε βάρος της Γιαννακοπούλου που πέταξε την εικόνα της Παναγίας στα σκουπίδια
- Μαφιόζος έδωσε εντολή στο γιο του να δολοφονήσει την αδερφή του - Είχε σχέση με αστυνομικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Μαχαίρωμα λόγω Facebook: «Πώς η 20χρονη κάρφωσε το γιο μου»
- Πώς συγκρίνουν τα τουρκικά μέσα κατεχόμενα και Καταλονία
- Κύπελλο: Με 11 ομάδες Α' και 8 Β' Κατηγορίας η κλήρωση!
- Νέα πτώση της θερμοκρασίας-Ενδεχόμενο βροχών και καταιγίδων
- Ο Πάρντο με τη φανέλα του Μέσι
- Συνδ.Τραπεζών: Δείχνουμε ευαισθησία απέναντι στις εκποιήσεις
- ΗΒ: Ξεκινά διαδικασία επιβολής προϋπολογισμού στη Β.Ιρλανδία
- Τι επικρατεί στις παραλίες της Αγίας Νάπας τον Νοέμβριο(pic)
- Έξαλλος ιερέας παραλίγο να πνίξει το βρέφος που βάφτιζε(vid)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Συνδ.Τραπεζών: Δείχνουμε ευαισθησία απέναντι στις εκποιήσεις
- Νέα πτώση της θερμοκρασίας-Ενδεχόμενο βροχών και καταιγίδων
- Μαχαίρωμα λόγω Facebook: «Πώς η 20χρονη κάρφωσε το γιο μου»
- Τι επικρατεί στις παραλίες της Αγίας Νάπας τον Νοέμβριο(pic)
- Στην Κύπρο η Αταλάντα
- Έξαλλος ιερέας παραλίγο να πνίξει το βρέφος που βάφτιζε(vid)
- ΗΒ: Ξεκινά διαδικασία επιβολής προϋπολογισμού στη Β.Ιρλανδία
- Πώς συγκρίνουν τα τουρκικά μέσα κατεχόμενα και Καταλονία
- Λουίς Σουάρες σε μορφή... ζόμπι! (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τσάμπιονς Λιγκ: Προκρίθηκαν Παρί και Μπάγερν - Ο Ιγκουαΐν «έσωσε» τη Γιουβέντους
- Η κόρη του Mr. Bean τιμώρησε τον πατέρα της, αλλάζοντας το επίθετό της
- Η Βίκυ Σταμάτη σήκωσε το μεσαίο δάχτυλο στους δημοσιογράφους! [βίντεο]
- Κουτσούκος: Η περίοδος που τραμπουκίζατε τελείωσε
- Ελευθερία, ισότητα, καταστολή
- Ποιος Πιραντέλο; Η Κεντροαριστερά
- Πατρίδα και κόμμα
- Ανδρ. Νεφελούδης: Βραχνάς τέλος για 120.000 οικογένειες με τις παρεμβάσεις για κατοικίες και δάνεια του ΟΕΚ
- Σημαντικά προβλήματα στα λιμάνια επιλύει ν/σ του υπ. Ναυτιλίας
- 100 χρόνια από τη Διακήρυξη Μπάλφουρ: Όταν η Βρετανία έδινε πράσινο φως για τον εποικισμό της Παλαιστίνης