Συνέχεια στην αντιπαράθεση για το άγαλμα του Γρίβα

Συνεχίζεται η ένταση που προκλήθηκε από την ανέγερση μνημείου του Γεωργίου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό, με τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Νικολαΐδη να θέτει το ζήτημα, τόσο σε νομική όσο και σε πολιτική βάση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μια απόφαση «συμμόρφωσης» προς το Ανώτατο Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε ένα όργανο που κινείται μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο και στο πλαίσιο της νομοθεσίας, να πράξει

διαφορετικά.

«Είναι μια παλιά ιστορία που χρονολογείται από το 2008, όταν το ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή έκανε αίτηση για πολεοδομική άδεια για εκθεσιακό χώρο σε ένα ιδιωτικό τεμάχιο. Η τότε αίτηση απορρίφθηκε από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία», είπε κι επισήμανε ότι τόσο ο τότε Δήμαρχος όσο και ο τότε Αντιδήμαρχος τήρησαν στάση αποχής και λέγοντας ότι αίτημα απερρίφθη για πολιτικούς λόγους.

«Τότε, έγιναν δύο προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης, μία των αιτητών και μία από τον Δήμο Λεμεσού, το οποίο αποφάνθηκε και τις δυο φορές ότι δεν μπορεί ένας δήμος να απορρίπτει μια αίτηση για πολεοδομική άδεια στη βάση πολιτικών κριτηρίων, διότι τα απολιτικά κριτήρια δεν εμπίπτουν στους όρους που κρίνεται μια πολεοδομική άδεια όπως προβλέπεται στο άρθρο 26 περί πολεοδομίας και χωροταξίας νόμου», ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Όπως είπε, είναι ένα θέμα με έντονη πολιτική φόρτιση και χροιά, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κρίθηκε ποιος ήταν ο Γεώργιος Γρίβας και αν το έργο του αποτιμάται θετικά ή αρνητικά.

«Καθένας έχει τις απόψεις του. Εκείνο που εκρίθη, είναι η συμμόρφωση προς την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και μια πολεοδομική άδεια», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σωκράτους, Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή, ανέφερε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε και καταδικάστηκε τη Δευτέρα, ήταν για την έγκριση που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανέγερση μνημείου και Τύμβου και εκθεσιακού χώρου σε ιδιόκτητο τεμάχιο.

«Δεν είναι μια αντίδραση για τα μάτια του κόσμου. Καταδικάζουμε έντονα να γίνονται μνημεία σε έναν άνθρωπο ο οποίος μαζί με την ΕΟΚΑ Β’ έφεραν την καταστροφή στην Κύπρο», επισήμανε.

Επιπλέον, έθεσε το ερώτημα αν -κατ’ αντιστοιχία- θα επιτρεπόταν η ανέγερση μνημείου στον Κεμάλ Ατατούρκ ή στον Χίτλερ σε ιδιόκτητο οικόπεδο.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι μια πολεοδομική Αρχή κρίνει στη βάση κριτηρίων τα οποία δεν περιλαμβάνουν πολιτικούς λόγους, προσθέτοντας ότι η επίκληση πολιτικών λόγων, προκειμένου να απορριφθεί ένα μνημείο, μπορεί και πρέπει να γίνει από άλλους θεσμούς, στη βάση άλλων νομοθεσιών.

«Επειδή είμαστε πολιτικά όντα, οφείλουμε να βλέπουμε τα ζητήματα πολιτικά και μάλιστα, θέτω ενώπιόν σας, ο Δήμος να προχωρήσει στη λήψη αρμόδιων αδειών από την Επιτροπή Μνημείων για να δούμε και το ζήτημα πολιτικά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα