Συνεχίστηκαν το 2016 οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Nέα Πάφο

Συνεχίστηκαν το 2016 οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο του Ελληνιστικού-Ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου, με τα φετινά ευρήματα να δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των δραστηριοτήτων που λάμβαναν χώρα γύρω από το αρχαίο θέατρο, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά την περίοδο των Σταυροφόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι έρευνες του 2016 διήρκεσαν από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, με τη στήριξη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αυστραλίας στην Αθήνα

και του Nicholson Museum του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Προστίθεται ότι οι πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες είχαν στόχο να γίνει κατανοητός ο αστικός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής του θεάτρου.

Συγκεκριμένα, ανασκάφηκαν τμήματα ρωμαϊκού δρόμου στα νότια του θεάτρου και ένα νυμφαίο (συντριβάνι) στο νοτιοανατολικό του, ενώ διανοίχτηκαν πέντε ανασκαφικές τομές από την αυστραλιανή ομάδα.

Σε δύο από τις τομές ανασκάφτηκαν και άλλα τμήματα του πλακοστρωμένου ρωμαϊκού δρόμου που χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ. ενώ επιβεβαιώθηκε ότι ο δρόμος έτρεχε κατά μήκος του αρχαίου θεάτρου με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση.

Πάνω στην επιφάνεια του δρόμου, σε μια άλλη τομή κοντά στο νυμφαίο, βρέθηκε σημαντικός αριθμός ελληνιστικών και ρωμαϊκών αρχιτεκτονικών μελών, μεταξύ των οποίων και επιστύλια και ένα Κορινθιακό κιονόκρανο, ενώ σε μια τρίτη τομή στα ανατολικά του νυμφαίου αποκαλύφθηκε τοίχος, πιθανόν της Μεσαιωνικής περιόδου.

Στην κορυφή του λόφου Φάμπρικα, πίσω από το κοίλο του θεάτρου, διανοίχτηκαν δύο τομές στις οποίες βρέθηκαν τα κατάλοιπα ενός μεγάλου Μεσαιωνικού ή μεταγενέστερου κτίσματος, το οποίο ίσως λειτουργούσε ως αποθήκη ή κτίριο όπου διεξάγονταν βιοτεχνικές εργασίες.

Η Αυστραλιανή Αρχαιολογική Αποστολή στην Κάτω Πάφο (Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ), υπό τη διεύθυνση του δρος Craig Barker, ανασκάπτει τη θέση αυτή από το 1995, ενώ η αυστραλιανή ομάδα θα συνεχίσει τις έρευνές της το 2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα