Συνεχίστηκε η αντεξέταση Μ.Λαζαρίδου στην υπόθεση Τρ.Κύπρου

Με την εξέταση και ανεξέταστη της μάρτυρος κατηγορίας Μιράντας Λαζαρίδου, λειτουργού της Τράπεζας Κύπρου η οποία τηρούσε τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, συνεχίστηκε την Παρασκευή η δίκη στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου

ως νομικό πρόσωπο και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της.

Η κα. Λαζαρίδου τηρούσε τα πρακτικά του ΔΣ κατά τις επίδικες συνεδριάσεις στις 10/5/2012, 14/6/2012, 18/6/2012 και 26/6/2012, τα οποία κατατέθηκαν ως τεκμήριο στο δικαστήριο και λήφθηκαν από την Αστυνομία στην οποία κατέθεσε η κα. Λαζαρίδου εντός του 2014.

Στη σημερινή συνεδρία ολοκλήρωσε την εξέταση της μάρτυρος η δικηγόρος της Εισαγγελίας Πωλίνα Ευθυβούλου, ζητώντας από την μάρτυρα να διαβάζει συγκεκριμένα σημεία από τα πρακτικά της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου υπεράσπισης Πόλυ Πολυβίου, η κα. Λαζαρίδου ανέφερε ότι κατά το 2012 το ΔΣ έκανε περίπου 40 συνεδριάσεις ενώ συνήθως συνεδριάζει μια φορά το μήνα. Ανέφερε επίσης ότι η συχνότητα των συνεδριάσεων οφειλόταν στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπιζε η οικονομία.

Απάντησε επίσης καταφατικά στα ερωτήματα Πολυβίου, για το κατά πόσο συζητήθηκαν στις 4 συγκεκριμένες συνεδριάσεις εντός του 2012, τα θέματα της πώλησης των ασφαλειών της Τράπεζας και το θέμα έκδοσης κρατικών ομολόγων Cocos. Απάντησε επίσης καταφατικά στο κατά πόσο το θέμα του κουρέματος ελληνικών ομολόγων ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα που τύγχανε συζήτησης.

Ο κ. Πολυβίου ρώτησε επίσης την μάρτυρα κατά πόσο κατά τις συνεδριάσεις απεκόμισε την εντύπωση ότι μέλη του Δ.Σ. ήταν εμπλεκόμενα σε συνωμοσία και απάντησε αρνητικά. Ρωτήθηκε επίσης η κα. Λαζαρίδου κατά πόσο είχε στενή επαγγελματική επαφή με τους κ.κ. Αριστοδήμου και Αρτέμη και κατά πόσο τους θεωρεί έντιμους και απάντησε καταφατικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου υπεράσπισης του Θεόδωρου Αριστοδήμου, Δημήτρη Αραούζου, η κα. Λαζαρίδου απάντησε ότι στις συνεδρίες του ΔΣ δεν ήταν δυνατό να καταγράφονται τα πάντα, ενώ σε περιπτώσεις που συζητείτο ένα θέμα για το οποίο δεν είχε η ίδια ιδιαίτερη γνώση, σημεία τα πρακτικά πιθανόν να τύγχαναν διόρθωσης ή βελτίωσης από μέλη του ΔΣ. Απάντησε επίσης καταφατικά σε ερωτήσεις του κ. Αραούζου ότι η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης ήταν πολύ ρευστή και εξαρτώταν από εξελίξεις. Ανέφερε επίσης ότι ενώ τα μέλη του Δ.Σ. ήταν αρχικά αισιόδοξοι ότι θα επιτύγχαναν την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας βασιζόμενοι στην εκτίμηση ότι θα έπαιρναν παράταση από την ΚΤΚ, από τις 14/6 μέχρι τις 26/6 μεσολάβησαν γεγονότα που αντέστρεψαν την αισιοδοξία τους. Συμφώνησε επίσης με το συμπέρασμα ότι το Δ.Σ. απασχολούσε ιδιαίτερα το να μην συμμετέχει το κράτος ως μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου.

Αναφορικά με την πρακτική που ακολουθείται από το Δ.Σ. για την έκδοση ανακοινώσεων, η κα. Λαζαρίδου ανέφερε ότι τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., το προσχέδιο της ανακοίνωσης προς το ΧΑΚ θα μπορούσε να υποστεί αλλαγές.

Η αντεξέταση της κας. Λαζαρίδου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε ακροαματική διαδικασία που ορίστηκε για την Τρίτη 22/12, η οποία θα ξεκινήσεις στις 8.30.

Πέραν της Τράπεζας Κύπρου, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από έξι κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του ποινικού κώδικα και της χειραγώγησης της αγοράς κατά παράβαση των άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς) Νόμου του 2005 και του άρθρου 4(δ) της σχετικής οδηγίας 116-2005-03 του 2011 του άρθρου 20 του ποινικού κώδικα, κεφ. 154.

Σε σχέση με την κατηγορία συνωμοσίας για καταδολίευση, όλοι οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι μεταξύ 16 Ιουνίου και 19 Ιουνίου 2012 συνωμότησαν όπως καταδολιεύσουν το κοινό «για τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Αναφορικά με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, και οι έξι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι «παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί από την 1η κατηγορούμενη δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος, δηλαδή ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ως Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας αντιμετωπίζει ξεχωριστά κατηγορίες διάδοσης παραπλανητικών ενδείξεων για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων σχετικά με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν επίσης την εταιρεία και τον Ανδρέα Ηλιάδη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα