Συνεχίστηκε η διαδικασία για έκδοση του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ.

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία του Αμβούργου είχε κριθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά από προδικαστικό ερώτημα του Δικαστηρίου Λάρνακας, ως μη αρμόδια Δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κορκμάζ.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι Γερμανικές αρχές απέστειλαν νέο ένταλμα έκδοσης του Τσερκέζ Κορκμάζ, αυτή τη φορά υπογεγραμμένο από Δικαστήριο της χώρας, βάσει του οποίου

ο εκζητούμενος επανασυνελήφθη.

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Αλέξανδρος Ασημάκη, Αρχιαστυφύλακας στο ΤΑΕ Λάρνακας ο οποίος σε κατάθεση του ημερομηνίας 3/6/19 ανέφερε ότι το μεσημέρι της ίδιας μέρας με τη βοήθεια διερμηνέα, συνέλαβε τον Τσερκέζ Κορκμάζ, βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις Γερμανικές αρχές.

Σε υποβολή του Ευστάθιου Ευσταθίου, συνηγόρου υπεράσπισης του εκζητούμενου, ότι ο Τσερκέζ συνελήφθη επειδή είναι Κούρδος αγωνιστής της ελευθερίας, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν συμφωνεί μαζί του και ότι η σύλληψη του έγινε βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Στη συνέχεια κατέθεσε η Μαρίλια Λευκάτου, λειτουργός του Αρχείου Πληθυσμού η οποία ανέφερε ότι το 2009 ο εκζητούμενος εισήλθε παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι αιτήθηκε πολιτικό άσυλο που του παραχωρήθηκε το 2011, πως του έχει αναγνωριστεί το καθεστώς της διεθνούς προστασίας και ότι η ιθαγένεια του Τσερκέζ είναι Τουρκική.

Σε ερώτηση του κ. Ευσταθίου γιατί χορηγήθηκε στον εκζητούμενο το καθεστώς της διεθνούς προστασίας, η κα. Λευκάτου απάντησε πως δεν γνωρίζει και ότι το θέμα αυτό αφορά την Υπηρεσία Ασύλου.

Ακολούθως κατέθεσε ο Προκόπης Χίντικος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος μεταξύ άλλων χειρίζεται τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Στην κυρίως εξέταση του ο κ. Χίντικος αναφέρθηκε στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης βάσει του οποίου η Εισαγγελία του Αμβούργου κρίθηκε ως μη αρμόδια Δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κορκμάζ.

Πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση αυτή το Υπουργείο Δικαιοσύνης με επιστολή του στις Γερμανικές αρχές ημερομηνίας 31/5/19, ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσον θα εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου υπογεγραμμένο από αρμόδιο Δικαστήριο. Είπε ακόμα ότι οι Γερμανικές αρχές απάντησαν στέλνοντας νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στη γερμανική γλώσσα το οποίο εκδόθηκε στις 29/5/19.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη Γερμανία ότι ο εκζητούμενος δεν θα μεταφερθεί στην Τουρκία ή σε άλλη χώρα χωρίς την έγκριση των Κυπριακών αρχών, εάν το αδίκημα του Τσερκέζ, δηλαδή η συμμετοχή του σε μια τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό έγινε σε ευρωπαϊκή χώρα, κατά πόσον την περίοδο που διαπράχθηκε το αδίκημα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) βρισκόταν ή όχι στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι αυτός (Τσερκέζ) δεν διώκεται σε σχέση με τα πολιτικά του φρονήματα παρά μόνο για το αδίκημα για το οποίο εκζητείται.

Αντεξεταζόμενος από τον κ. Ευσταθίου ο μάρτυρας είπε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τις Γερμανικές αρχές ότι δεν μπορούσε πλέον να κρατεί φυλακισμένο τον εκζητούμενο αφού η Εισαγγελία του Αμβούργου δεν θεωρείτο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αρμόδια δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ζήτησε την πρόθεση τους κατά πόσον θα εξέδιδαν άλλο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Σε υποβολή του κ. Ευσταθίου ότι ουσιαστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέδειξε στις Γερμανικές αρχές να εκδώσει δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο μάρτυρας απάντησε πως το Υπουργείο ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα ημερομηνίας 28/5/19 για την απόφαση τους σύμφωνα με την οποία όλα τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης θα υπογράφονταν πλέον από Δικαστικές αρχές.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως θέση της υπεράσπισης είναι ότι το Γερμανικό Δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου και ζήτησε από το Δικαστήριο όπως αιτηθεί στις Γερμανικές Αρχές για να διευκρινιστεί το συγκεκριμένο θέμα, ποια δηλαδή είναι η αρμόδια Δικαστική αρχή στη Γερμανία για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Χαραλάμπους ανέφερε ότι εάν το Δικαστήριο αποφασίσει πως χρειάζεται περαιτέρω διευκρινήσεις για το θέμα, θα τις ζητήσει ακολουθώντας τη προβλεπόμενη σχετική διαδικασία.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Αρχής Θεανώ Κουμή ζήτησε χρόνο από το Δικαστήριο για να συζητήσει με τη Νομική Υπηρεσία το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης και ο Πρόεδρος του Σώματος όρισε την Παρασκευή 21 Ιουνίου ως ημερομηνία για συνέχιση της διαδικασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα