Συνεχίστηκε η δίκη για τις πινακίδες Δήμου Πάφου

Η υπόθεση σχετικά με τις πινακίδες του Δ. Πάφου συνεχίστηκε σήμερα με την συνέχιση της αντεξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας Κυριάκου Πύργου, που εργάζεται ως Γραμματειακός Λειτουργός του Δ. Πάφου στον Δ. Πάφου από τις 19 Μαρτίου του 1990 μέχρι σήμερα, από τον δικηγόρο Kωστή Ευσταθίου.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για σκοπούς αντεξέτασης του δικηγόρου Κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στα τρία τιμολόγια που εντόπισε μετά από έλεγχο που διενήργησε, που αφορούσαν λάθος υλικά και λάθος διαστάσεις σε αριθμό πινακίδων.

Ακολούθως, συνέχισε, έλαβε οδηγίες να βοηθήσει

τον τότε Επιστάτη των Τεχνικών Υπηρεσιών Χριστάκη Κυπριανού και αυτό έπραξε.

Ο κ. Πύργος ανέφερε ότι εντός του 2013 του είχε ζητηθεί να προχωρήσει σε έλεγχο μετά από υπόδειξη του Εσωτερικού Ελεγκτή. Του δόθηκαν, όπως εξήγησε, τιμολόγια όπου διαπιστώθηκε πως καταγράφονταν κάποια προβλήματα.

Όπως είπε, όταν έπαιρνε τα τιμολόγια, έβλεπε την εταιρεία, τις περιοχές και κατόπιν έπαιρνε αυτοκίνητο της υπηρεσίας του και ένα μέτρο, μετέβαινε στις περιοχές που ήταν οι υπό αναφορά πινακίδες και ξεκινούσε τον έλεγχο.

Αργότερα σημείωσε του ζητήθηκε να είναι βοηθός του τότε Επιστάτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου Χριστάκη Κυπριανού.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι πριν αυτός ξεκινήσει να βοηθά για λίγες ώρες της ημέρας και για διάστημα 5 με 6 μηνών τον κ. Κυπριανού, ο Επιστάτης των Τεχνικών υπηρεσιών ασχολείτο εδώ και ένα χρόνο με το θέμα των προβληματικών τιμολογίων και πινακίδων.

Ακολούθως τα αποτελέσματα της έρευνας του τα έδινε γραπτώς στον Εσωτερικό Ελεγκτή χωρίς ωστόσο να έχει κρατήσει σημειώσεις για αυτούς τους ελέγχους, όπως είπε. Πρόσθεσε μάλιστα πως του πέρασε η ιδέα ότι μπορεί να του ανέθεσε ο Εσωτερικός Ελεγκτής την έρευνα για να τον δοκιμάσει.

Ο κ. Πύργος είπε πως με τον Επιστάτη των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν έκαναν καμία συζήτηση για το θέμα των προβληματικών πινακίδων.

Ο κ. Ευσταθίου ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο όλα αυτά τα χρόνια που εργάζεται στον Δήμο Πάφου, εντόπισε τιμολόγια για αντικατάσταση πινακίδας, με τον μάρτυρα να απαντά πως σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου , παραγγέλλονταν 40 απόθεμα και όταν τοποθετούνταν τα 35 του αποθέματος τότε στις αποθήκες θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε.

Ο κ. Πύργος ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για τα τρία επίμαχα χρόνια πόσες πινακίδες παραγγέλθηκαν, πόσες τοποθετήθηκαν και πόσες καταστράφηκαν.

Αναφερόμενος στα αναφερόμενα ως προβληματικά τιμολόγια είπε πως εντόπισε πινακίδα διαστάσεων 1.22 τ.μ. που χρέωναν για διάσταση 3.50 τ.μ., δηλαδή αντί το κόστος του τιμολογίου να ήταν 1.353 ευρώ χρεώνονταν 3.238 ευρώ . Υπάρχει, είπε ο κ. Πύργος, μια διαφορά 1884 ευρώ σύμφωνα με τις προδιαγραφές των δημοσίων έργων.

Επίσης ο μάρτυρας είπε πως σε έλεγχο που διενήργησε σε στέγαστρα, διαπιστώθηκε ότι κάποια εξ αυτών ήταν κατασκευασμένα από άλλα υλικά από αυτά που χρεώνονταν στα τιμολόγια, δηλαδή, όπως εξήγησε, από λαμαρίνα αντί αλουμίνιο.

Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ελέγχους στην παρουσία και της Αστυνομίας ήταν και αυτός παρών. Πρόσθεσε πως τα περισσότερα τιμολόγια είχαν διευθύνσεις.

Ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η έρευνα ήταν ελλιπής αφού αυτή έγινε εκ του προχείρου χωρίς την τήρηση σχετικών σημειώσεων και αναφορών.
Ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο όλα τα ευρήματα που βρήκε και έγραψε έχουν κατατεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο κ. Πύργος απάντησε πως δεν γνωρίζει, προσθέτοντας πως ό,τι είχε το παρέδωσε στον Εσωτερικό Ελεγκτή.

Ο κ. Ευσταθίου διερωτήθηκε πώς γίνεται να εκδικάζεται μια υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου και να μην έχει καμία σημείωση δική του, αυτός ο οποίος συμμετείχε στη σχετική έρευνα. Υποστήριξε ότι η έρευνα ήταν επιφανειακή και λανθασμένη.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι στο πλαίσιο της έρευνας όσα τιμολόγια είναι προβληματικά τα έδωσε στον Εσωτερικό Ελεγκτή και ότι κρατούσε σημειώσεις πάνω στα τιμολόγια.

Ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε στον μάρτυρα πως στις μετρήσεις και κατά τον έλεγχο των υλικών ο μάρτυρας χρησιμοποίησε μαγνήτη και διαπίστωνε αν οι πινακίδες ήταν κατασκευασμένες με αλουμίνιο ή σίδερο. Ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε ακόμη, στον μάρτυρα ότι όταν το πίσω πλαίσιο είναι σίδερο τότε ο μαγνήτης επικολλάται επί της έμπροσθεν τοποθετημένης πινακίδας.

Ο κ. Πύργος ωστόσο αρνήθηκε την υποβολή.

Επιπρόσθετα ο μάρτυρας διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Ευσταθίου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τιμολογίων δεν προσδιορίζουν τις πινακίδες ώστε να προχωρούσαν σε ενδελεχείς ελέγχους.

Ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε τη θέση στον μάρτυρα ότι δεν έχει γνώσεις μηχανικής και φυσικής και είπε πως την 3η διάσταση την μετρούσε με το “μάτι”. Είπε στον κ. Πύργο ότι δεν κράτησε ούτε μια φωτοτυπία.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αυτές της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για συνέχιση της διαδικασίας στις 27.3.2019 στις 09:00 με την εξέταση εκ νέου του μάρτυρα Κυριάκου Πύργου από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής, δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου και με την κατάθεση νέου μάρτυρα κατηγορίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα