Συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση τα στεγαστικά δάνεια

Συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για μεταφορά του άρθρου 35 της οδηγίας 2014/17/ΕΕ για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στο εθνικό δίκαιο με κόμματα να συνεχίζουν να αντιδρούν στην παραχώρηση της δυνατότητας σε μη πιστωτικά ιδρύματα να δίνουν δάνεια.

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι είναι υποχρεωτικό να ψηφιστεί το άρθρο 35 και σε αντίθετη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούται να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Δημοκρατίας για κενό στην εναρμόνιση.

Σημειώνεται ότι στα

τέλη Απριλίου η Βουλή ψήφισε νόμους για μεταφορά των προνοιών της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, ενώ τροπολογίας της ΕΔΕΚ εξαίρεσε το άρθρο 35 της οδηγίας για την αδειοδότηση μη αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να παραχωρούν δάνεια.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι η Κύπρος θα έπρεπε να εναρμονιστεί με την οδηγία στις 18 Φεβρουαρίου του 2017 και ότι με την ψήφιση της νομοθεσίας τον περασμένο Απρίλιο δεν υπήρξε πλήρης εναρμόνιση με την οδηγία λόγω απάλειψης του άρθρου 35 της οδηγίας από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε.

Σημείωσε ότι όταν δεν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο κρατών μια νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομιμοποιείται να καταχωρήσει προσφυγή για μη εναρμόνιση ενός κράτους μέλους.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ο Δημήτρης Λυσσάνδρου είπε ότι είναι υποχρεωτικό να ψηφιστεί το άρθρο 35, ενώ σε σχέση με το κατά πόσο με βάση το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται να απαγορευθεί η λειτουργία μη πιστωτικών ιδρυμάτων, ανέφερε ότι το Σύνταγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνει την επιχειρηματική ελευθερία στο άρθρο 25 και την ελευθερία του συμβάλλεστε στο άρθρο 26.

Ανέφερε ότι «αυτές είναι γενικές ελευθερίες που περικλείουν την ελευθερία σε ένα μη πιστωτικό ίδρυμα να δανειοδοτεί εκτός αν υπάρχει υφιστάμενος νόμος που να το απαγορεύει ή να το περιορίζει» και πρόσθεσε ότι «το αν υπάρχει υφιστάμενος νόμος εξαρτάται από την Βουλή και από το αρμόδιο υπουργείο να το διαγνώσει».

«Αν δεν υπάρχει τότε υπάρχει αυτή η ελευθερία η οποία ενεργοποιεί την υποχρέωση του άρθρου 35», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν δεν το κάνουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούται να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Δημοκρατίας για κενό στην εναρμόνιση με όλες τις γνωστές συνέπειες όπου δεν είναι επιτρεπτό για την Δημοκρατία να επιχειρηματολογήσει προς υπεράσπιση της ότι ένα άλλο κράτος μέλος δεν τον έχει κάνει».

«Αυτό είναι αδιάφορο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αντιθέτως, αν η Βουλή δεδομένης της ελευθερίας αν δεν έχει περιοριστεί, ψηφίσει το άρθρο 35 ως μια εναρμονιστική διάταξη, η διάταξη που αντιγράφει το άρθρο 35 θα υπερισχύει του Συντάγματος βάσει του άρθρου 1,α του Συντάγματος που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ενώπιον δικαστηρίου τη νομιμότητα της διάταξης που επιβάλει την αδειοδότηση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι κάθε εβδομάδα όταν συζητούμε στην Επιτροπή Οικονομικών το αίτημα της Κυβέρνησης για αδειοδότηση μη πιστωτικών ιδρυμάτων δηλαδή μη τραπεζών για να παραχωρούν ενυπόθηκα δάνεια για πρώτη κατοικία επιβεβαιώνουμε αυτό που γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι κανένας λόγος δεν συντρέχει για μια τέτοια ενέργεια, σε τίποτα δεν θα ωφελήσει την κοινωνία και αντιθέτως η όλη συζήτηση χωρίς να έχει τεκμηριωθεί αυτή η αναγκαιότητα παρατηρώ ότι όζει διαπλοκής».

«Δεν έχουνε πάρει καμία απολύτως διαβεβαίωση ότι οποιοιδήποτε επιτήδειοι δεν θα εκμεταλλευτούν μια τέτοια δυνατότητα για να χρησιμοποιήσουν χρήματα για να παραχωρούν δάνεια τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν εξασφαλιστεί με νόμιμο τρόπο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «καμία διαβεβαίωση δεν έχει δοθεί ότι δάνεια δεν θα δίνονται από ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν και επιχειρηματικό όφελος από άλλη οικονομική δραστηριότητα».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι «με τις ρυθμίσεις που προτείνονται νόμιμα ένας επιχειρηματίας ανάπτυξης γης θα μπορεί να δίνει ένα λογιστικό δάνειο σε ένα δανειολήπτη ο οποίος συνάμα θα είναι και αγοραστής ακινήτου από τον ίδιο τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης, ο δανειολήπτης θα εκχωρεί το ακίνητο στο Κτηματολόγιο προς τον ίδιο τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης και έξω από οποιανδήποτε διαδικασία δικαστηρίου αν αυτός ο δανειολήπτης που είναι και αγοραστής από τον ίδιο τον επιχειρηματία είναι σε διαδικασία μη εξυπηρέτησης του δανείου ουσιαστικά θα χάνει και το ακίνητο χωρίς καμία απολύτως προστασία από τις πρόνοιες της νομοθεσίας».

Ανέφερε ότι έχουν τεθεί αυτοί οι προβληματισμοί του ΑΚΕΛ στο Υπουργείο Οικονομικών «όπως και άλλους που αφορούν ζητήματα νομιμότητας ή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις, έχουμε σοβαρή αμφιβολία αν η Κεντρική Τράπεζα με τις αδυναμίες που υπάρχουν, είναι σε θέση να εποπτεύσει μη πιστωτικά ιδρύματα».

Αναφέροντας ότι η Κεντρική Τράπεζα αδυνατεί να εποπτεύσει με επάρκεια τα πιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «και για όλους αυτούς τους λόγους επιμένουμε ότι η απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο για μη αδειοδότηση μη πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν και παραμένει σωστή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα