Συνεχίζεται πέρα από την προγραμματισμένη ώρα λήξης η διάσκεψη COP26

Με νέα συνεδρίαση της ολομέλειας των διαπραγματευτικών ομάδων των 196 χωρών και της ΕΕ που συμμετέχουν συνεχίζεται το βράδυ της Παρασκευής η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα μία διάσκεψη COP των Ηνωμένων Εθνών δεν ολοκληρώνεται εντός των χρονικών ορίων του προγράμματος, που στην περίπτωση της Γλασκώβης προέβλεπε λήξη στις 6μμ τοπική ώρα.

Ο Πρόεδρος της διάσκεψης

Άλοκ Σάρμα είπε ότι εκκρεμούν ακόμα «κρίσιμα»  θέματα επί των οποίων δεν έχει υπάρξει καταληκτική συμφωνία. «Θα επιστρέψω στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων. Αναζητούμε ένα αποτέλεσμα υψηλής φιλοδοξίας», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε σταθεί στην ανάγκη μεγαλύτερων οικονομικών δεσμεύσεων από τις αναπτυγμένες χώρες για βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να δουν το ρευστό στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον, προτρέποντας για ακόμα μία φορά τους ηγέτες των χωρών να εξουσιοδοτήσουν τους διαπραγματευτές τους στη Γλασκώβη για συμβιβαστικές κινήσεις.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ επίτροπος Φρανς Τίμερμανς εκτίμησε ότι υπάρχει «θετική διάθεση» για συμφωνία στο θέμα της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Σημείωσε ότι ακόμα και η Σαουδική Αραβία είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει «λειτουργικό» το δεύτερο σχέδιο του κειμένου αποφάσεων που καλούσε σε ενδυναμωμένους εθνικούς στόχους έως το τέλος του 2020 για τη μείωση εκπομπής ρύπων έως το 2030 και για σταδιακή κατάργηση χρήσης άνθρακα και χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων.

Διαβάστε επίσης: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ζητήσει επισήμως ο Μητσοτάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα