Συνεχίζονται οι διαφωνίες με επίκεντρο το ΓεΣΥ

Σε τροχιά υλοποίησης είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), καθώς σύμφωνα με το νόμο ο οποίος ψηφίστηκε περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, με την 1η Ιουνίου του 2019 να αποτελεί την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει η πρώτη φάση, με την εξωνοσοκομιακή φροντίδα, δηλαδή τους ειδικούς και προσωπικούς ιατρούς, τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Την εν λόγω άποψη διατύπωσε μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι»

του SIGMA o Άθως Τσινωντίδης, Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2020.

Πώς διαμορφώνονται οι εισφορές

«Από τον Μάρτιο του 2019, όμως, θα αρχίσει το πρώτο μέρος των εισφορών, ούτως ώστε ο Οργανισμός να είναι έτοιμος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τις πληρωμές των παροχέων. Επίσης από τον Μάρτιο του 2020, ο κόσμος θα εισφέρει για το σύνολο του ποσού», σύμφωνα με τον κο Τσινωτίδη.

Όπως διευκρίνισε, τον Μάρτιο του 2019 η εισφορά θα διαμορφώνεται στο 1,7% επί των αποδοχών, για τους δικαιούχους πλην των αυτοτελώς εργαζομένων.

Όσον αφορά στους αυτοτελώς εργαζόμενοι, αυτοί θα φορολογούνται με 2,55% στην πρώτη φάση και με 4% στην πλήρη εφαρμογή.

Τέλος, οι εργοδοτούμενοι και οι εισοδηματίες θα συνεισφέρουν με 2,65% επί των αποδοχών τους.

Αντιδρούν οι ιδιώτες ιατροί

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση ο Χάρης Αρμεύτης, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, ανέφερε ότι από τη μεριά του είναι υπέρ της δημιουργίας Σχεδίου Υγείας, καθώς ο κλάδος του είναι ο πρώτος που επηρεάζεται από την οικονομική δυσχέρεια των ασθενών.

«Εμείς απλώς διαφωνούμε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό», είπε και πρόσθεσε ότι η Ένωση εδώ και χρόνια έχει διατυπώσει τις θέσεις της, ωστόσο δυστυχώς «δεν έχουν ακουστεί ποτέ».

Στην παρατήρηση ότι και οι ιατροί θα έπρεπε να βάλουν ενδεχομένως «λίγο νερό στο κρασί τους» ο κος Αρμεύτης, απάντησε ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει αυτή την στιγμή «δεν ανταποκρίνεται στην κυπριακή πραγματικότητα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που δεν είναι ευθύνη κανενός ιατρού, είναι ότι δεν έχει γίνει η περιβόητη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος ολόκληρου του ιδιωτικού τομέα. Η υποκοστολόγιση των υπηρεσιών που έγινε στον προϋπολογισμό δημιουργεί ελλείμματα στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επίσης τα ελλείμματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα καλύπτονται με επιπρόσθετη χορηγία από το κράτος. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετη φορολογία για τους πολίτες», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κος Τσινωντίδης απάντησε ότι όσον αφορά στην αυτονόμηση, το ζήτημα δεν περνάει από τα χέρια Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

«Το Υπουργείο Υγείας, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, προχωράει ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν. Αλλά κατά την άποψή μας, η εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν εξαρτάται από την αυτονόμηση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος χωρίς να έχουμε ΓεΣΥ. Ο Οργανισμός λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζεται ώστε την πρώτη Ιουνίου να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή της εξωνοσοκομιακής φροντίδας», τόνισε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα