Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι μηχανικοί στην Ελλάδα

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προχωρούν οι μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε, συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα η απεργία - αποχή όλων των διπλωματούχων μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων &Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων

κλπ., περιλαμβανομένων και των Επιτροπών Δημοπράτησης), από 15/2 έως 19/2/2016.

Παράλληλα οι μηχανικοί, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και τους εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών, συμμετέχουν σήμερα Παρασκευή, στο υπουργείο Εργασίας (Πλατεία Κλαυθμώνος), σε εκδήλωση- μουσική διαμαρτυρία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, απαιτώντας την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, αφού παρασχεθούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, δίνοντας στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα με τα προβλεπόμενα από την πρόταση Κατρούγκαλου εισοδήματα, εισφορές και επιβαρύνσεις δήλωσε:

«Ακόμη και μετά τις βελτιωμένες προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό, οι επιβαρύνσεις για τους μηχανικούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι υπέρμετρες. Θυμίζω ότι το Ταμείο των Μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, ακόμη και μετά την ένταξή του στο ΕΤΑΑ, είναι ακόμη βιώσιμο. Η ένταξη όλων σε έναν φορέα σημαίνει ότι οι μηχανικοί όχι μόνο θα επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και ότι θα χρηματοδοτήσουν από το ταμείο τους τα υπόλοιπα ταμεία. Αλλά και στο θέμα των εισφορών.

Και όλα αυτά χωρίς κανείς να μας παρουσιάζει ένα σοβαρό επιχείρημα, μία συγκεκριμένη μελέτη που να διασφαλίζει, τουλάχιστον, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Μας ζητούν να δεχτούμε να αλλάξουν όλα στην ασφάλισή μας με μόνο επιχείρημα μία δήθεν κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς όμως καν να δεσμεύονται, με αριθμούςκαι στοιχεία, ότι αυτό που προτείνεται θα μπορεί να καλύπτει τους ασφαλισμένους μετά από 10 και 20 χρόνια. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο αποδεκτό. Για αυτό ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμούς και μελέτες πριν ξαναπροσέλθουμε σε διάλογο. Αν η κυβέρνηση ή οι θεσμοί δεν μπορούν να κάνουν τις μαθηματικές ασκήσεις των μελλοντικών προβολών του ασφαλιστικού συστήματος, τους καλούμε να μας δώσουν επισήμως τα όλα στοιχεία και θα δουλέψουμε εμείς, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να αποδείξουμε - με τα δικά τους νούμερα - πως μπορεί το ασφαλιστικό σύστημα να γίνει βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε όμως, χωρίς στοιχεία και με ένα σχέδιο ασφαλιστικού χωρίς ουσιαστική βάση, δεν μπορούμε να συζητάμε. Κουβέντες στον αέρα εμείς οι μηχανικοί δεν έχουμε μάθει να κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα