Συνέδριο Bruegel: Κύρια πρόκληση τα μη εξυπηρετούμενα

Μπορεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου να είναι πετυχημένο, παραμένουν όμως σημαντικές προκλήσεις με πρώτιστη τη μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές στο συνέδριο του Bruegel, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Κύπρος: Χρηματοδοτώντας την ανάκαμψη».

«Έχουμε δηλώσει επίσημα ότι αυτό το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας είναι πετυχημένο και το υποστηρίζω

αυτό. Είδαμε την οικονομία να γυρίζει (προς το θετικό), είδαμε καλύτερες επιδόσεις και ισχυρά αποτελέσματα στο σκέλος των δημοσιονομικών πάντα πέραν των δημοσιονομικών στόχων, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Βιντζέντζο Κούζο.

Χαρακτήρισε τη μείωση των ΜΕΔ ως την πρώτιστη προτεραιότητα. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πλησιάζουν το 60% των συνολικών χορηγήσεων και αυτό εμποδίζει τις τράπεζες από το να λειτουργούν σαν τράπεζες», είπε ο κ. Κούζο, εξηγώντας ότι η επικέντρωση δεν πρέπει να περιορίζεται στα κεφάλαια των τραπεζών, αλλά στις επιπτώσεις των ΜΕΔ στην ευρύτερη οικονομία.

Ο κ. Κούζο χαρακτήρισε μεν σημαντική την έγκριση του πλαισίου αφερεγγυότητας και του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, προσθέτοντας όμως ότι η δουλειά δεν τέλειωσε. «Κάποια στοιχεία του πλαισίου ίσως εκφεύγουν από αυτό που θεωρείται ως οι διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Είναι καλά να έχει νομοθεσία παρά να μην έχεις καθόλου, αλλά πρέπει να το επανεξετάσουμε στο μέλλον», είπε.

Κληρίδης: ΜΕΔ με 100% προβλέψεις συνιστά ευκαιρία

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριος Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο τραπεζικό περιβάλλον η δυναμική των ΜΕΔ παρουσιάζεται ανοδική.

«Ακούμε μια συζήτηση για ΜΕΔ που αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών δανείων. Αλλά αν έχουν προβλέψεις στο 100% αυτό αποτελεί ευκαιρία διότι αν καταφέρεις να εισπράξεις οι εισπράξεις θα διοχετευθούν στην κερδοφορία των τραπεζών», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, τα χαμηλά κεφάλαια κάποιων τραπεζών, το ότι βρίσκονται σε μια λειτουργία προστασίας των κεφαλαίων τους, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν κάποιες τράπεζες, αλλά και ο υψηλός ιδιωτικός δανεισμός, καθιστά τις τράπεζες πολύ διστακτικές να παραχωρήσουν νέα δάνεια.

Μιχαήλ: Μεγαλύτερη πρόκληση τα ΜΕΔ

Και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιχαήλ Μιχαήλ τόνισε πως η μείωση των ΜΕΔ συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε όμως ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η σταθεροποίηση των τομέα των ακινήτων θα βοηθήσει σημαντικά στις προσπάθειες μείωσης των ΜΕΔ.

«Οι πολιτικοί πρέπει να στείλουν τα σωστά μηνύματα», είπε, προσθέτοντας πως και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ.

«Ως έχει (η κατάσταση) τώρα θα χρειαστούν χρόνια να αναδιαρθρωθούν τα ΜΕΔ και ο υφιστάμενος ρυθμός είναι πολύ αργός», είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα