Συνέδριο ΠΣΕΚΑ με αναφορές στη νέα διαδικασία για Κυπριακό

Με ομιλίες του Προεδρικού Επιτρόπου για θέματα Αποδήμων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτη Φωτίου, της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλόατ, του Συντονιστή για ενεργειακά θέματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έιμος Χόκσταϊν, των Πρέσβεων της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ και Εκπροσώπων οργανώσεων από τις ΗΠΑ

και τη Βρετανία που ασχολούνται με το Κυπριακό, άρχισαν χθες στην Αμερικανική πρωτεύουσα οι εργασίες του 31ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών ανακαλύψεων και τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή, ''μακριά από συγκρουσιακές λογικές''. 'Εκανε επίσης ευρεία αναφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων.

Για τις συνομιλίες είπε ότι προς το παρόν λαμβάνουν χώρα σε θετικό κλίμα, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο καθώς τα σημαντικότερα ζητήματα παραμένουν εκκρεμή.

Εξηγώντας τις θέσεις της πλευράς μας για το πώς η διαδικασία θα προχωρήσει καλύτερα με στόχο την επίτευξη διευθέτησης το συντομότερο δυνατό, είπε ότι πρώτον, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να περάσουν όλες τις θέσεις της κάθε πλευράς πάνω σε όλα τα κεφάλαια.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, θα επιτρέψει στους δύο διαπραγματευτές να παρουσιάσουν στους ηγέτες ένα κοινό έγγραφο που θα ταυτοποιεί πως είναι η κατάσταση σήμερα. Το έγγραφο θα περιέχει όλα τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία (συγκλίσεις), μια στήλη με τα θέματα όπου υπάρχουν μικρές διαφορές, που μπορούν να γεφυρωθούν και μια με τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πλευρών.

«Αυτό θα μας επιτρέψει, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για διαδικασία στην οποία ηγούνται οι ηγέτες, να ταυτοποιήσουμε όλα τα θέματα ή θέσεις που θα επέτρεπαν στους ηγέτες να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις και να ταυτοποιήσουν περιοχές όπου μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο κ. Φωτίου.

Τόνισε ότι για να εμπλακούν στη διαδικασία αυτή οι ηγέτες θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το που βρίσκονται σ’ όλες τις πτυχές του Κυπριακού, κι όχι απλά σ’ ένα μικρό τμήμα τους, το οποίο θα περιόριζε τις δυνατότητες μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Τα δε κεφάλαια να αντιμετωπιστούν ως αλληλοεξαρτημένα, κάτι που είναι κλειδί στη διαδικασία.

«Υπό την έννοια αυτή αποφασίστηκε το πρώτο πακέτο κεφαλαίων να απαρτίζεται από τη διακυβέρνηση με στοιχεία των κεφαλαίων του περιουσιακού και του εδαφικού και αργότερα στα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των εποίκων», ανέφερε ο Επίτροπος.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει στην εστίαση των προσπαθειών πάνω στην σμίκρυνση του χάσματος στα περισσότερο κεφαλαιώδη και σημαντικά θέματα που απαρτίζουν το Κυπριακό, μέσω της υποβολής γεφυρωτικών προτάσεων με αλληλοεξαρτώμενο τρόπο.

«Αυτή η μεθοδολογία θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να φτάσεις μεταξύ τους σε συγκλίσεις, βοηθώντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα συναντούνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα», πρόσθεσε.

Να γίνει η Κύπρος αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Φ. Κρίστοφερ

Όπως τόνισε, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, φέτος το κεντρικό σύνθημα και στόχος του συνεδρίου είναι να οικοδομήσουμε πάνω στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ και στο να γίνει η Κύπρος στενός και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος της Αμερικής, γιατί κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού.

Ιδιαίτερα μνεία έκανε στην στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, με αιχμή τα ενεργειακά. Μάλιστα στις χθεσινές εργασίες του συνεδρίου υπήρχε ιδιαίτερη συζήτηση για τις σχέσεις τις Κύπρου με τις δύο αυτές χώρες και την Αρμενία, στο οποίο συμμετείχαν διπλωμάτες των χωρών αυτών.

««Η παρουσία όλων των πρεσβευτών εδώ, στέλνει το μήνυμα στην αμερικανική κυβέρνηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα κλειδί για την ευρύτερη περιοχή και ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση αυτού του πόλου μπορεί να αποδυναμώσει τον ρόλο της Τουρκίας» είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

Συμμετείχαν, ο Πρέσβης της Κύπρου Γιώργος Σιακαλλή, ο Αρμένιος Πρέσβης Τιγκράν Σαρκισιάν, ο πολιτικός σύμβουλος της Αιγυπτιακής πρεσβείας Δρ. Αλά Αμπανταλαζίζ κι ο επιτετραμμένος της Ισραηλινής Πρεσβείας, Ρεβέν Αζάρ. Νωρίτερα μίλησε ο πρέσβης της Ελλάδας, Χρήστος Παναγόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ευριπίδης Παπαευριπίδου, ευχαρίστησε τους ομογενείς των ΗΠΑ για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, για τους πολυετείς και ακατάπαυστους αγώνες τους.

Ο κ. Παπαευριπίδου έκανε αναλυτική ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία και πως επηρεάζουν το Κυπριακό, με ιδιαίτερη αναφορά τους συσχετισμούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Βουλή των Λόρδων.

Ιδιαίτερα για τη Βουλή των Λόρδων αναφέρθηκε σε αρκετές αρνητικές τοποθετήσεις από μέλη της, κάποια εκ των οποίων διατηρούν κατοικίες στα κατεχόμενα της Κύπρου. Είπε χαρακτηριστικά πως ήταν τόσο πολύ προκλητική η ομιλία κάποιου, που μέχρι κι ο Λόρδος Χάνεϊ έλαβε το λόγο για να αποκαταστήσει την πραγματικότητα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, είπε ότι το Κυπριακό είναι φέτος διαφορετικότερο από πέρυσι και σίγουρα πολύ πιο διαφορετικό από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Αναφέρθηκε στις προχθεσινές δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σε εκδήλωση που ο ίδιος ήταν παρών, όπου αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής στην Ευρώπη, είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα και η διευθέτηση του είναι η δεύτερη προτεραιότητα μετά την Ουκρανία, με τρίτη την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη.

«Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το κυπριακό για τις ΗΠΑ, οι οποίες επιπλέον αναγνωρίζουν πια ξεκάθαρα ότι η ενεργειακή στρατηγική τους περνά από την Κύπρο", συνέχισε.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης της Ελλάδας, Χρήστος Παναγόπουλος, εξήρε τις προσπάθειες της Ομογένειας για να ενημερώσουν και να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο και προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Μίλησε επίσης για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, τα ενεργειακά θέματα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται από την Ελλάδα και την Κύπρο με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε σχέση με το Κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή θα ληφθούν από την Αγκυρα οι σωστές αποφάσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής.

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον στο χαιρετισμό του, αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στις εξελίξεις και στο θετικό κλίμα που υπάρχει, υπενθύμισε ότι το κλειδί για λύση και πρόοδο βρίσκεται στην Αγκυρα.

Αργότερα το βράδυ, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή των αντιπροσώπων στο κτήριο της Πρεσβείας τη Δημοκρατίας, τους ευχαρίστησε για τους συνεχείς αγώνες και προσπάθειές του για το Κυπριακό

.

Στη δεξίωση χαιρετισμό απηύθυνε κι ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος μαζί με το δήμαρχο Κυθρέας Πέτρο Καρεκλά βρίσκονται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου. Ο κ. Γαλανός τόνισε τη σημασία να είμαστε προσεκτικοί και να μην παίζουμε το παιγνίδι της Τουρκίας, διαχωρίζοντας την Αγκυρα από τους Τουρκοκύπριους.

«Εχουμε ένα ηγέτη πολύ πιο λογικό από τον 'Ερογλου και πιο λογικό από τον Ταλάτ, που είπε και αρκετά για την Αμμόχωστο. Αλλά είναι λόγια», είπε ο Αλέξης Γαλανός, συστήνοντας προσεκτική προσέγγιση.

Είπε πως η Αμμόχωστος είναι ένα από τα θέματα που κράτησαν ζωντανό το κυπριακό κι ότι δεν είναι χωριστό ζήτημα. «Το κυπριακό είναι ενιαίο ζήτημα», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα